Ρετρό ιστορίες - Τα έπιπλα του Σλήμαν και οι πρώτες αντιπαροχές

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2018 10:53 | Τελευταία ενημέρωση: 01 Δεκ 2018 11:29

1965: Η αντιπαροχή στη ΛάρισαPoly

Η μέθοδος της αντιπαροχής φτάνει και στη Λάρισα. Αυτό διαπιστώνει ο δημοσιογράφος της «Ελευθερίας» του 1965 κάνοντας λόγο για έναν «άνευ προηγουμένου οικοδομικό οργασμό» στην πόλη η οποία «αποκτά νέας οικοδομάς που εξυπηρετούν και κοσμούν την θεσσαλικήν πρωτεύουσαν».

Το σύστημα αυτό της αντιπαροχής μέχρι τότε παρατηρούταν μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, όπως εξηγεί ο συντάκτης της εποχής, ορισμένοι εργολάβοι μηχανικοί αναλαμβάνουν την ανέγερση πολυκατοικιών σε ιδιόκτητα οικόπεδα παρέχοντας στους ιδιοκτήτες αντιπαροχή ορισμένων ορόφων σε ποσοστό 25-30% το οποίο όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορούσε να φτάσει ακόμα και το 40% ανάλογα με τη θέση και την αξία του οικοπέδου.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για ανάγκη αύξησης του ύψους των οικοδομών μέχρι και τον έκτο όροφο.

1969: Η ζάχαρη Λαρίσης…zaxari

Εν μέσω χούντας όλα πήγαιναν πρίμα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τουλάχιστον…

Το ίδιο πρίμα πήγαινε και το εργοστάσιο ζάχαρης στη Λάρισα που σύμφωνα με τον συντάκτη θα τροφοδοτούσε ζάχαρη σε όλη την Ελλάδα. Το 1969 παρατηρούνταν και αύξηση της παραγωγής που αποδιδόταν στην αύξηση των στρεμμάτων αλλά και στον ευνοικό καιρό. Καλλιεργήθηκαν με τεύτλα 75.000 στρέμματα έναντι 55.000 άλλων ετών.

Ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες τσουβάλια γέμισαν με ζάχαρη για όλη τη χώρα. Αντιστοιχούσαν σε βάρος προς 55.000 τόνους περίπου έναντι των 36-38.000 τόνων άλλων ετών.

«Θα καταλύση την Ελλάδα με ζάχαρη η Λάρισα εφέτος. Τόση πολλή βγάζει το εργοσάτιο, ώστε να μπορεί να σκεπάση όλη την χώρα σαν χιόνι και να την κάνη… ζαχαρένια» αναφέρει το δημοσίευμα συγκεκριμένα.

1987: Τα έπιπλα του ΣλήμανSliman

Τον Νοέμβριο του 1987 βρισκόταν στη Λάρισα ο καθηγητής της προϊστορικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Κορρές. Ο λόγος ήταν πως προσπαθούσε εκείνο το διάστημα να ανασυστήσει το «Ήλιο Μέλαθρο», δηλαδή την κατοικία του μεγάλου αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν στην Αθήνα.

Το γραφείο του βρισκόταν στη Λάρισα. Τα είχε αγοράσει τον Μάρτιο του 1955 ο γιατρός Γ.Ι. Κατσίγρας από παλαιοπωλείο της Αθήνας και τα χρησιμοποιούσε στο γραφείο του. Το 1981 ο γιατρός, συλλέκτης χαρίζει στο Δήμο της Λάρισας την αξιολογότατη συλλογή του, των έργων τέχνης. Μετά το θάνατό του (1998) η δωρεά στη Δημοτική Πινακοθήκη συμπληρώνεται με 57 επιπλέον έργα, 1170 βιβλία εικαστικού περιεχομένου, καθώς και με τα ανεκτίμητης αξίας έπιπλα του Σλήμαν.

Τα έπιπλα του γραφείου είναι από τα ελάχιστα σημαντικά δείγματα του ελληνικού υλικού πολιτισμού. Η ιστορία αυτών των επίπλων είναι συνδεδεμένη με δύο προσωπικότητες του 19ου αιώνα. Σχεδιάστηκαν το 1881 από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ για τον Σλήμαν και είναι κατασκευασμένα από ξύλο καρυδιάς. Η μορφή τους είναι χαρακτηριστική των προσπαθειών αναβίωσης της αρχαιότητας στα τέλη του 19ου αιώνα διεθνώς.

Το σύνολο των επίπλων του Σλήμαν αποτελούνται από: γραφείο, καθίσματα με ερεισίνωτο και ερεισίχειρα, καθίσματα τύπου «κλισμός», βοηθητικά τραπέζια, βιβλιοθήκες κ.α.

Όλα βρίσκονται στην Δημοτική Πινακοθήκη. Ευκαιρία για επίσκεψη…

Επιμέλεια Κώστας Γκιάστας

Email kg@eleftheria.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass