«Η σεξουαλική αγωγή να διδάσκεται από το δημοτικό»

-ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΖΗΤΑ ΤΟ «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

Δημοσίευση: 20 Νοε 2018 22:16
Ο συντονιστής του Κέντρου Αμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Θεσσαλίας κ. Γρ. Λιογγαρίδης και η κοινωνική λειτουργός του κ. Κασσιανή Τζιτζιλώνη. Ο συντονιστής του Κέντρου Αμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Θεσσαλίας κ. Γρ. Λιογγαρίδης και η κοινωνική λειτουργός του κ. Κασσιανή Τζιτζιλώνη.

Το πρώτο δεκάμηνο του 2018, το «Χαμόγελο του παιδιού» δέχθηκε 18 καταγγελίες πολιτών, που αφορούσαν στην κακοποίηση 34 παιδιών στη Θεσσαλία, ενώ αντίστοιχα το 2017 έγιναν 23 καταγγελίες που αφορούσαν στην κακοποίηση 32 παιδιών.

Όλες οι υποθέσεις παραπέμφθηκαν στην εισαγγελία και ήταν περιστατικά σωματικής κακοποίησης και παραμέλησης.

Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσαν οι υπεύθυνοι του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Θεσσαλίας του «Χαμόγελου του παιδιού», με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν, καθώς παρατηρούν ότι: «η σεξουαλική κακοποίηση είναι ακόμη ένα θέμα ταμπού στην κοινωνία, που δεν το φέρνει στο φως. Πρέπει να «σπάσει η σιωπή» για να εξαλειφθεί το φαινόμενο».

Ο συντονιστής του Κέντρου στη Θεσσαλία κ. Γρηγόρης Λιογγαρίδης και η κοινωνική λειτουργός του κ. Κασσιανή Τζιτζιλώνη, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου τις δράσεις του «Χαμόγελου του Παιδιού» κατά της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις καταγγελίες που έλαβε η Γραμμή SOS 1056, με καταγγελίες που αφορούσαν σε παιδιά - θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς και 15 προτάσεις που κατέθεσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως μέτρα πρόληψης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, προκειμένου να εφαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα.

Οι προτάσεις ήταν αποτέλεσμα συναντήσεων που είχε το «Χαμόγελο του Παιδιού» με διάφορους φορείς (κρατικούς και μη) που έγιναν με σκοπό να καταγραφούν κενά τόσο στους νόμους του κράτους, όσο και στην κοινωνική πολιτική του, σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, ώστε να καλυφθούν προς όφελος των παιδιών.

ΟΙ 15 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Συγκεκριμένα οι προτάσεις είναι οι εξής:

-«Να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στόχος αφενός είναι να ενημερώνονται τα παιδιά, με έγκυρο τρόπο, για τα σχετικά ζητήματα και αφετέρου να γνωρίζουν τα παιδιά τι πρέπει να αρνούνται, τι να υποψιάζονται και για τι να αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση που νιώσουν απειλούμενα.

Για την πρόσληψη επαγγελματιών σε όλους τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς), που έρχονται σε επαφή με παιδιά, θα πρέπει να απαιτείται η προσκόμιση 1) πιστοποιητικού ποινικού μητρώου, 2) πλήρους ψυχιατρικής αξιολόγησης εστιασμένη στη σεξουαλική συμπεριφορά και 3) πιστοποιητικού περί μη άσκησης δίωξης. Τα παραπάνω θα πρέπει να ανανεώνονται ανά διετία.

-Να εκπαιδευτούν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό (αστυνομικοί, εισαγγελείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί, κοινωνικές υπηρεσίες).

-Να προστατεύονται νομικά οι επαγγελματίες (εκπαιδευτικοί και γιατροί) που, ως οφείλουν, καταγγέλλουν περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού. Η άγνοια και ο φόβος αποτελούν τις βασικότερες αιτίες που ένα περιστατικό ουδέποτε καταγγέλλεται στις αρμόδιες αρχές από τους εκπαιδευτικούς και τους γιατρούς.

-Να προστεθεί στο άρθρο 23 στον υφιστάμενο Νόμο 3500/2006 η υποχρέωση του εκπαιδευτικού να καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού καθώς και περιστατικό προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς του, όχι μόνο στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας.

-Να δημιουργηθούν, και στην Ελλάδα, Κέντρα στα οποία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί - θύμα. Στα συγκεκριμένα Κέντρα το παιδί - θύμα θα καταθέτει όλα όσα έχει υποστεί ενοποιημένα, μία και μόνη φορά, σε απόλυτα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον σε εκπαιδευμένους συνεντευκτές. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας).

Να υπάρχει αυστηρός περιορισμός των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να καλούν το παιδί – θύμα για περαιτέρω καταθέσεις-συνεντεύξεις ή μαρτυρίες πριν ή μετά αυτή την ενοποιημένη κατάθεσή του. Στόχος να περιοριστεί η δευτερογενής θυματοποίηση των παιδιών που αποκαλύπτουν και να μην αποθαρρύνονται τα «σιωπηλά», μέχρι σήμερα, θύματα στο να αποκαλύψουν και αυτά.

Τήρηση Πρωτοκόλλου Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης της σεξουαλικής Κακοποίησης των Παιδιών από τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες.

-Να δημιουργηθεί Πρωτόκολλο που θα περιγράφει τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας) για τη διαχείριση κάθε περιστατικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού.

-Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα για τα παιδιά - θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

-Να δημιουργηθούν δομές προστατευμένης φιλοξενίας παιδιών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.

-Να επιταχύνονται οι νομικές διαδικασίες και να μην ακολουθούν τη συνήθη χρονική ροή. Στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών η διαδικασία αργεί εξουθενωτικά για τα παιδιά – θύματα με ολέθρια αποτελέσματα.

-Να είναι αυστηρότερες και παραδειγματικές οι ποινές όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά. Να εκτίουν το σύνολο της ποινής τους, χωρίς καμία ελάφρυνση και να παραμένουν καθόλη τη διάρκεια εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας. Τέλος, να τηρείται Μητρώο καταγραφής όσων έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά.

-Να συσταθεί, και στην Ελλάδα, ένας ενιαίος φορέας για την καταγραφή των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και της φύσης αυτών.

-Να υπάρξει διασύνδεση των Εισαγγελιών πανελλαδικά προκειμένου στους φακέλους, που αφορούν σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, να έχουν πρόσβαση οι Εισαγγελείς. Αυτό θα συμβάλει στην καλύτερη γνώση και αντιμετώπιση κάθε περιστατικού».

Οι παραπάνω προτάσεις έχουν κατατεθεί πέρυσι, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία εξέλιξη όσον αφορά σε ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την υλοποίησή τους από το κράτος.

Να σημειωθεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εφαρμόζει δράσεις και παρέχει υπηρεσίες στα παιδιά σε επίπεδο πρόληψης και στα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε επίπεδο παρέμβασης και θεραπείας.

Ειδικοί επιστήμονες του Οργανισμού πραγματοποιούν επισκέψεις σε σχολεία όπου ενημερώνουν τους μαθητές για τη σεξουαλική κακοποίηση, ενώ παρέχονται συμβουλευτική υποστήριξη μέσω της «Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης παιδιών 116111» και Επιμορφώσεις Εκπαιδευτικών και Γονέων.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass