Η ελευθερία του λόγου και αν πρέπει να έχει όρια

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΤΙΛΟΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 15 Νοε 2018 22:20

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αν και με απουσίες, αποδείχθηκε η χθεσινή δεύτερη εκδήλωση της Λέσχης Αντιλογίας Λάρισας, που διοργάνωσε και συντόνισε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, ο μοριακός βιολόγος – γενετιστής Γιώργος Καραβάνας.

Εκεί, παρουσία αρκετών θεατών συζητήθηκε το θέμα «Ελευθερία το λόγου: πρέπει να έχει όρια;» από δύο προσκεκλημένους.

Ομιλητές:

-Ο δικηγόρος Αθηνών κ. Τάσος Αβραντίνης, που είναι μέλος του Δ.Σ. του «Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Μάρκος Δραγούμης» και πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών ενώ διετέλεσε αντιδήμαρχος Αθηνών κατά την πρώτη θητεία Καμίνη και είναι νομικός σύμβουλος της εφημερίδας Φιλελεύθερος, του portal Liberal και της επιθεώρησης Athens Review of Books.

- και ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Σιούλας, πτυχιούχος Νομικής ενώ εργάζεται στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας αλλά στο γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων.

Απουσίαζαν εκ των ομιλητών, ο πατέρας Νικόλαος Λουδοβίκος και ο δικηγόρος κ. Γιάννης Ανδρουλάκης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αβραντίνης μίλησε για τη σχέση κρατικής εξουσίας και ελευθερίας του Τύπου παρουσιάζοντας κάποια παραδείγματα πριν καταθέσει το ερώτημα: «Έχει το κράτος το δικαίωμα να εκφράζει μια επίσημη ιστορική θέση, να την επιβάλλει και να ποινικοποιεί οποιαδήποτε αντίθετή της;» για να απαντήσει ο ίδιος: «Κατά τη γνώμη μου δεν έχει. Διότι αν μπούμε σε αυτή τη λογική τότε πια νομίζω πως τα όρια μεταξύ ελευθερίας και δουλείας είναι δυσδιάκριτα».

Τόνισε πως αν για κάτι αξίζει η ελευθερία είναι γιατί επιτρέπει και στην πιο τρελή και παρανοϊκή άποψη να ακούγεται. «Μόνο τότε δίνεις τη δυνατότητα στον ανταγωνισμό των ιδεών. Αν ένα κράτος απαγορέψει κάποιες ιδέες, ως ενοχλητικές και περίεργες, τότε στην ουσία δεν προστατεύεται η δημοκρατία από τους εχθρούς της περιορίζοντας τα δικαιώματα του κράτους δικαίου. Η δημοκρατία είναι πολύ ευάλωτο πολίτευμα γιατί επιτρέπει στους αντιπάλους της να την καταργήσουν. Όμως αυτό είναι και το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Διότι αν πάψει να δίνει αυτή τη δυνατότητα στους αντιπάλους της, τότε παύει να είναι δημοκρατία. Είναι κάτι άλλο» είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Σιούλας αναφέρθηκε στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, συγκρίνοντας τη νέα κατάσταση με εκείνη του παρελθόντος: «Σήμερα οι δημοσιογράφοι με τα προσωπικά δεδομένα δεν μπορούν να γράψουν ούτε καν ονόματα σε ορισμένες περιπτώσεις». Αναφερόμενος στο μεγάλο ζήτημα της εποχής που είναι τα Fake News είπε: «Ένας ορυμαγδός από περιστατικά που όχι μόνο κατασκευάζουν ειδήσεις αλλά χειραγωγούνται συνειδήσεις. Η απάντησή μου είναι «ναι», ας υπάρχουν κι αυτά. Είναι προτιμότερο να φροντίσουμε να γίνουμε εμείς πιο ικανοί να τα ανακαλύπτουμε, ακόμα κι αν δεν είναι εύκολο ακόμα και για μας τους επαγγελματίες. Θα ήταν πολύ εύκολο να καταφύγουμε στο σύνηθες να πούμε πως είναι όλα θέμα παιδείας. Δεν είναι όμως όλα θέμα παιδείας. Προφανώς και είναι ένα αναγκαίο υπόβαθρο η παιδεία. Από εκεί και πέρα χρειάζονται πολλές περισσότερες προσπάθειες. Η ελευθερία του λόγου παραμένει αναγκαία και ικανή συνθήκη για να υπάρχει μια ευνομούμενη πρωτίστως αλλά κυρίως δημοκρατική χώρα» κατέληξε ο κ. Σιούλας.

Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass