Κέρδος μόνο οι δεσμεύσεις για (κάποιες) αλλαγές

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΗΣ

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2018 22:26

Ήρθε, είδε, άκουσε… και αποχώρησε. Ο λόγος για τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που πραγματοποίησε τριήμερη περιοδεία στη Θεσσαλία και τη Λαμία για το καυτό θέμα του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο υπουργός επί τρεις ημέρες επιδόθηκε σε ένα μαραθώνιο συναντήσεων με ακαδημαϊκούς και αυτοδιοικητικούς, στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Και μπορεί να ήταν πολλοί εκείνοι που είχαν μεγάλες προσδοκίες από την επίσκεψή του στη Λάρισα, περιμένοντας μια συγκεκριμένη απάντηση για τα ζητήματα που είχαν θέσει προ καιρού στον υπουργό π.χ. πολυτεχνικά τμήματα, ιατρικά εργαστήρια κ.α., ωστόσο ο υπουργός για το μόνο για το οποίο μπόρεσε να δεσμευτεί ήταν ότι προτίθεται να συνεχίσει τον διάλογο μέχρι τελικής πτώσης. Βέβαια ο ευφραδής και ευγενικός υπουργός που κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις στα «στρατόπεδα» και της εκπαίδευσης και της αυτοδιοίκησης, παρότι επί της ουσίας δεν υποσχέθηκε τίποτα, αποχώρησε αφήνοντας πίσω του και κάτι ακόμη… ελπίδα. Ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει το προσεχές διάστημα, αφού άφησε να εννοηθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι πρόθυμο να ξαναδεί το σχέδιό του για τη Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- εφόσον έχει τη συναίνεση όλων για να προχωρήσει-και να γίνουν αμοιβαίες μετακινήσεις ξεκαθαρίζοντας με το «γάντι» ότι αυτό δεν σημαίνει υποχωρήσεις και χατίρια, αλλά άλλες λύσεις.

Αποφεύγοντας τις πολιτικές ρητορείες ο Γαβρόγλου επιχείρησε να κάμψει τις αντιδράσεις χρησιμοποιώντας πολύ συχνά τις λέξεις «διάλογος, δημοκρατία και σεβασμός» ενώ εντύπωση προκάλεσαν και οι αντιδράσεις του κατά την ξενάγησή του στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ για τις οποίες ο υπουργός δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για το μέγεθος των υποδομών αλλά και τα προγράμματα που τρέχουν τα εργαστήριά του, προσφέροντας μεν ικανοποίηση τόσο στις πρυτανικές αρχές όσο και στους καθηγητές του ιδρύματος, όμως στο τέλος αυτό πολύ έξυπνα το χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για να ενισχύσει τη θέση του γιατί πρέπει να προχωρήσει το θέμα της συνένωσης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Οι αντιπαλότητες…

Τι άλλο όμως βγήκε από την επίσκεψη Γαβρόγλου στη Λάρισα; Η συζήτηση που έγινε όμως στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ στη Λάρισα παρουσία του υπουργού ανέδειξε για ακόμη μια φορά και τις αντιπαλότητες που υπάρχουν ανάμεσα στους διδάσκοντες, αλλά και μέσα στην πρυτανεία, αφού ορισμένοι δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Ο υπουργός αναγκάστηκε να εγκαλέσει στην τάξη καθηγητή που στράφηκε εναντίον συναδέλφων του κατηγορώντας τους για μικροπολιτικά παιχνίδια στο θέμα της συνένωσης. Η τάξη αποκαταστάθηκε για λίγο όμως, καθώς με την αποχώρηση του υπουργού από την αίθουσα βγήκαν και πάλι τα μαχαίρια, καθώς ακαδημαϊκός που τάσσεται υπέρ του Σχεδίου έστρεψε τα βέλη του ευθέως στον πρύτανη του ΤΕΙ κ. Ξ. Σπηλιώτη, κατηγορώντας τον ακόμη και για δηλώσεις που έκανε σε μέσα ενημέρωσης.

Η αυτοδιοίκηση

Όσον αφορά στην πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης ο υπουργός είχε φροντίσει από την προηγούμενη ημέρα που περιόδευσε σε Τρίκαλα και Καρδίτσα να εκφράσει την άποψή του για τον ρόλο που θα πρέπει να έχει η αυτοδιοίκηση στα συγκεκριμένο θέμα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η λογική που λέει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποφασίζει το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης έχει τελειώσει. Με λίγα λόγια τους είπε «έκαστος στο είδος του», βάζοντας φρένο σε αιτήματα για θέματα ακαδημαϊκού χαρακτήρα.

Έτσι στις συναντήσεις που είχε τόσο με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας όσο και με τον δήμαρχο Λαρισαίων ζήτησε να κατατεθούν σαφείς αναπτυξιακές προτάσεις ώστε να διαμορφωθούν εκείνοι οι θεσμοί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα μπορούν υπηρετήσουν τις συγκεκριμένες ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε, το επόμενο διάστημα στα τέλη Αυγούστου να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τον περιφερειάρχη και δημάρχους της Θεσσαλίας στην Αθήνα, για να συνεχιστεί ο διάλογος. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το επόμενο διάστημα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού τώρα η αγωνία όλων είναι τόσο στη συνάντηση που θα γίνει στην Αθήνα, όσο και στο ποιες κινήσεις θα κάνει το Υπουργείο για να εξομαλύνει τις διαφορές και να προχωρήσει το εγχείρημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέχρι τον Σεπτέμβριο.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass