ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Επιτέλους μαθαίνουμε ...να οδηγούμε!

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2018 22:04
Τα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στο σχολείο σε συνδυασμό με την πρόληψη  και τους ελέγχους συνέβαλαν καθοριστικά, αναφέρει στην «Ε» ο κ. Σεραφείμ Καφετζής Τα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στο σχολείο σε συνδυασμό με την πρόληψη και τους ελέγχους συνέβαλαν καθοριστικά, αναφέρει στην «Ε» ο κ. Σεραφείμ Καφετζής

Η ενηλικίωση σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή του ανθρώπου. Ωριμάζουμε, ξεφεύγουμε από την ασφάλεια των γονέων και γενικότερα διεκδικούμε τις δικές μας επιλογές.

Μια από αυτές τις πρώτες επιλογές είναι συνήθως να εκπαιδευτούμε σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ή πιο απλά να αποκτήσουμε το δίπλωμα οδήγησης. Πρέπει όμως να περιμένουμε 18 ολόκληρα χρόνια για να αποκτήσουμε οδική παιδεία και συνείδηση; Δηλαδή μέχρι τότε όπου πηγαίνουμε θα πρέπει να συνοδευόμαστε από κάποιον που θα έχει περάσει τα “σήματα”; Και στην περίπτωση που δεν θέλουμε να οδηγήσουμε ποτέ κάποιο όχημα τι θα γίνει; θα έχουμε πλήρη άγνοια μια ολόκληρη ζωή; Η οδική παιδεία, με στόχο πάντα την οδική ασφάλεια, είναι υποχρέωση όλων, κάτι που τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία δείχνει να το αντιλαμβάνεται. Έτσι, αποδέχεται, προωθεί και επικροτεί δράσεις επιμόρφωσης από τη μικρή κιόλας ηλικία.
Ακόμη, το αρμόδιο Υπουργείο, με σκοπό τη βελτίωση της οδικής αγωγής και κατά συνέπεια της οδικής ασφάλειας τροποποίησε τον παλιό Κ.Ο.Κ. με διατάξεις και ρυθμίσεις θεμάτων στην οδική κυκλοφορία για να συνετίσει περισσότερο τους οδηγούς και να τους κάνει πιο προσεκτικούς.
Για τις κύριες αλλαγές που ισχύουν από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου με τον νέο νόμο 4530/2018 μιλάει στην “Ε” ο Διοικητής της Τροχαίας στη Λάρισα κ. Σεραφείμ Καφετζής, καθώς επίσης και για την οδική παιδεία του Λαρισαίου.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ
Καταρχήν ο Διοικητής της Τροχαίας μάς πληροφορεί για κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό: ο νέος νόμος ρυθμίζει και καθορίζει την κυκλοφορία των ποδηλάτων στο οδικό δίκτυο -κάτι που μέχρι τώρα αποτελούσε θολό τοπίο- και θέτει τις βάσεις για να δημιουργηθούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στον καινούργιο κώδικα αναγνωρίζονται η δημιουργία χώρων στάθμευσης ποδηλάτων, η οδός μικτής χρήσης οχημάτων και ποδηλάτων και οι λεωφορειόδρομοι ορίζονται ως αποκλειστικής λωρίδας λεωφορείων, τρόλεϊ και ποδηλάτων.
Επίσης, ο κώδικας διαμορφώνει ειδικούς χώρους στα φανάρια για στάση των ποδηλάτων μπροστά από τα άλλα οχήματα, ορίζει πως πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή ειδική φωτεινή σηματοδότηση και προβλέπει αυστηρά πρόστιμα για παραβατική και αντικοινωνική συμπεριφορά στους ποδηλάτες. ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
Ο κ. Καφετζής αναφέρει επίσης ότι: «Τα διοικητικά πρόστιμα μειώνονται κατά 50%, με εξαίρεση τις παραβάσεις στη μέθη, στη ρυθμιστική πινακίδα (STOP), σε ερυθρό φωτεινό σηματοδότη, σε επιδείξεις ικανότητας εντυπωσιασμού (ελιγμούς), σε αντικανονική προσπέραση και σε παραλείψεις σημάνσεων όταν εκτελούνται έργα στο οδικό δίκτυο» και συμπληρώνει: «Για τις παραβάσεις αυτές τα διοικητικά πρόστιμα παραμένουν ως έχουν».
Σημειώνει ακόμη ότι υπάρχουν αλλαγές και στην καταβολή των προστίμων. Συγκεκριμένα, καταργείται το χρονικό περιθώριο του δεκαημέρου και αντί αυτού οι παραβάτες μπορούν να πληρώσουν στο ταχυδρομείο σε διάστημα 15 ημερών ή μετέπειτα μέσα σε 45 ημέρες στο ταμείο του Δήμου.
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ
Για τις παραβάσεις εκείνες για τις οποίες δεν αντιμετωπίζονται με διοικητικές κυρώσεις (δηλαδή χρηματικό πρόστιμο), επιβάλλεται το διοικητικό μέτρο της αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας (πινακίδες) και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Ενώ, όσοι από τους παραβάτες υποπέσουν μέσα στους επόμενους 6 μήνες και σε άλλη παράβαση, τότε οι κυρώσεις εντείνονται με την αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 120 ημέρες και την απαραίτητη επανεξέταση του δικαιούχου.
Σε αυτές τις παραβάσεις συγκαταλέγονται η χρήση κινητού τηλεφώνου, η στάθμευση σε χώρους ΑμεΑ και σε ράμπες, η χρήση λωρίδας έκτακτης ανάγκης, η κίνηση βαρέων οχημάτων σε αριστερή λωρίδα, η χρήση (εκτός του οχήματος) αντικειμένου ή ουσιών που ρυπαίνουν ή μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα ή πυρκαγιές, η μη χρήση της ζώνης ασφαλείας, η μη χρήση προστατευτικού κράνους και η μη χρήση ειδικών καθισμάτων για τη μεταφορά παιδιού.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ
Ένα άλλο θέμα που θέτει ο νέος νόμος έχει να κάνει με τις ηλικίες των οδηγών. Πιο συγκεκριμένα, όσοι συμπληρώνουν τα 74 χρόνια τους, υποχρεούνται, ανά 3 χρόνια να υποβάλλονται σε επανεξέταση τόσο για τη δοκιμασία οδήγησης, όσο και για την υγεία τους. Όσοι δε είναι 80 ετών και άνω πρέπει να επανεξετάζονται ανά 2 χρόνια.

Η ΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ο Διοικητής της Τροχαίας μιλάει και για την κυκλοφοριακή αγωγή που έχουμε αναπτύξει ως κοινωνία τα τελευταία χρόνια και τονίζει ότι με τις προσπάθειες που γίνονται κάθε χρόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου διδάσκεται σχετικό μάθημα, παρατηρείται βελτίωση της συμπεριφοράς. Συμπληρώνει δε ότι «τα τελευταία χρόνια οι Λαρισαίοι παρουσιάζουν μία σημαντικά καλύτερη οδηγική εικόνα, αφού σε σχέση με πέρυσι έχουν μειωθεί κατά 50% τα θανατηφόρα ατυχήματα και κατά 30% τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα».
Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Σεραφείμ Καφετζής ξεκαθαρίζει πως μόνο με εφαρμογή του Κ.Ο.Κ. και επισταμένους ελέγχους θα έχουμε περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Επισημαίνει τέλος πως στόχος του Τμήματός του δεν είναι να τιμωρήσουν τους παραβάτες, αλλά να τους συνετίσουν και να μεταδοθεί το μήνυμα αυτό και στους άλλους οδηγούς.


Ραφαέλα Παπαοικονόμου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass