«Ηλεκτρονικά μάτια» για τις κινήσεις των αδέσποτων

ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Δημοσίευση: 18 Νοε 2018 22:00
Ο Αντώνης Λιανός Ο Αντώνης Λιανός

Στην Ελασσόνα όλα τα αδέσποτα έχουν όνομα και ταυτότητα (τσιπάκι), είναι καταγεγραμμένα σε ένα πρωτοπόρο και μοναδικό στην Ελλάδα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης, το οποίο ελέγχει και μεταφέρει στον χρήστη του τα πάντα για την καθημερινότητα των τετράποδων ζώων.

Πού κοιμούνται, ποιος τα ταΐζει, σε ποιες περιοχές κινούνται, αν είναι πληγωμένα, αν κάποιος τα χτύπησε, αν είναι άρρωστα, αν έφυγαν εκτός πόλης και πού πήγαν, ποια είναι η ηλικία τους, το φύλο, η ράτσα, ποια εμβόλια έχουν κάνει… , είναι μερικές από τις πληροφορίες που μπορούν να αντλήσουν ανά πάσα στιγμή, για κάθε ένα από τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στην Ελασσόνα, τα μέλη της ομάδας του τομέα αδέσποτων των Εθελοντών Ενεργών Πολιτών Ελασσόνας, χάρη στο τσιπάκι που έχουν τοποθετήσει, σε κάθε ένα από αυτά και μπορούν να δουν τη ζωή τους σε πραγματικό χρόνο.

Μάλιστα με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εντοπίσουν πολύ εύκολα και τα «νεοφερμένα» αδέσποτα, αυτά δηλαδή που κάποιος τα εγκατέλειψε στην Ελασσόνα, καθώς δεν θα έχουν τσιπάκι και ως εκ τούτου είναι άγνωστα.

Η ηλεκτρονική ψηφιακή πλατφόρμα αδέσποτων, είναι η τελευταία επινόησή τους, που δημιουργήθηκε με πολλή δουλειά, με ατέλειωτες ώρες καταγραφής σημείων στο χαρτογραφημένο σχέδιο της πόλης και με πολλή αγάπη για τα ζώα.

Χρόνια τώρα, η ομάδα των Ελασσονιτών Εθελοντών Ενεργών Πολιτών, που ασχολείται με τα αδέσποτα ζώα της πόλης έχει να επιδείξει ένα πλούσιο έργο (στειρώσεις υιοθεσίες κ.α.) με σημαντικό όφελος τόσο στην κοινωνία όσο και στα αδέσποτα τα οποία έχουν γίνει οι φίλοι όλων των πολιτών της. Αποτελεί δική τους επιτυχία το γεγονός ότι το 2009 η Ελασσόνα αριθμούσε 400 αδέσποτα και σήμερα εν έτει 2018, οι εθελοντές μπορούν να μιλούν για μείωση 85%!

Αναλυτικότερα για τον έργο της ομάδας, μας μιλούν τα μέλη της, κ. Ρούλα Γιαβούρογλου και Αντώνης Λιανός.

«Από μια απλή παρέα πριν χρόνια, γίναμε μια πολύ δεμένη και δυνατή ομάδα. Ομάδα κρούσης για τα αδέσποτα, θα έλεγα με λίγα λόγια…» αναφέρει η κ. Γιαβούρογλου και γυρνά τον χρόνο πίσω: « Φόλες, ακρωτηριασμοί, απανθρακωμένα κουτάβια, τραυματισμοί, γέννες, πολλές γέννες και πολλά κουτάβια… και τα περιστατικά αυτά αυξάνονταν!

Ένα πρωί χτύπησα την πόρτα του δημάρχου Νίκου Ευαγγέλου, ο οποίος άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε. Κάλεσε τους τοπικούς κτηνιάτρους και σε συνεννόηση μαζί μας ξεκίνησε ένα πρόγραμμα στείρωσης-εμβολιασμού κατά της λύσσας και σήμανσης κάθε αδέσποτου με τη χρηματοδότηση του Δήμου Ελασσόνας.

Επίσης, περιέφραξε ένα χώρο περίπου δύο-τριών στρεμμάτων, έβαλε νερό, έκανε ειδικά «κελιά» στα οποία φιλοξενούμε τα τραυματισμένα ή τα άρρωστα ζώα για όσο χρειάζεται και μας τον παρέδωσε.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω πως ο Νίκος Ευαγγέλου, είναι ο μόνος δήμαρχος, ο οποίος μετά από τόσα χρόνια νοιάστηκε και εξασφάλισε αυτό το πρόγραμμα και του αξίζουν συγχαρητήρια.

Βέβαια το πρόγραμμα είναι ελλιπές, αφού δεν περιλαμβάνει ούτε αποπαρασίτωση, ούτε την τροφή των ζώων, πράγμα που σημαίνει πως τα πληρώνουμε οι εθελοντές από την τσέπη μας, όλα αυτά τα χρόνια. Ελπίζω όμως σύντομα πως και αυτά θα τα καλύπτει το πρόγραμμα του Δήμου. Καταφέραμε να αλλάξουμε όμως τη νοοτροπία των συμπολιτών μας κατά πολύ. Έχουν περιοριστεί οι δηλητηριάσεις, οι κακοποιήσεις και οι γεννήσεις.

Πολλές φορές μας φέρνουν στον χώρο φιλοξενίας, τροφές, κουβέρτες, δοχεία. Γνωρίζουν οι συμπολίτες μας, πως τα ζώα που κυκλοφορούν είναι υγιέστατα, στειρωμένα και ήρεμα. Κατά γειτονιές αλλά και οι καταστηματάρχες τα φροντίζουν με τροφή και νερό. Έχουμε καταφέρει να έχουμε αδέσποτα με όνομα. Το πρόβλημα των αδέσποτων μπορεί να το αντιμετωπίσει η κοινωνία με αγάπη, σεβασμό και το κυριότερο παιδεία. Κάθε τοπική κοινωνία οφείλει να εκπαιδεύσει με τους κατάλληλους ανθρώπους, τα νέα παιδιά, στο να μάθουν πως ο αδύναμος κρίκος χρειάζεται τη φροντίδα μας και στο κάτω-κάτω ο κόσμος δεν ανήκει μόνο σε μας, αλλά σε κάθε πλάσμα που ζει και κινείται μέσα σε αυτόν. Εξάλλου ο δημιουργός τα πάντα εν σοφία εποίησε»!

Αντίστοιχα και ο κ. Λιανός, υποστήριξε: «Η Ελασσόνα απέδειξε πως μπορεί να μετατρέψει τον φόβο για τα αδέσποτα σε κινητήριο δύναμη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, δίνοντας ουσιαστικές λύσεις μέσα από τον εθελοντισμό στο διαχρονικό αυτό πρόβλημα.

Δεν είναι οι 335 υιοθεσίες μέσα σε εννιά χρόνια, δεν είναι η φροντίδα, η διάσωση, οι πάνω από 100 στειρώσεις του Δήμου Ελασσόνας. Το βασικότερο σημείο είναι η αγάπη για τη ζωή. Και όπως θέλουμε στην πόλη μας να μην πεινά ούτε ένας άνθρωπος, δεν θέλουμε να πεινά ούτε ένα τετράποδο. Έχουν ψυχή και πολύ καλύτερη καρδιά από εμάς! Σκύλος σημαίνει αφοσίωση, πίστη, αγάπη».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass