Στον αέρα τα γυαλιά οράσεως με voucher του ΕΟΠΥΥ

* ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΑ 43 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ- Σ. ΧΑΤΖΗΣΥΜΕΩΝ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ...»

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2018 22:12
Ο πρόεδρος των οπτικών της Λάρισας κ. Σίμος Χατζησυμεών Ο πρόεδρος των οπτικών της Λάρισας κ. Σίμος Χατζησυμεών

Στον αέρα βρίσκεται το νέο σύστημα χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών - γυαλιών οράσεως, που τέθηκε από προχθές σε ισχύ, καθώς κανένα από τα 43 καταστήματα οπτικών ειδών στον νομό Λάρισας, όπως και τα υπόλοιπα σε ολόκληρη την Ελλάδα, δεν αποδέχεται την εκτέλεση συνταγής με τη χρήση της βεβαίωσης πληρωμής.

Η άρνηση των οπτικών-οπτομετρών να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αποδεχόμενοι τον νέο τρόπο χορήγησης και αποζημίωσης των οπτικών ειδών οδηγεί στα άκρα τις σχέσεις του κλάδου και του ΕΟΠΥΥ με τους ασφαλισμένους να παρακολουθούν με αγωνία την έκβαση της αντιπαράθεσης ώστε να μην βάλουν ακόμα πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη καταβάλλοντας ολόκληρο το ποσό των γυαλιών οράσεως.

Από προχθές 1η Οκτώβρη τέθηκε σε ισχύ το νέο σύστημα χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών - γυαλιών οράσεως, με το οποίο καταργείται η προπληρωμή του ποσού που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και μειώνεται η ταλαιπωρία για τους δικαιούχους. Μέχρι σήμερα, για τη χορήγηση και αποζημίωση οπτικών ειδών και γυαλιών οράσεων, ο δικαιούχος κατέβαλε ο ίδιος τη σχετική δαπάνη. Στη συνέχεια, προσερχόταν στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠεΔι) του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά (ιατρική γνωμάτευση και τιμολόγιο αγοράς), ώστε να αποζημιωθεί.

Με τη νέα διαδικασία, ο δικαιούχος δεν επιβαρύνεται με τη δαπάνη αποζημίωσης (ανώτατο ποσό αποζημίωσης είναι 100 ευρώ) και καταργείται η κατάθεση των δικαιολογητικών από τους δικαιούχους στις ΠεΔι. Συγκεκριμένα, ο δικαιούχος επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο, ο οποίος εκδίδει την ηλεκτρονική γνωμάτευση και εκτυπώνει τη βεβαίωση πληρωμής, η οποία αναγράφει τα στοιχεία του δικαιούχου, καθώς και το ανώτατο ποσό. Σημειώνεται ότι η γνωμάτευση θα πρέπει να εγκριθεί και να σφραγιστεί από ελεγκτή γιατρό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια ο πολίτης προσκομίζοντας τη γνωμάτευση σε ένα κατάστημα οπτικών λαμβάνει τα γυαλιά της επιλογής του και πληρώνει, αντί χρηματικού αντιτίμου, με τη βεβαίωση πληρωμής, μέχρι του ποσού των 100 ευρώ.

Δεκάδες γνωματεύσεις με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις πληρωμής έχουν εκδοθεί από τους οφθαλμίατρους, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συστήματος, αλλά έκπληκτοι οι ασφαλισμένοι πληροφορούνται από τα καταστήματα οπτικών ότι δεν είναι δυνατό να εκτελεστούν οι συνταγές αφού δεν έχουν υπογραφτεί συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ καθώς οι οπτικοί αρνούνται να αποδεχθούν το νέο σύστημα.

Ο πρόεδρος των οπτικών της Λάρισας κ. Σίμος Χατζησυμεών δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ μόλις την προηγούμενη Παρασκευή ενημέρωσε τον κλάδο ότι από τη Δευτέρα ξεκινά η εφαρμογή του νέου συστήματος, αρνούμενος να δώσει παράταση ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το συγκεκριμένο σύστημα επιχειρεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική ανέξοδα με χρήματα των οπτικών.

Εξηγώντας την άρνηση του κλάδου να αποδεχθεί τον νέο τρόπο αποζημίωσης των γυαλιών οράσεως ο κ Χατζησυμεών σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό οι οπτικοί να δέχονται ‘’χαρτιά’’ αντί χρημάτων, αλλά υποχρεωτικά να πληρώνουν μετρητά όλα τα πάγια έξοδα, να μην ξέρουν πότε θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και να εισπράττουν μειωμένα χρήματα λόγω κουρέματος ενώ θα φορολογούνται για όλο το ποσό.

"Δεν υπάρχει πλέον, μετά από 8 χρόνια άγριας λιτότητας, ρευστότητα στις επιχειρήσεις μας για να χρηματοδοτήσουμε τον ΕΟΠΥΥ για αδιόρατο χρονικό διάστημα" συμπλήρωσε ο πρόεδρος για να καταλήξει: "Μικρές επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να εισπράττουν άμεσα, καταδικάζονται σε κλείσιμο ενώ καμία μείωση της γραφειοκρατίας προς τον ασφαλισμένο δεν προκύπτει, αφού υποχρεωτικά συναλλάσσεται πάλι με τον ΕΟΠΥΥ (πιστοποιημένος οφθαλμίατρος, ελεγκτής ιατρός, κτλ)".

Παράλληλα ο κ. Χατζησυμεών αποκάλυψε ότι αντιπροσωπεία των Λαρισαίων οπτικών επισκέφθηκε τον ΕΟΠΥΥ, από τον οποίο αναμένει διευκρινίσεις σε μια σειρά από θέματα που τέθηκαν ενώ κάλεσε τα τοπικά στελέχη να σταματήσουν να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις ότι κατάστημα οπτικών ειδών - χωρίς να το κατονομάζει - υπέγραψε σύμβαση προκειμένου να μην πληρώνει αποζημίωση σε ασφαλισμένους.

Ο ΕΟΠΥΥ

 «Από την 1η Οκτωβρίου ο ΕΟΠΥΥ - σε εφαρμογή της νομοθεσίας - εγκαινιάζει μία νέα τακτική πληρωμών για την αποζημίωση των οπτικών στους δικαιούχους, με στόχο να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες περιμένοντας στις ουρές και στον χρόνο για να αποζημιωθούν τα γυαλιά τους. Πλέον εκδίδουμε «τύπο» συναλλαγματικής (voucher), ένα παραστατικό που θα μπορεί ο ίδιος ο οπτικός να εξοφλήσει στον ΕΟΠΥΥ. Δυστυχώς, στο ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας αντιμετωπίζουμε την άρνηση των οπτικών να εξυπηρετήσουμε από κοινού τους πολίτες. Είναι στη διακριτική ευχέρεια των ασφαλισμένων να αποφασίσουν ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτης Γεωργακόπουλος.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ

Σημειώνεται ότι για τους δικαιούχους γυαλιών οράσεων με ηλεκτρονική γνωμάτευση που έχει εκδοθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2018, ισχύει η προηγούμενη διαδικασία, δηλαδή κατάθεση απαραίτητων δικαιολογητικών στις ΠεΔι του ΕΟΠΥΥ μέχρι τις 30/11/2018. Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα γίνονται αποδεκτά τα δικαιολογητικά και ο δικαιούχος δεν θα μπορεί να αποζημιωθεί για τη δαπάνη που ο ίδιος κατέβαλε.

 

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass