Κλείνουν με μπάρες οι πεζόδρομοι

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2018 22:38

Στην εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης πεζοδρόμων προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων μετά τη δημοσίευση, προχθές, της προκήρυξης του έργου.

Ενός έργου που στοχεύει, όπως σημειώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημ. Μαβίδης, «στο πεζοδρομημένο κέντρο της Λάρισας να τηρηθούν οι κανόνες και οι πεζόδρομοι να μην είναι αδιακρίτως προσπελάσιμοι σε όλους».
Είναι η δεύτερη φορά που ο διεθνής διαγωνισμός βγαίνει στον αέρα αφού ο πρώτος – πέρυσι τέτοιον καιρό - κηρύχθηκε άγονος για τυπικούς λόγους, με τη δημοτική αρχή να προσδοκά πως αυτή τη φορά, η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά και το έργο θα υλοποιηθεί. Το χρονοδιάγραμμα θέλει οι προσφορές των ενδιαφερομένων να εξετάζονται στις 26 Ιουλίου ενώ σύμφωνα με την προκήρυξη, το έργο θα παραδοθεί σε 32 μήνες από την ανάθεση της σύμβασης.
Το έργο της εγκατάστασης και λειτουργίας συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης οχημάτων στους πεζόδρομους θα δημιουργήσει νέα δεδομένα αφού με τις μπάρες σε όλο το πεζοδρομημένο Κέντρο της Λάρισας θα ελέγχεται η διέλευση οχημάτων ενώ στη «λίστα» του συστήματος ελέγχου, δικαίωμα εισόδου στους πεζόδρομους θα έχουν, μεταξύ άλλων, μόνιμοι κάτοικοι, μεταφορείς, τροφοδοσία καταστημάτων, οχήματα έκτακτης ανάγκης ΕΚΑΒ, ΕΛ.ΑΣ., ΠΥ) και οχήματα του δήμου (αποκομιδή απορριμμάτων).

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Στην περιγραφή του έργου, μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης οχημάτων σε πεζόδρομους θα αποτελείται από βυθιζόμενα κολωνάκια που θα πρέπει να ανοίγουν αυτόματα κατά τις ώρες τροφοδοσίας των καταστημάτων ή τις ώρες αποκομιδής των απορριμμάτων ή σε περίπτωση βλάβης του συστήματος ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» αλλά και υποδομή μέσων αναγνώρισης της πινακίδας κυκλοφορίας (ειδικές κάμερες) των οχημάτων των χρηστών που έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους πεζόδρομους.
Στο πλαίσιο του έργου θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να λειτουργήσει Κέντρο Ελέγχου που θα μπορεί να συντονίζει το σύνολο των λειτουργιών του Δήμου και να δίνει εντολές ανοίγματος του εξοπλισμού πρόσβασης. Θα λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και θα μπορεί να παρεμβαίνει όπου είναι αναγκαίο».
Σημειώνεται ακόμη ότι «η υποδομή του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης οχημάτων σε πεζόδρομους συνίσταται στην ανάπτυξη του κατάλληλου λογισμικού για την υλοποίηση των εφαρμογών, αλλά και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της βάσης δεδομένων, του εξυπηρετητή εφαρμογών και των διεπαφών των χρηστών».
Ειδικότερα περιλαμβάνει «την πολυκαναλική ενημέρωση των ενδιαφερόμενων πολιτών για τη χρήση των πεζοδρόμων (μονίμων κατοίκων, ΑΜΕΑ, οχήματα φόρτωσης/εκφόρτωσης)» αλλά και την «αυτόματη αναγνώριση πινακίδων οχημάτων».

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΟΦΕΛΗ
Στη σκοπιμότητα αλλά και στα αναμενόμενα οφέλη του έργου σημειώνεται πως «η διαχείριση πρόσβασης πεζοδρομημένων ζωνών προδιαγράφεται από την αρχιτεκτονική FRAME και είναι κύρια ανάγκη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την τροφοδοσία, την ασφάλεια των περιοχών (αναφορά κλεμμένων οχημάτων) την πρόσβαση των κατοίκων σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης εκτός οδού και γενικότερα για τον έλεγχο της εισόδου οχημάτων στους πεζόδρομους σε 24ωρη βάση». Με το έργο, τονίζει τέλος ο κ. Μαβίδης «τα οφέλη, άμεσα και έμμεσα για τον Δήμο Λαρισαίων και τους πολίτες είναι πολλαπλά: Η παροχή από τον Δήμο υπηρεσιών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και υπηρεσιών που βελτιώνουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Η αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.  Η χρήση αξιόπιστων πληροφοριών και δεδομένων για τη χάραξη εφαρμοζόμενων πολιτικών όπως και η αυτοματοποίηση και βελτιστοποίηση διαδικασιών με ταυτόχρονη ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των διαθέσιμων πόρων».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass