Επίδομα «χάθηκε» στον δρόμο…

* ΤΩΝ 150 ΕΥΡΩ/ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΔΗΓΟΥΣ ΔΗΜΩΝ * Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΟ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ, ΤΟ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2018 15:10

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται εργαζόμενοι στον Δήμο Λαρισαίων (και όχι μόνο…), με αφορμή τη μη χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε οδηγούς.

Πρόκειται για επίδομα ύψους 150 ευρώ τον μήνα, το οποίο θεσμοθετήθηκε και καταβάλλεται (αναδρομικά) από τον Αύγουστο του 2017.

Το παράδοξο είναι -σύμφωνα με συνδικαλιστές των εργαζομένων στους δήμους του ν. Λάρισας-, ότι ενώ οι δήμοι το χορηγούν, ο εδώ επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου το απορρίπτει. Είναι λοιπόν απορίας άξιο πώς μέλη του ιδίου οργάνου κρίνουν διαφορετικά (αναφέρεται ενδεικτικά ο Δήμος Πειραιά, όπου το επίδομα δίδεται κανονικά). Για το θέμα της μη έγκρισης χορήγησης του επιδόματος ο Δήμος Λαρισαίων έχει υποβάλει ένσταση, ενώ το σωματείο των εργαζομένων σε σχετική επιστολή του προς την «Ε» επισυνάπτει και έγγραφο του τμήματος προσωπικού Τ.Α. του Υπ. Εσωτερικών (αρ.πρωτ. 13313 της 28ης Μαρτίου 2018), στο οποίο ρητά αναφέρεται ότι υπάλληλοι του κλάδου Δ.Ε. Οδηγών υπάγονται στους δικαιούχους του επιδόματος.

Η επιστολή του Δ.Σ. των εργαζομένων δήμων ν. Λάρισας έχει ως εξής:

«Στις 6/7/2018 δημοσιεύτηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας είδηση που αφορούσε στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και των δικαιούχων.

Χρειάζεται όμως να διευκρινίσουμε ότι η διάταξη που αφορά στους οδηγούς των οχημάτων έχει αλλάξει σε σχέση με την Υπουργική Απόφαση του 2012 (ΦΕΚ Β' 465).

Ο νέος νόμος, 4483/2017 αρθρ. 98, δεν αναφέρεται σε οδηγούς αποφρακτικών μηχανημάτων, αλλά σε οδηγούς, χειριστές και εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων.

Προς απάντηση των ανωτέρω η Υπηρεσία μας, μετά την απορριπτική απόφαση του επιτρόπου, έστειλε ερώτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών και έλαβε εμπεριστατωμένη απάντηση από τη Διεύθυνση Αποκεντρωμένης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αναφέρει ρητά: "Στις προηγούμενες διατάξεις οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών που περιλαμβάνονται στην παρ. 2.2. και κατηγορία Α. συμπεριλαμβάνονται και οι... οδηγοί, χειριστές και εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων και με υπ' αριθμ. 7922/28-3-2018 έγγραφο διευκρινίζεται: "Οι οδηγοί και χειριστές και εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων αποτελούν διαφορετικούς κλάδους και επομένως οι υπάλληλοι Δ.Ε. οδηγοί υπάγονται στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας".

Είναι απορίας άξιο, γιατί, ενώ στην πλειοψηφία τους οι δήμοι πανελλαδικά το καταβάλλουν από τον 8ο μήνα του 2017 και πειθαρχούν στις διατάξεις του νόμου, ο τοπικός επίτροπος το απορρίπτει, χωρίς να γνωρίζουμε εάν έλαβε υπ' όψιν τη σχετική διευκρινιστική εκ μέρους του Υπουργείου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass