Νιγηριανά μυστήρια…

* ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ; Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΞΑΝΘΟΥ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΗ ΕΞΗΓΗΣΗ…

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2018 22:16

Για να μην αποκαλυφθούν οι ανάγκες ενός νοσοκομείου «χρέωσαν» άγνοια της ελληνικής γλώσσας σε γιατρό που τελείωσε την Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε το αγροτικό του σε χωριό της Ελασσόνας.

Τον περασμένο Αύγουστο ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ρωτώντας τον αν προτίθετο να επιλύσει το πρόβλημα της έλλειψης αγροτικού ιατρού στην Τσαπουρνιά Ελασσόνας, άλλα και στα υπόλοιπα χωριά των ορεινών περιοχών του νομού Λάρισας, όπου οι ηλικιωμένοι κάτοικοί τους δεν έχουν την ευχέρεια να επισκέπτονται τις δομές Υγείας μακριά από τον τόπο τους.

Η απάντηση όμως του υπουργού έκανε λόγο για μετακίνηση του ιατρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, διότι δεν γνώριζε την ελληνική. Καμία νύξη για έλλειψη σε προσωπικό.

Ιδού το περιεχόμενο του σχετικού εγγράφου, ως απάντηση στην ερώτηση Χαρακόπουλου: «το Εξυπηρετούμενο Ιατρείο Τσαπουρνιάς ανήκει στο Περιφερειακό Ιατρείο Μηλέας του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας και ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 179 κατοίκους. Η θέση είχε καλυφτεί από Ιατρό Υπηρεσίας Υπαίθρου, ο οποίος ήταν Νιγηριανής Εθνικότητας και δεν γνώριζε την Ελληνική γλώσσα γι' αυτό και μετακινήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Το Κ.Υ. Ελασσόνας κάλυπτε το εν λόγω Εξυπηρετούμενο Ιατρείο μία φορά το 15νθήμερο με τους ιατρούς των Π.Ι. Λυκουδίου και Λιβαδίου.

Στις 17/8/2018 ορκίσθηκε νέα Ι.Υ.Υ. στο Π.Ι. Μηλέας η οποία κάνει τον μήνα προεκπαίδευσης στο Γ.Ν. Λάρισας και από 17/9/2018 θα βρίσκεται στο Π.Ι. Μηλέας και στα Εξυπηρετούμενα Ιατρεία.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η ιατρός του Π.Ι. Λυκουδίου μετέβη στις 20/08/2018 στην Τσαπουρνιά, αλλά δεν χρειάστηκε κανείς πολίτης τις υπηρεσίες της».

Σχολιάζοντας ο βουλευτής την απάντηση του υπουργού στέκεται στο γεγονός ότι ο γιατρός δεν μιλούσε Ελληνικά και σημειώνει ότι «πραγματικά εντυπωσιάζει η απάντηση του υπουργού Υγείας για την παρουσία αγροτικού γιατρού στα ορεινά χωριά και συγκεκριμένα στην Τσαπουρνιά της Ελασσόνας. Το γεγονός ότι κανείς πολίτης, όπως αναφέρει, δεν χρειάστηκε τις υπηρεσίες της γιατρού στις 20 Αυγούστου, που επισκέφθηκε το χωριό, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει παροχές Υγείας η ορεινή κοινότητα. Επιπλέον, για τον προηγούμενο αγροτικό γιατρό, Νιγηριανής εθνικότητας, ο οποίος, όπως μας πληροφορεί, μετακινήθηκε γιατί δεν γνώριζε την ελληνική γλώσσα, η παράμετρος αυτή δεν ήταν γνωστή πριν την τοποθέτησή του;».

Όντως το θέμα προκαλεί εντύπωση, όπως και το γεγονός πως ένας άνθρωπος που έχει τελειώσει την Ιατρική στη χώρα μας δεν γνωρίζει ελληνικά για να συνεννοηθεί με τους κατοίκους της Ελασσόνας. Την ίδια ώρα ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας Νέστορας Αντωνίου υποστηρίζει ότι ο γιατρός γνώριζε Ελληνικά και ίσως να είχε κάποιο πρόβλημα συνεννόησης με την τοπική διάλεκτο. «Δεν θα μπορούσε να καταλάβει την ντοπιολαλιά. Για αυτό επέστρεψε στο ΓΝΛ και τελείωσε εκεί τη θητεία του», σημειώνει.

Ενώ, λοιπόν, η διοίκηση κάνει λόγο για πρόβλημα στην επικοινωνία μεταξύ γιατρού και ασθενών, πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι «ο γιατρός έχει τελειώσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μιλάει καλά Ελληνικά και πριν ανεβεί στην Ελασσόνα είχε περάσει για τρεις μήνες από τα χειρουργεία του Γενικού Νοσοκομείου. Την περίοδο που ο γιατρός ήταν στην Τσαπουρνιά υπήρχαν μεγάλες ανάγκες για ειδικευόμενους γιατρούς και ζήτησαν να επιστρέψει για να καλύψει τις ανάγκες που υπήρχαν. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν για να επιστρέψει στο ΓΝΛ ήταν μεγάλες, όπως και οι ανάγκες του νοσοκομείου εκείνη την περίοδο».

 

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass