Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν από το AIDS

* ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2018 22:00

Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προχθές το μεσημέρι στην Κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS που είναι η 1η Δεκεμβρίου. Την εκδήλωση πραγματοποίησε το Κέντρο Υγείας Τυρνάβου σε συνεργασία με τον Δήμο Τυρνάβου. Συμμετείχαν ενεργά το Γενικό και το Επαγγελματικό Λύκεια της πόλης.

Σκοπός της δράσης αυτής ήταν να θυμίσουν κυρίως στους νέους τι μπορούν να κάνουν για να απολαμβάνουν τον έρωτα χωρίς φόβο. Η χρήση προφυλακτικού και η έγκαιρη διαγνωστική εξέταση στην κυριολεξία σώζουν ζωές.

Στον χαιρετισμό της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Τυρνάβου κ. Φανή Μπίλιου αφού εξήρε τη συμμετοχή στη δράση τόνισε ότι πρέπει να μην βλέπουμε την ασθένεια του AIDS ως μια ασθένεια ταμπού και αυτό γιατί η ασθένεια αυτή πλέον θεραπεύεται, αλλά πρωτίστως έκανε αναφορά στην πρόληψη της ασθένειας.

Επίσης η κ. Μπίλιου θύμισε ότι το 2015, οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν από κοινού τούς Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης με απώτερο σκοπό να επιτευχθεί καθολική υγειονομική κάλυψη έως το 2030. Το πλαίσιο καθολικής υγειονομικής κάλυψης βρίσκεται επί του παρόντος στο επίκεντρο όλων των προγραμμάτων υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει την ανάγκη όλοι οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV καθώς και όσοι επηρεάζονται από την επιδημία του HIV να απολαμβάνουν καθολική υγειονομική κάλυψη.

Με το σλόγκαν «Όλοι μετράνε» (everybody counts), ο Π.Ο.Υ. στηρίζει την πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματική, ποιοτική και οικονομικά προσιτή περίθαλψη, όπως σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και άλλες υπηρεσίες υγείας, για όλους τους ανθρώπους που τη χρειάζονται.

Επίσης από τους διοργανωτές έγινε αναφορά στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πραγματοποιεί την επιδημιολογική επιτήρηση της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα κυρίως μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης των περιστατικών HIV/AIDS και των θανάτων ενώ παρεμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μέσω δράσεων στον γενικό πληθυσμό και ειδικότερα στις ευάλωτες ομάδες.

Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2018, έχουν καταγραφεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 17.241 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,83% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 4.199 έχουν εμφανίσει AIDS και 10.177 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.846. Από την ανάλυση των νέων διαγνώσεων των τελευταίων 9 ετών φαίνεται ότι προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα κατά τη διάγνωση είναι αυτή των 30 – 39 ετών ενώ από το 2015 παρατηρείται αυξητική τάση στο ποσοστό των νέων διαγνώσεων σε άτομα ηλικίας 50 - 64 ετών. Οι νέες διαγνώσεις τα τρία τελευταία έτη (2016 - 2018) είναι σε σταθερά επίπεδα (≈5 ανά 100.000 πληθυσμού).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ εν όψει της 1ης Δεκεμβρίου έχει σχεδιάσει ενημερωτική εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα «κάνε την εξέταση για τον ιό του HIV». Η έγκαιρη διάγνωση, η μείωση του αριθμού των ατόμων που δεν γνωρίζουν την οροθετικότητά τους και η ενημέρωση του πληθυσμού για τη δυνατότητα δωρεάν και ανώνυμου ελέγχου αποτέλεσαν τους βασικούς στόχους της φετινής καμπάνιας για το 2018.

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία από μουσικό σχήμα του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass