Απάτη με βρώσιμα προϊόντα και κρέατα

* ΙΔΙΩΤΕΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΟΛΥΜΗΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΕΚΛΕΨΑΝ 66 ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΣΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ 15 ΤΟΝΟΥΣ ΣΦΑΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Αγροτικοί συνεταιρισμοί, ιδιώτες αλλά και επιχειρηματίες είναι – σύμφωνα με πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας - τα θύματα «Ρουμάνων» απατεώνων που αποσπώντας βρώσιμα προϊόντα και κρέατα, φέρεται πως εξοικονόμησαν περισσότερα από 800.000 ευρώ, μεταπωλώντας τα κλεμμένα προϊόντα μέσα από εταιρείες – «βιτρίνες».

Η δράση των 14 συνολικά απατεώνων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ξεπέρασε και ελληνικά σύνορα αφού, εξαπατώντας Ελληνα αντιπρόσωπο, «αγόρασαν» κρέατα ακόμη από τη Γαλλία και το Βέλγιο. Κυρίως όμως έδρασαν σε όλη την Ελλάδα, σε 20 συνολικά περιπτώσεις, ενώ στη Λάρισα πέτυχαν να εξαπατήσουν εταιρεία της Αγιάς κλέβοντας τρία φορτία με 66 τόνους κάστανα, αλλά και 15 τόνους σφάγια (αρνιά) από εταιρεία της Ελασσόνας.

Τα αρχηγικά μέλη της «εγκληματικής οργάνωσης» σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. είχαν λάβει ιδιαίτερα μέτρα αυτοπροστασίας. Αφού επικοινωνούσαν με τα υποψήφια θύματα από τηλεφωνικούς αριθμούς της Ρουμανίας αφενός για να πείθουν καθώς επικαλούνταν υπαρκτές ρουμανικές επιχειρήσεις εμπορίου αφετέρου γιατί γνώριζαν πως έτσι θα δυσκόλευαν την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. Οι δε συνεργοί τους άλλαζαν συνέχεια τηλεφωνικούς αριθμούς που ανήκαν σε ξένους υπηκόους.

Όπως επίσης για τη μεταφορά των κλεμμένων προϊόντων και τροφίμων χρησιμοποιούσαν φορτηγά με αριθμούς κυκλοφορίας από τη Βουλγαρία, ενώ συχνά οι πινακίδες ήταν πλαστές. Τέλος στη μεταξύ τους επικοινωνία μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) χρησιμοποιούσαν ειδικά λογισμικά (PROXY, TOR κ.α.) για την απόκρυψη της ηλεκτρονικής τους διεύθυνσης.

«ΡΟΥΜΑΝΟΙ»

Τα δύο αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στην επικοινωνία τους με τις ελληνικές επιχειρήσεις συστήνονταν ως εκπρόσωποι εταιρειών της Ρουμανίας (σ.σ. δηλώνοντας το όνομα υπαρκτών εταιρειών όπως και ο τηλεφωνικός αριθμός ήταν επίσης από τη Ρουμανία) εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για αγορά μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων και κρεάτων.

Οι απατεώνες έχοντας υποκλέψει τη διαδικασία της παραγγελίας, έπειθαν τους εμπορικούς αντιπροσώπους στην Ελλάδα και τους πίστωναν τα προϊόντα. Για τα πιο δύσπιστα θύματά τους ωστόσο με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τούς έστελναν εμβάσματα (σ.σ. τα οποία αποδείχθηκαν πλαστά) υποτίθεται ως προκαταβολή.

Έτσι φορτηγά από τη Βουλγαρία με πλαστές συνήθως πινακίδες κυκλοφορίας, παραλάμβαναν τις συμφωνηθείσες ποσότητες εμπορευμάτων. Ουσιαστικά χρησιμοποιούσαν τα φορτηγά – «φαντάσματα» για να μην εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες αλλά κυρίως οι χώροι όπου μετέφεραν τα κλεμμένα προϊόντα.

Τα οποία, σύμφωνα με την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, μεταπωλούσαν στη συνέχεια σε τρίτες επιχειρήσεις μέσω εταιρείας - «βιτρίνα». Όταν, στο πλαίσιο της έρευνας, άνοιξαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί, εντοπίσθηκαν οι αποθηκευτικοί χώροι απόκρυψης των κλεμμένων προϊόντων όπως και των εταιρειών που διατέθηκαν (μεταπωλήθηκαν) στη συνέχεια.

ΛΑΡΙΣΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», μόνο από μια εταιρεία της Αθήνας, οι απατεώνες απέσπασαν 66 τόνους διαφόρων τυριών (αξίας 292.000 ευρώ) ποσότητα των οποίων μεταπωλήθηκε σε διάφορες εταιρείες της Λάρισας, όπως προκύπτει από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών.

Τον Οκτώβριο του 2017 κατάφεραν να εξαπατήσουν εταιρεία που εδρεύει σε χωριό της Αγιάς, αποσπώντας τρία φορτία με κάστανα, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνούσε τις 236.000 ευρώ.

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2018 εξαπάτησαν εταιρεία που εδρεύει στην Ελασσόνα, απέσπασαν 15 τόνους σφαγίων – αρνιών (αξίας 79.000 ευρώ) και μέσω του εμπορικού αντιπροσώπου, εξαπάτησαν Γαλλική εταιρεία από την οποία απέσπασαν άλλους 11 τόνους σφαγίων - βοοειδών (αξίας 49.000 ευρώ).

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι εκτός από τις 6 απάτες, καταγράφηκαν άλλες 14 απόπειρες εξαπάτησης. Μεταξύ των οποίων, σε κτηνοτροφικό συνεταιρισμό χωριού της Ελασσόνας, σε αγροτικό συνεταιρισμό της Αγιάς αλλά και σε συνεταιρισμούς ή επιχειρήσεις της Νάουσας, των Χανίων, της Λέσβου, του Ρεθύμνου κ.α.

ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ

Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας στην «εγκληματική οργάνωση» εμπλέκονται 14 πολίτες (ηλικίας από 33 έως 54 ετών) τα στοιχεία των 10 εξ αυτών έχουν ταυτοποιηθεί. Ανάμεσά τους, ως εμπλεκόμενος φέρεται και ένας Λαρισαίος ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για την ταυτοποίηση των στοιχείων των άλλων τεσσάρων συνεργών.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης και της πλαστογραφίας. Η δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, οπότε αναμένεται η εξέλιξη της υπόθεσης στα δικαστήρια.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass