«Μπαλωθιές» πριν τον γάμο ΣΥΡΙΖΑ - Τσιλιμίγκα

Ανοίγουμε τη συζήτηση για τη διαμόρφωση δημοκρατικού προγραμματικού πλαισίου, αναφέρει ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ *Πρώτα να κάνετε αυτοκριτική, απαντά το ΚΙΝΑΛ

Δημοσίευση: 05 Νοε 2018 17:45

Ως «μπαλωθιές πριν τον γάμο» θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι χθεσινές ανακοινώσεις των τοπικών οργανώσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, μια ημέρα μετά την επίσκεψη Παν. Σκουρλέτη και την προαναγγελία στήριξης ουσιαστικά της υποψηφιότητας Νικ. Τσιλιμίγκα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του τονίζει την ανάγκη «έναρξης της συζήτησης ανάμεσα στις κινήσεις του δημοκρατικού χώρου για τη διαμόρφωση του προγραμματικού πλαισίου μιας ευρύτερης και προοδευτικής συμμαχίας... που θα οδηγήσει σε μια νικηφόρα πορεία», ενώ η αντίστοιχη του ΚΙΝΑΛ, τονίζει με έμφαση «... την αδυναμία, τα κενά και τον ιδεολογικό συρφετό του κυβερνώντος κόμματος», το οποίο «... θα πρέπει να κάνει την απαραίτητη αυτοκριτική του, αφού στο παρελθόν ήταν αντίθετο σε όλες τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που οι κυβερνήσεις της Δημοκρατικής Παράταξης υλοποίησαν στην Αυτοδιοίκηση».

Αναφορές που, αν μη τι άλλο, δείχνουν ότι το πείραμα της περιφερειακής Συμπαράταξης, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να συμπέσουν τα βήματα των επιμέρους συνιστωσών του...

Ας δούμε όμως αναλυτικά, τις ανακοινώσεις των δύο οργανώσεων:

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή τη συνεδρίαση, προχθές, της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, παρουσία του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Πάνου Σκουρλέτη και βουλευτών Θεσσαλίας, από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε ότι «στη συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι «τα 4 προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε έμπρακτα και αποφασιστικά με γενναία χρηματοδότηση το σύνολο των δήμων και των περιφερειών της χώρας, υλοποιώντας παράλληλα μια μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση με την ψήφιση του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι» και της Απλής Αναλογικής, μέσω της οποίας δημιουργούνται νέες δυνατότητες για την έκφραση των πολιτών και τη χειραφέτηση των τοπικών κοινωνιών.

Επιπρόσθετα, τονίστηκε ότι η αυτοδιοίκηση αποτελεί προνομιακό πεδίο για την οικοδόμηση κοινωνικών και προοδευτικών συμμαχιών. Υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών που διαμόρφωσε η κυβέρνηση δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ουσιαστικής αλλαγής και αποτύπωσης της κοινωνικής απαίτησης για ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της συμμετοχής των πολιτών, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.

Η πολιτική στόχευση είναι η συμβολή στη διαμόρφωση νικηφόρων σχημάτων στην Αυτοδιοίκηση που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε κάθε περιοχή και τα οποία θα προκύψουν μέσα από ευρύτερες αριστερές και προοδευτικές συνεργασίες.

Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναφέρθηκε ότι τα 8 χρόνια της απερχόμενης περιφερειακής αρχής έφεραν πενιχρά αποτελέσματα, αφήνοντας τον θεσμό χωρίς πνοή και τη Θεσσαλία στάσιμη.

Η Περιφέρεια, υπό τη σημερινή της ηγεσία, υπηρέτησε ένα παρωχημένο παραγωγικό μοντέλο που συνολικά είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγική αποδιάρθρωση, την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την πολιτισμική υποτίμηση, για χάρη εξυπηρέτησης μικροκομματικών και πελατειακών συμφερόντων.

Έχει έρθει, λοιπόν, ο χρόνος για πραγματικές, ριζικές αλλαγές που θα πάνε τον τόπο μπροστά με όραμα, πραγματική συμμετοχή και άμεσα ωφελούμενη τη Θεσσαλική κοινωνία.

Για τους λόγους αυτούς αποφασίστηκε η συνεργασία με περιφερειακά σχήματα που παραμένουν προσηλωμένα στον δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο και στα οποία ηγούνται προσωπικότητες με έντιμη και αναγνωρισμένη παρουσία στον κοινωνικό στίβο.

Αποφασίστηκε, επίσης, η έναρξη της συζήτησης ανάμεσα στις κινήσεις του δημοκρατικού χώρου για τη διαμόρφωση του προγραμματικού πλαισίου μιας ευρύτερης και προοδευτικής συμμαχίας, που θα συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις του χώρου και θα οδηγήσει σε μια νικηφόρα πορεία», καταλήγει η ανακοίνωση της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ

Η σχετική ανακοίνωση του τοπικού ΚΙΝΑΛ αναφέρει:

Την ώρα που τα μικροκομματικά αδιέξοδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν μετατραπεί σε πολιτικά αδιέξοδα για την ίδια τη χώρα, την ώρα που ο μόνος λόγος ύπαρξης αυτής της κυβέρνησης είναι ο κοινός στόχος, που ενώνει την κυβερνητική πλειοψηφία, που δεν είναι άλλος από τους υπουργικούς θώκους, διογκώνοντας τη λαϊκή οργή, η αναφορά του κ. Σκουρλέτη με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στο Κίνημα Αλλαγής, τη μοναδική παράταξη που μιλά για εθνική συνεννόηση, ήταν μια επίθεση άστοχη και αήθης, με σκοπό να καλύψει το ιδεολογικοπολιτικό κενό του Σύριζα.

Η προσπάθεια απαξίωσης της μοναδικής παράταξης, που εκφράζει την κεντροαριστερά και αποτελεί την πραγματική δημοκρατική παράταξη, καταδεικνύει την αδυναμία, τα κενά και τον ιδεολογικό συρφετό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί, λοιπόν, που απελευθέρωσαν τους πλειστηριασμούς, που χρέωσαν τη χώρα με μέτρα ως το 2115 και συγκυβερνούν υπό την ομηρία του Πάνου Καμμένου, δεν δικαιούνται να ομιλούν για αριστερά και να τη χρησιμοποιούν για να καλύψουν την πολιτική ανομοιογένειά τους και να περάσουν τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Αναφορικά με τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, το Κίνημα Αλλαγής έχει θέσει ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο, που περιλαμβάνει νέο κύμα προοδευτικών ριζικών αλλαγών στο Κράτος, με αποκέντρωση και ισχυρή αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτές τις νέες αλλαγές έχουμε μιλήσει με σαφήνεια και επιδιώκουμε να γίνει πράξη η ισχυρή αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει ανθρώπους - προσωπικότητες, με κοινωνική προσφορά στην τοπική κοινωνία και πνεύμα βαθιά αποκεντρωτικό.

Επιτέλους, όμως, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ να τοποθετηθούν για τις θέσεις τους, κάνοντας βεβαίως και την απαραίτητη αυτοκριτική, αφού στο παρελθόν ήταν αντίθετοι σε όλες τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που οι κυβερνήσεις της Δημοκρατικής Παράταξης υλοποίησαν στην Αυτοδιοίκηση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass