Η Λάρισα αποχαιρετά τον Ποιμενάρχη της

* ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ * ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΥΜΙΖΕ ΧΘΕΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΑΣΠΑΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2018 22:37

Το σύνολο σχεδόν της Ελλαδικής Εκκλησίας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και πλήθος πιστών απ’ όλη τη χώρα αναμένονται σήμερα στη Λάρισα για το ύστατο χαίρε στον μακαριστό μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιγνάτιο.

Στο μεταξύ, πολλοί προσκυνητές προσέρχονταν χθες Παρασκευή μέχρι αργά το βράδυ στον Άγιο Αχίλλιο για να αποχαιρετήσουν τον κυρό Ιγνάτιο, στο σκήνωμα του οποίου τοποθετήθηκε προσωρινά ένας μηχανισμός (καπάκι-ψυγείο). Σύμφωνα με πληροφορίες στην πόλη αναμένεται να αφιχθούν περίπου 10 λεωφορεία από τη γενέτειρα του μακαριστού Ιγνατίου, Σαλαμίνα, και πολλά ακόμη από την Κατερίνη, τη Λιβαδειά κι από άλλες πόλεις, τις οποίες επισκεπτόταν συχνά ο Ποιμενάρχης Λαρίσης. Για να μην δημιουργηθούν κυκλοφοριακά προβλήματα η Τροχαία έχει προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αναλυτικότερα, στις 11 σήμερα το πρωί με την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου θα ξεκινήσει η Εξόδιος Ακολουθία. Επικήδειους θα εκφωνήσουν ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ο τοποτηρητής μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, η δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου (γενέτειρα πόλη του μακαριστού) και ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης π. Αχίλλιος.

Θα ακολουθήσει περιφορά στους δρόμους γύρω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου και θα πραγματοποιηθεί η ταφή πίσω από τον ιερό ναό, όπως ήταν και η επιθυμία του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Ιγνατίου.

Αγρυπνία, τελέσθηκε το βράδυ της Πέμπτης, προεξάρχοντος του τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης, σεβασμιότατου μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, ο οποίος μίλησε με συγκίνηση για το πρόσωπο και το έργο του απελθόντος Ιεράρχου, ενώ συλλειτούργησαν μαζί του οι σεβασμιότατοι μητροπολίτες Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος.

Αρχιερατικό συλλείτουργο τελέσθηκε το πρωί της Παρασκευής στον Άγιο Αχίλλιο, ενώπιον του σκηνώματος του μακαριστού μητροπολίτου κυρού Ιγνατίου, προεξάρχοντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και συλλειτουργούντων των σεβασμιοτάτων μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου και Γρεβενών κ. Δαβίδ. Τον θείο λόγο κήρυξαν τόσο ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζιχνών, όσο και ο σεβασμιότατος Σισανίου. Στο Ιερό Βήμα συμπροσευχήθηκαν ο μητροπολίτης πρ. Άρτης Ιγνάτιος και ο μητροπολίτης Αυλώνος Χριστόδουλος.

Στο μεταξύ μετά την εξέταση του σκηνώματος από την ιατροδικαστή Ρουμπίνη Λεονταρή αποφασίστηκε χθες για προληπτικούς λόγους να τοποθετηθεί ειδικό καπάκι- ψυγείο στο σκήνωμα που εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο Άγιο Αχίλλιο. Σήμερα το πρωί λίγο πριν την εξόδιο ακολουθία θα αφαιρεθεί το ψυγείο- καπάκι.

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ

Άνθρωποι κάθε ηλικίας ανέμεναν καρτερικά χθες όλη τη μέρα τη σειρά τους προκειμένου να ασπαστούν το σκήνωμα του κυρού Ιγνατίου, ενώ λόγια βαθιάς οδύνης, λύπης και ευγνωμοσύνης καταγράφονταν στα βιβλία συλλυπητηρίων που βρίσκονταν στην είσοδο του Μητροπολιτικού Ναού. Το κλίμα στον Άγιο Αχίλλιο θύμιζε Μεγάλη Παρασκευή, με τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα. Πρόσωπα σκυθρωπά, μάτια βουρκωμένα, ο καθένας είχε να διηγηθεί από μία προσωπική εμπειρία από τη γνωριμία του με τον μακαριστό Ιγνάτιο, με ιδιαίτερη αναφορά στον ήπιο τόνο της φωνής του, τον μειλίχιο χαρακτήρα του και την αγάπη του για τον συνάνθρωπο. Σε λίγες μέρες (28 Ιουλίου) ο κυρός Ιγνάτιος θα συμπλήρωνε 24 ακριβώς χρόνια στη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου.

Στον ναό ήταν και τα ανίψια του, ενώ σήμερα θα καταφθάσουν στη Λάρισα και οι δύο (εν ζωή) αδελφοί του. Εκεί εμφανώς καταβεβλημένοι από το πένθος και την απώλεια του πνευματικού τους πατέρα, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης π. Αχίλλιος Τσούτσουρας και ο αρχιερατικός επίτροπος π. Ιγνάτιος Μουρτζανός, τους οποίους συλλυπούνταν οι πιστοί.

Έντονη ήταν ακόμη και η παρουσία μοναχών από τα μοναστήρια της Θεσσαλίας, αγαπημένο προορισμό του μακαριστού Ιγνατίου.

* Ο Δήμος Τεμπών σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης τους Δημοτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε στις 3 Ιουλίου έχει κηρύξει τριήμερο πένθος για την εκδημία του μακαριστού σεβασμιότατου μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου από την Πέμπτη 12 Ιουλίου έως σήμερα Σάββατο.

*Μία ακόμη αδυναμία που κυρού Ιγνατίου ήταν η ιεροψαλτική, για την οποία έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον. Ήθελε στα αναλόγια να υπάρχουν μελίρρυτοι ψάλτες, νέα παιδιά, μορφωμένα, ενώ πολλές φορές παρότρυνε τους ιεροψάλτες των κεντρικών ναών να φροντίζουν να στέλνουν συνεργάτες τους και στα χωριά, ενισχύοντας το έργο κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων που αναλάμβαναν με τη χάρη του Θεού να ψάλουν τη θεία λειτουργία.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του προέδρου του -ανενεργού σήμερα- Συλλόγου Ιεροψαλτών «Κοσμάς Ο Μελωδός», ψάλτη στον ιερό ναό Αγίων Κων/νου και Ελένης Λάρισας, Φώτη Κερμελίδη στην «Ε»: Εκφράζοντας –θέλω να πιστεύω- το σύνολο των ιεροψαλτών της Ιεράς Μητρόπολης, θεωρώ ότι η απώλεια του μακαριστού Ιγνατίου για τα θρησκευτικά τεκταινόμενα της ευρύτερης περιοχής μας είναι μεγάλη και το κενό που αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο. Επί ημερών του η ψαλτική αναβαθμίστηκε και σε όλες τις ενέργειες του Συλλόγου ο Ποιμενάρχης μας ήταν στο πλευρό μας. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να χαρεί την επαναδραστηριοποίηση του Συλλόγου, για την οποία είχαμε συζητήσει, λίγο πριν το ταξίδι του στην Αμερική».

*Από την πλευρά του ο διευθυντής του Εργαστηρίου Βυζαντινής Μουσικής Θεοδόσης Διαμάντης δήλωσε στην «Ε» ότι «η συνεργασία μας με τον μακαριστό μητροπολίτη Ιγνάτιο ήταν άριστη και θα θυμόμαστε πάντα τα επαινετικά του λόγια και την παρότρυνσή του να συνεχίσουμε να μεταλαμπαδεύουμε τη βυζαντινή μουσική σε νέα παιδιά. Ευχόμεθα ο Κύριος να τον έχει στα δεξιά Του».

*Στον Εξόδιο Ασπασμό στον Μακαριστό Ποιμενάρχη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιο, τα μέλη της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων αναφέρουν τα εξής: Ασπαζόμαστε το σκήνωμα του Μακαριστού Ιεράρχη Ιγνατίου, ο οποίος ποίμανε επαξίως για 24 χρόνια την τοπική Εκκλησία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου. Γνωρίσαμε και αγαπήσαμε, ως Θεολόγοι, τον άξιο αυτόν Εργάτη του Ευαγγελίου, ο οποίος από την ημέρα της χειροτονίας του, εν μέσω δύσκολων περιστάσεων, ακολούθησε τον δρόμο της ευσέβειας, της προσευχής, της ταπείνωσης, της ειρήνης, της αγάπης, της υπομονής, της πραότητας, της σεμνότητας, της καταλλαγής, για να οικοδομήσει και να διακονήσει το πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο της επαρχίας του. Ακλόνητος και σταθερός στην πίστη της Εκκλησίας ορθοτόμησε ταπεινά και χωρίς μεγαλοστομίες, καθ’ όλη τη διάρκεια της εν Χριστώ ζωής του, τον Λόγο της Αληθείας του Χριστού. Τα μέλη της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων και ιδιαιτέρως του Παραρτήματος Λαρίσης ενώνουν τις προσευχές τους προς τον Τριαδικό Θεό, υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Επισκόπου εν χώρα ζώντων.

* Το παράρτημα Λάρισας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας σε συλλυπητήριο μήνυμά του, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με βαθιά οδύνη και αληθινό πόνο ψυχής αποχαιρετούμε το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού ποιμενάρχου μας, μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου.

Ο εκλιπών τιμούσε με την παρουσία του το Παράρτημα της Ένωσής μας σε πολλές εκδηλώσεις του και πάντα ενέπνεε με τον μειλίχιο, γλυκύ και μεστό λόγο του τα μέλη.

Τον αισθανόμασταν ως "Φύλακα–Άγγελό μας" και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσει να προσεύχεται υπέρ ημών.

Θα είναι πάντα στην καρδιά μας με αγάπη και σεβασμό».

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass