Το «κίνημα της πατάτας» …νομιμοποιήθηκε!

ΚΑΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΧΛΕΥΑΖΑΝ. ΤΩΡΑ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2018 22:20
Τους χλεύασαν «κίνημα της πατάτας», όταν το 2012 όλα τα ομοειδή εθελοντικά κινήματα βοήθησαν τους πατατοπαραγωγούς της χώρας μας να πουλήσουν -σε πολύ χαμηλή τιμή- την παραγωγή τους, η οποία κινδύνευε να μείνει αδιάθετη. Κάτι ανάλογο είχε γίνει πριν χρόνια και στη Γαλλία Τους χλεύασαν «κίνημα της πατάτας», όταν το 2012 όλα τα ομοειδή εθελοντικά κινήματα βοήθησαν τους πατατοπαραγωγούς της χώρας μας να πουλήσουν -σε πολύ χαμηλή τιμή- την παραγωγή τους, η οποία κινδύνευε να μείνει αδιάθετη. Κάτι ανάλογο είχε γίνει πριν χρόνια και στη Γαλλία

Το 2012 τους «φόρεσαν» την ταμπέλα του «κινήματος της πατάτας», χλευάζοντας την προσπάθεια εθελοντών - ευαισθητοποιημένων πολιτών, να στήσουν υπαίθριο εμπόριο πώλησης προϊόντων σε φθηνές τιμές, τα οποία διατίθενται από τον παραγωγό κατευθείαν στον καταναλωτή, με τον διακριτό τίτλο «χωρίς μεσάζοντες».

Κίνητρο ήταν η οικονομική κρίση και η εξαθλίωση των ελληνικών νοικοκυριών και στόχος ήταν η εύρεση μιας εναλλακτικής λύσης, που θα βοηθούσε τους πολίτες να αγοράζουν τα προς το ζην, σε φθηνές τιμές, μιας και οι τιμές των προϊόντων στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ κινούνταν σε ανοδική πορεία, σε αντίθεση με τους μισθούς.

Πολλοί τους αμφισβήτησαν, ενώ άλλοι τους πολέμησαν διότι «χτυπούσαν» μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην αγορά τροφίμων. Μάλιστα το 2016, οι αγορές χωρίς μεσάζοντες απειλήθηκαν με διάλυση, αλλά τότε ήταν που το εθελοντικό κίνημα συσπειρώθηκε ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να συνεχίσει τη δράση της διάθεσης προϊόντων, ενάντια σε κάθε εμπόδιο, με μεγαλύτερο πείσμα.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Σήμερα, εν έτη 2018, αυτό το εθελοντικό κοινωνικό κίνημα, που δυνάμωνε σταδιακά με την ενεργοποίηση εκατοντάδων πολιτών, και την ανταπόκριση χιλιάδων πολιτών, κατάφερε να νομιμοποιήσει το εγχείρημά του «χωρίς μεσάζοντες» και μάλιστα να λειτουργεί με τη βούλα του κράτους και με την επωνυμία «Αγορά Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες»!

Το «πράσινο φως» έδωσε η ψήφιση του νόμου 4497/2017, για την «άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», ο οποίος πρόσφερε νομική υπόσταση στο εν λόγω εγχείρημα.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο δημιουργεί, μεταξύ άλλων, το απαραίτητο νομικό πλαίσιο, ώστε οι Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες, που δίνουν ανάσα στα χρόνια της κρίσης σε καταναλωτές και μικροπαραγωγούς, να υλοποιούνται πια χωρίς διώξεις και πρόστιμα.

Αναγνωρίζει τον ρόλο των κοινωνικών κινημάτων, που αναδύθηκαν μέσα στην οικονομική κρίση στη χώρα μας, για μια αλληλέγγυα και βιώσιμη οικονομία επ’ ωφελεία παραγωγών και καταναλωτών και συγκεκριμένα αναφέρει: «Σκοπός των αγορών αυτών είναι η ανάπτυξη καταναλωτικής συνείδησης και αλληλέγγυων δράσεων μεταξύ των πολιτών, μέσω της ενεργούς συμμετοχής των ίδιων των πολιτών σε εθελοντικές δράσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Για τον λόγο αυτό, οι αγορές αυτές διοργανώνονται, υποχρεωτικά, με πρωτοβουλία των φορέων πολιτών-καταναλωτών και η λειτουργία τους εγκρίνεται τελικώς με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου των Δήμων, στα όρια των οποίων έχουν την έδρα τους οι εν λόγω φορείς.

Για τη διενέργεια των αγορών, οι δήμοι εγκρίνουν τη διοργάνωση αγορών σε Ενώσεις Καταναλωτών, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, σε Συνεταιρισμούς Καταναλωτών, σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), καθώς και σε συλλογικούς φορείς πολιτών – καταναλωτών με νομική υπόσταση, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνονται απαραίτητα: α) ότι είναι μη κερδοσκοπικοί,

β) ότι αφορούν στην ανάπτυξη καταναλωτικής συνείδησης και στην προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του καταναλωτικού κοινού και γ) ότι αναφέρονται σαφώς στην αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών και σε αλληλέγγυες δράσεις που ως στόχο έχουν να ωφελήσουν συμπολίτες που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες επιβίωσης».

Δικαίωμα συμμετοχής ως πωλητές στις αγορές αυτές έχουν:

α) οι επαγγελματίες αγρότες που είναι γραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για πώληση των αποκλειστικά ιδιοπαραγόμενων προϊόντων β) οι Συνεταιρισμοί, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών και γυναικείοι Συνεταιρισμοί γ) οι πολύ μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις τροφίμων και ειδών καθαρισμού.

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η Λάρισα είναι από τις πρώτες πόλεις πανελλήνια, που το 2012, χάρη στην εθελοντική δράση των «Ενεργών Πολιτών», ξεκίνησε τη διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, ενώ αντίστοιχα και σήμερα είναι από τις πρώτες πόλεις, που υλοποιεί πλέον τον νέο θεσμό των «Αγορών Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες», ανοίγοντας τις πύλες του την Κυριακή 7 Οκτωβρίου-με τη νέα ονομασία- υπό τη σκέπη του Δήμου Λαρισαίων.

Ο χώρος είναι ο ίδιος, η σκεπαστή αγορά στη Νεάπολη, που τον παραχωρεί ο Δήμος Λαρισαίων, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Θα διατίθενται προϊόντα ελληνικής παραγωγής, εξαιρετικής ποιότητας και ανταγωνιστικής τιμής.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές των προϊόντων που διατίθενται, είναι κατά πολύ μικρότερες σε ποσοστό από 30% έως και 50%.

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass