Αφησε έξω από την ταβέρνα ένα τσουβάλι… με αρχαία

ΣΤΗ ΣΚΟΤΟΥΣΣΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΓΕΥΜΑΤΙΖΑΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2018 22:20

Επηρεασμένος από τις εκκλήσεις της επιστημονικής κοινότητας θα πρέπει να ήταν άγνωστος που, θέλοντας ενδεχομένως να απαλλαγεί και από… ιστορικές «ενοχές», άφησε ένα τσουβάλι έξω από ταβέρνα ενόσω γευμάτιζαν Ιταλοί και Έλληνες αρχαιολόγοι.

Το ασυνήθιστο περιστατικό συνέβη προχθές το μεσημέρι στη Σκοτούσσα Φαρσάλων, στο πρώην σχολείο της οποίας εδρεύει πολυμελής ομάδα αρχαιολόγων από την Ιταλία και την Ελλάδα. Ομάδα που εργάζεται στο πλαίσιο του πενταετούς ανασκαφικού προγράμματος στην Αρχαία Σκοτούσσα, που αναμένεται να αποκαλύψει μια σημαντική πόλη της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου της Αρχαίας Ελλάδας.

 Ο άγνωστος γνώριζε για την παρουσία των αρχαιολόγων στην περιοχή όπως και ότι θα πήγαιναν για φαγητό στο ταβερνείο έξω από το οποίο εγκατέλειψε ένα τσουβάλι που περιείχε δεκάδες αρχαία αντικείμενα. Κατά μια εκδοχή ο άγνωστος άφησε το τσουβάλι από την προηγούμενη το βράδυ, εκμεταλλευόμενος το σκοτάδι αλλά και, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, την πυκνή ομίχλη. 

Προχθές το μεσημέρι λοιπόν, ενώ γευμάτιζαν μέλη της αρχαιολογικής ομάδας, ο 59χρονος ιδιοκτήτης της ταβέρνας είδε το τσουβάλι και αρχικά θεώρησε ότι πρόκειται για προμήθειες του καταστήματός του. Για να διαπιστώσει έκπληκτος στη συνέχεια ότι περιείχε δεκάδες αρχαία αντικείμενα.

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας παρέδωσε το λευκό τσουβάλι σε αρχαιολόγο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας, προκειμένου να εκτιμηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες στο λευκό τσουβάλι, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν: Όστρακα πήλινου τεφροδόχου αγγείου με χώμα και θραύσματα ανθρώπινων οστών, ζεύγος χρυσών ενωτίων με κεφαλή ζώου, μία χρυσή ταινία, 13 χρυσά φύλλα, ένα τμήμα χεριού μαρμάρινου αγάλματος, δύο κεφαλές πήλινων γυναικείων ειδωλίων ελληνικών χρόνων, 46 όστρακα αγγείων κλασικών και ελληνικών χρόνων, 16 απροσδιόριστα μολύβδινα αντικείμενα, ένα τμήμα λαβής γυάλινου αντικειμένου, μία λίθινη σφραγίδα Νεολιθικών χρόνων, ένα χάλκινο περίαπτο, ένα τόξο χάλκινης πόρπης, τρία χάλκινα δαχτυλίδια, ένα πήλινο σφονδύλι, μία χάλκινη περόνη, τμήμα εγχάρακτης πήλινης πλάκας παιχνιδιού, μία μολύβδινη πυραμιδόσχημη αγνύθα, τέσσερις λίθινοι τριπτήρες και αρκετά ακόμα αρχαία αντικείμενα.

Να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες στο ανασκαφικό πεδίο της Αρχαίας Σκοτούσσας είχε προηγηθεί ανοιχτή ξενάγηση, παρουσία επισήμων και πολιτών. Με τους αρχαιολόγους - όπως και στο παρελθόν έχει πράξει τόσο ο Δήμος Φαρσάλων όσο και η Εφορία Αρχαιοτήτων Λάρισας - να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες που έχουν βρει στα χωράφια τους αρχαία ευρήματα να τα παραδώσουν στην Αρχαιολογική υπηρεσία, καθώς αποτελούν κομμάτι της τοπικής ιστορίας. Η υπόθεση αναφέρθηκε χθες στο Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων, αφού προηγήθηκε η εκτίμηση των αντικειμένων.

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass