Χριστιανικό Φιλανθρωπικό Σωματείο … μαϊμού στη Λάρισα!

ΔΡΟΥΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΠΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ, ΑΦΜ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ!

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2018 22:30 | Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιουν 2018 13:27
Τα «Χελιδονάκια», ο Παιδικός Σταθμός του νόμιμου σωματείου «Ιωάννης Χρυσόστομος» Τα «Χελιδονάκια», ο Παιδικός Σταθμός του νόμιμου σωματείου «Ιωάννης Χρυσόστομος»

Μια παλιά και ιδιαίτερα … αμαρτωλή ιστορία καθώς εμπλέκεται η εκμετάλλευση της χριστιανικής πίστης των Λαρισαίων σε συνδυασμό με τα φιλάνθρωπα αισθήματά τους, τα οποία εξαπατήθηκαν επί σειρά ετών, φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα η «Ε». Αφορά σε σωματείο που ιδρύθηκε με όνομα παραπλήσιο άλλου, σχετικού συλλόγου, γεγονός που είχε προκαλέσει σύγχυση στους πιστούς και φιλάνθρωπους της πόλης.

Το οξύμωρο και παράνομο ήταν πως την ίδρυση του «φιλανθρωπικού» αυτού σωματείου και τη δράση του δεν την ήξεραν ούτε τα μέλη του Δ.Σ. καθώς πλαστογραφήθηκαν οι υπογραφές τους. Παρόλα αυτά εξαπατήθηκαν το δικαστήριο, ο ΟΑΕΔ, η Περιφέρεια και φυσικά διάφοροι ανυποψίαστοι πολίτες.

Πίσω από αυτήν την ιστορία βρίσκεται ένας πολίτης, ο οποίος αποδείχθηκε πως έφτιαχνε έγγραφα, εξουσιοδοτούσε τον εαυτό του ως εκπρόσωπο του συλλόγου, προσλάμβανε και απέλυε … εαυτόν, ενώ ο ίδιος νοίκιαζε χώρους στο σύλλογο. Τα έκανε δηλαδή όλα μόνος του.

Για τη δράση του είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα τα μέλη του κανονικού φιλανθρωπικού σωματείου με το παραπλήσιο όνομα. Μάλιστα ο αποδημήσας μητροπολίτης Ιγνάτιος είχε ενημερωθεί για το ζήτημα και τους προέτρεψε να κινηθούν δικαστικά. Χθες πάντως ο Λαρισαίος με την ιδιαίτερη αυτή δράση καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας, σε ποινή φυλάκισης 26 μηνών.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ

Πριν από περίπου δέκα χρόνια προσκομίζει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας καταστατικό του Σωματείου με την επωνυμία «Ορθόδοξος Χριστιανικός Σύλλογος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» στο οποίο είχε βάλει ο ίδιος τις υπογραφές των φερόμενων σαν ιδρυτικών μελών του. Τα μέλη δεν ήξεραν τίποτα. Στη συνέχεια το Δ.Σ. συγκροτείται σε σώμα. Ο ίδιος προσέρχεται στην Εφορία όπου κάνει δήλωση έναρξης εργασιών μη φυσικού προσώπου. Παίρνει ΑΦΜ και ξεκινάει τη… φιλανθρωπική του δράση.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών κάνει αναγγελία πρόσληψης υπαλλήλου, εκμισθώνει δικούς του αποθηκευτικούς χώρους στο σωματείο, συμπληρώνει πληρεξούσια όπου φερόταν πως η πρόεδρος του σωματείου εξουσιοδοτούσε τον ίδιο ως υπάλληλο του σωματείου για την παραλαβή και τη διανομή τροφίμων σε δικαιούχους.

Και δεν σταματάει εκεί. Φτιάχνει μόνος του έγγραφο και το πάει σε Διεύθυνση της Περιφέρειας για να επιλεγεί το σωματείο ως φορέας εκπροσώπησης των τελικών δικαιούχων του προγράμματος (με χρήματα και από την Ε.Ε.) Δωρεάν Διανομής Τροφίμων.

Κάποια άλλη στιγμή προβαίνει και σε καταγγελία της σύμβασης και την καταθέτει στον ΟΑΕΔ. Εκεί ανέφερε πως ο ίδιος ήταν υπάλληλος για ενάμισι περίπου έτος στο σωματείο.

Κάνει κι άλλα για την ενίσχυση της «φιλανθρωπικής δραστηριότητας» του σωματείου. Προσπαθεί να πουλήσει κερί, μέλι, λάδι σε διάφορες Ιερές Μονές. Ενδιαφερόταν ακόμα να ενταχθεί το σωματείο σε διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα και γι’ αυτό τον λόγο έστελνε έγγραφα στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

*Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για πράξεις πλαστογραφίας, απάτης και ψευδής αναφοράς στην αρχή. Τιμωρήθηκε με 26 μήνες φυλάκιση με  τριετή αναστολή.

Γιος: Οχι εγώ, ο πατέρας μου…

Πατέρας: Ψέματα, με χτυπούσε κι από πάνω

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε μάλιστα πως όλα τα έκαναν ο πατέρας του με τη σύντροφό του. Είπε πως δεν είχε καμία σχέση με τα χρήματα και πως το μόνο που έκανε ήταν να βοηθάει στη μεταφορά και διανομή των τροφίμων και τον αντικειμένων στις άπορες οικογένειες της Λάρισας.

Από την άλλη βέβαια ο πατέρας του, διέψευσε τα παραπάνω και τόνισε πως πέφτει θύμα ξυλοδαρμού ακόμα και τώρα από τον ίδιο.

Εμείς είμαστε ο κανονικός «Ιωάννης ο Χρυσόστομος»

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ «ΓΝΗΣΙΟ» ΣΩΜΑΤΕΙΟ

 

Για το ζήτημα του ονόματος και της δράσης του σωματείου ζητήσαμε την άποψη εκπροσώπου του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Ιωάννης ο Χρυσόστομος». Σχετικά μας μίλησε ο πρόεδρός του, κ. Ιωάννης Καραμήτρος που μας εξήγησε όλο το ιστορικό.

Είπε πως το δικό τους σωματείο ιδρύθηκε από τον μακαριστό αρχιμ. Σεραφείμ Δημόπουλο το 1970. Αρχικά, διευκρίνισε πως λειτούργησε ως Οικοτροφείο Αρρένων προκειμένου να βοηθήσει φτωχά γυμνασιόπαιδα από την επαρχία που έρχονταν στη Λάρισα να μάθουν γράμματα αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στα έξοδα διαμονής και διατροφής.

Το 2004 το σωματείο, τόνισε ότι, συμπεριέλαβε στις δράσεις του τη λειτουργία Παιδικού Σταθμού με την επωνυμία «Τα Χελιδονάκια», ο οποίος λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα και φιλοξενεί εντελώς δωρεάν παιδιά ηλικίας 3-4 ετών, παρέχοντας πρωινό και γεύμα.

Μια άλλη δράση του συλλόγου είναι το Κοινωνικό Φροντιστήριο, για οικονομικά αδύνατους μαθητές, στο οποίο διδάσκουν αφιλοκερδώς συνάδελφοι εκπαιδευτικοί. Σημαντικός επίσης τομέας, υπογράμμισε πως είναι και η διανομή τροφίμων μια φορά το μήνα και ιματισμού περιοδικά σε πάνω από 100 οικογένειες.

«Από το 2013 συμπεριλάβαμε στις δράσεις μας και τη λειτουργία Κοινωνικού Ξενώνα Φιλοξενίας. Μετατρέψαμε τα δωμάτια του οικοτροφείου σε ξενώνα και διαθέτουμε 6 δίκλινα και 2 τρίκλινα. Φιλοξενούμε συνοδούς ασθενών που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και στα Κέντρα Αποκατάστασης της περιοχής, αλλά και καρκινοπαθείς που έρχονται από μακριά για ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία στην πόλη μας και αδυνατούν να μείνουν σε ξενοδοχείο. Έχουμε φιλοξενήσει ανθρώπους από την Κρήτη, την Κύπρο, την Β. Ήπειρο, την Αθήνα, τα Γιάννενα, το Καρπενήσι, τη Λαμία, τις Σποράδες, τη Λευκάδα, τις Σέρρες. Η φιλοξενία σε διαμονή και διατροφή παρέχεται εντελώς δωρεάν και για όσο χρόνο χρειάζονται οι άνθρωποι που την έχουν ανάγκη.

Όλοι οι εργαζόμενοι στο σωματείο είναι εθελοντές. Η μόνη που αμείβεται και με το ΙΚΑ της είναι η νηπιαγωγός», διευκρίνισε και συμπλήρωσε ότι «Το σωματείο μας συνεργάζεται αρμονικά με την Ιερά Μητρόπολη και όλους τους φορείς της πόλης και της περιοχής. Πραγματοποιεί τακτικά ομιλίες πνευματικού περιεχομένου με διάφορους ομιλητές κληρικούς και λαϊκούς».

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass