Βήματα προστασία παιδιών από τα ναρκωτικά

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2015 18:42 | Τελευταία ενημέρωση: 29 Ιουν 2015 18:43

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΑΝΑ

 

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προστατέψεις τα παιδιά σου. Ο καλύτερος είναι η πρόληψη», είναι ένα από τα κύρια μηνύματα που εστιάζουν ειδικοί του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) στους Λαρισαίους, στο πλαίσιο ενημέρωσης πάνω στο θέμα των εξαρτήσεων.

Σε ειδικό περίπτερο, που έχουν στήσει στην πλατεία Ταχυδρομείου, στο πλαίσιο πανελλήνιας καμπάνιας που υλοποιεί ο ΟΚΑΝΑ, (με τελευταίο σταθμό του τη Λάρισα), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, έμπειρο προσωπικό από τη Θεραπευτική Μονάδα Λάρισας του ΟΚΑΝΑ και το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λάρισας «Ορφέας», παρέχει στους πολίτες, εξειδικευμένη πληροφόρηση, αξιόπιστες απαντήσεις και κατευθύνσεις για θέματα χρήσης ουσιών, ενώ διανεμήθηκε παράλληλα και σχετικό ενημερωτικό έντυπο υλικό και αναμνηστικά δωράκια.

Σύνθημα της καμπάνιας «Εθισμένοι στη ζωή», και η δράση έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά στο κρίσιμο θέμα των εξαρτήσεων, αλλά και στο έργο που επιτελείται από τον ΟΚΑΝΑ προς την κατεύθυνση μιας συντονισμένης και ολιστικής προσέγγισης του προβλήματος, που δίνει έμφαση τόσο στους ενδεδειγμένους και αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου όσο και στην κοινωνικοεπαγγελματική ένταξη των απεξαρτημένων ατόμων.

10 + 1 ΒΗΜΑΤΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ

Μεταξύ των συμβουλών πρόληψης που δίνονται, βασικός κορμός τους, θεωρείται ο ακόλουθος εντεκάλογος, που απευθύνεται στους γονείς:

1.ΧΤΙΣΤΕ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Δημιουργήστε καλό κλίμα επικοινωνία στην οικογένεια. Μάθετε να ακούτε. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί νιώθει άνετα να σας μιλά για τα προβλήματα και τις ανησυχίες του, ότι θα έρθει σε σας όταν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

2.ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θέτοντας σαφή όρια και κανόνες, το παιδί νιώθει περισσότερη ασφάλεια, ακόμη κι αν φαίνεται να αντιδρά. Προσπαθήστε να είστε ξεκάθαροι για τις συμπεριφορές που δεν είναι αποδεκτές και τις συνέπειες που θα έχει, αν παραβεί τους συμφωνημένους κανόνες.

3.ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ

Διατηρείτε επαφή με το σχολείο του. Γνωρίστε τους φίλους του και τις οικογένειές τους. Συνεργαστείτε με τους δασκάλους, ανταλλάξτε απόψεις, μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας με άλλους γονείς.

4.ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΟΣΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Πριν αποφασίσετε να συζητήσετε μαζί του για τα ναρκωτικά ή για άλλες εξαρτήσεις, ενημερωθείτε οι ίδιοι από έγκυρες πηγές. Μη νιώθετε μειονεκτικά αν δεν γνωρίζετε την απάντηση σε κάποια ερώτηση του παιδιού και, κυρίως μην προσπαθείτε να το ξεγελάσετε.

5.ΜΙΛΗΣΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

Συχνά τα μηνύματα που παίρνουν τα παιδιά από το περιβάλλον, τις παρέες, την τηλεόραση και το διαδίκτυο είναι διαστρεβλωμένα. Βοηθήστε το παιδί να αξιολογήσει τις πληροφορία αυτές και να διαμορφώσει μια ουσιαστική, δική του άποψη.

6.ΜΙΛΗΣΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αφού ενημερωθείτε και οι ίδιοι, μιλήστε με το παιδί c ανοιχτά για την αρνητική πλευρά του διαδικτύου, για κινδύνους που υπάρχουν στην αλόγιστη και κακόβουλη χρήση του. Στους ιστότοπους: www.cyberkid.gov.gr κ saferinternet.gr, μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για την ασφαλή και σωστή χρήση του διαδικτύου.

7.ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Βοηθήστε το παιδί να ανακαλύψει τα ενδιαφέροντά του να ασχοληθεί με αυτά. Μάθετέ του να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και να διαχειρίζεται το άγχος του. Είναι σημαντικό να εκφράζει τα συναισθήματά του και να μη διοχετεύει έντασή του σε επικίνδυνες επιλογές.

8.ΕΝΙΣΧΥΕΤΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ

Σταθείτε δίπλα στο παιδί στην προσπάθειά του να κάνει φίλους, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του προκειμένου να γίνει αποδεκτό στην παρέα. Λέγοντας «όχι» όταν χρειάζεται, μαθαίνει να αναπτύσσει υγιείς σχέσεις και να προστατεύει τον εαυτό του.

9.ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Ενισχύετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας, τη θετική εικόνα που έχει για τον εαυτό του. Επαινείτε τις επιτυχίες του και κάθε προσπάθεια που κάνει, ανεξάρτητα από τελικό αποτέλεσμα.

10. ΔΕΙΞΤΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Ενισχύστε το παιδί σας στην προσπάθεια να κάνει πράγματα μόνο του, να στηρίζεται στις δυνάμεις του, να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

11.ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ

Για το παιδί σας είστε πρότυπο ζωής. Οι δικές σας συνήθειες και στάσεις επηρεάζουν καθοριστικά την εξέλιξή του.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass