×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/21775

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόγραμμα δράσης για τη Λάρισα της επόμενης 5ετίας

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2015 8:12

 

 

«Συστατικό στοιχείο και βασική παράμετρος της ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων είναι ο τοπικός στρατηγικός σχεδιασμός που θα οδηγήσει την προσαρμογή στις εξελίξεις και στα νέα δεδομένα, με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και ευκαιριών που αναδύονται, την άρση των περιορισμών και την αντιμετώπιση των κινδύνων που οι εξελίξεις συνεπάγονται.

Το αναπτυξιακό όραμα του Δήμου θεμελιώνεται σε βασικές αξίες οι οποίες διατρέχουν τόσο το προγραμματικό πεδίο με στόχο την ενίσχυση της θέσης της πόλης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων όσο και το επίπεδο της διακυβέρνησης με στόχο την εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών» σημειώνεται στο πολυσέλιδο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου Λαρισαίων (2015 – ’19), «πρόγραμμα – καθρέφτης» του στρατηγικού σχεδιασμού της δημοτικής αρχής.

Πρόγραμμα που εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου και θα αποτελέσει το βασικό θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας την ερχόμενη Πέμπτη με την έγκριση της Α’ φάσης. Αμέσως μετά το Πρόγραμμα θα τεθεί σε διαβούλευση με φορείς και πολίτες για να λάβει την τελική του μορφή, με την ψήφιση της β’ φάσης επίσης από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ένα πρόγραμμα «που δεν αποτελεί μια έκθεση ιδεών» όπως τονίζει στην «Ε» ο δήμαρχος Λάρισας Απ. Καλογιάννης, «αλλά ένα συνεκτικό σχέδιο δράσεων που απεικονίζει το όραμα της δημοτικής αρχής για την επόμενη πενταετία και το οποίο στην τελική του φάση θα περιλαμβάνει έργα και χρηματοδοτικές πηγές».

«Το καινοτόμο του προγράμματος του δήμου μας» όπως διευκρινίζει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Γεώργιος Σούλτης «αφορά τόσο στον μακροχρόνιο σχεδιασμό όσο και στην αλλαγή του μοντέλου διοίκησης».

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Ο Δήμος Λαρισαίων (όπως όλοι οι δήμοι άλλωστε σύμφωνα με τον «Καλλικράτη») είναι υποχρεωμένος να καταθέσει επιχειρησιακό πρόγραμμα για το σύνολο της θητείας, το οποίο θα εξειδικεύεται ανά έτος σε επιχειρησιακό – τεχνικό πρόγραμμα.

«Το πρόγραμμα δεν αποτελεί μια έκθεση ιδεών» σημειώνει ο κ. Καλογιάννης, «αλλά ένα συνεκτικό σχέδιο δράσεων που απεικονίζει το όραμα της δημοτικής αρχής για την επόμενη πενταετία και το οποίο στην τελική του φάση θα περιλαμβάνει έργα και χρηματοδοτικές πηγές».

Για να προσθέσει πως «φιλοδοξία της δημοτικής αρχής είναι να επιλυθούν χρόνια προβλήματα και παράλληλα να τεθούν οι βάσεις για τη Λάρισα της επόμενης 15ετίας. Κάνοντας ένα ποιοτικό άλμα στα ζητήματα του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών μετά από μια περίοδο στασιμότητας. Το Επιχειρησιακό θα “κουμπώσει” πάνω στις εξελισσόμενες μελέτες αποτυπώνοντας το όραμά μας για την πόλη» καταλήγει ο δήμαρχος.

Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκονται τέσσερις μελέτες: Του ΑΠΘ για τις αστικές παρεμβάσεις, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΧΟΑΠ), η μελέτη βιώσιμης αστικής κινητικότητας και τέλος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το μάρκετινγκ (σ.σ. για τις δυο τελευταίες παρουσιάσθηκε ήδη η α’ φάση), ενώ απομένει να μελετηθεί και το «ενεργειακό αποτύπωμα» της πόλης.

Με τον κ. Σούλτη να τονίζει πως «το καινοτόμο του προγράμματος του δήμου μας, πέραν της ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης και της περιγραφής του οράματός μας, αφορά τόσο στον μακροχρόνιο σχεδιασμό όπου πέραν των μελετών “ανοίγουν” και μεγάλα θέμα όπως στρατόπεδα, γραμμές του ΟΣΕ κλπ  όσο και στην αλλαγή του μοντέλου διοίκησης καθώς μέσω επιτροπών και συμβουλίων, ενεργοποιούμε τους θεσμούς στην κατεύθυνση της συμμετοχής τους».

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

«Το όραμα του Δήμου Λαρισαίων» σημειώνεται στο σκέλος «Στρατηγική του δήμου και αναπτυξιακές προτεραιότητες» του Επιχειρησιακού «συγκροτείται από το τρίπτυχο της οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της ποιότητας ζωής και της περιβαλλοντικής προστασίας και αποσκοπεί στην ανάδειξη και διατήρηση τομέων που μπορούν να αναγνωρίζονται ως χαρακτηριστικά στοιχεία ταυτότητας της πόλης της Λάρισας».

«Η προσέγγιση του αναπτυξιακού οράματος του Δήμου Λαρισαίων γίνεται με επί μέρους στρατηγικές επιλογές που βασίζονται στις παρακάτω κατευθυντήριες αρχές, οι οποίες αποτελούν τη φιλοσοφία, τις αξίες και τις γενικές αρχές για τον τρόπο προσέγγισης της αποστολής και του οράματος, για τον τρόπο διαχείρισης των σχέσεων με τους πολίτες, για τον τρόπο διοίκησης και εκτέλεσης των δραστηριοτήτων και για τον τρόπο διαχείρισης των πόρων του Δήμου:

Ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης, διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Διαφύλαξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Κινητοποίηση και αξιοποίηση των τοπικών πόρων και δυνατοτήτων.

Σεβασμός των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασίας. Εστίαση στην παιδεία και στον πολιτισμό. Έμφαση στην καινοτομία για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Ολοκληρωμένος χαρακτήρας των αναπτυξιακών παρεμβάσεων, ισόρροπη ανάπτυξη των δημοτικών διαμερισμάτων.

Διαφάνεια, χρηστή διαχείριση και ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών. Ανταπόκριση στις ανάγκες και στα αιτήματα των δημοτών. Διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών και των συνεργασιών με τους τοπικούς φορείς».

ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ

Στο ίδιο σκέλος του Προγράμματος σημειώνεται πως «οι προτεραιότητες εσωτερικής ανάπτυξης (βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του δήμου) αποσκοπούν στη βελτίωση των χαρακτηριστικών του εσωτερικού περιβάλλοντος του Δήμου και εν τέλει στη βελτίωση: Της αποτελεσματικότητας (δηλαδή το κατά πόσο οι εκροές και τα αποτελέσματα της δράσης του Δήμου συγκλίνουν προς τους στόχους που έχουν τεθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα).

Της αποδοτικότητας (δηλαδή κατά πόσο οι δράσεις του δήμου αποδίδουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα με το ελάχιστο δυνατό κόστος και στον ελάχιστο δυνατό χρόνο) και, της νομιμοποίησης της λειτουργίας του (δηλαδή κατά πόσο οι στόχοι του δήμου συγκλίνουν στις ανάγκες, στις αξίες και τις προσδοκίες όλων των εμπλεκομένων από το εξωτερικό και το εσωτερικό περιβάλλον του Δήμου)».

Διευκρινίζεται πως η οργανωτική ανασυγκρότηση του δήμου θα αποτελέσει ξεχωριστό αντικείμενο σε μια από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, το φετινό καλοκαίρι.

ΑΞΟΝΕΣ

Ο πρώτος άξονας του Προγράμματος αφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος (βιώσιμη και λειτουργική πόλη με σύγχρονες υποδομές ποιότητας, περιβάλλοντος κατοικίας και διαβίωσης) και περιλαμβάνει ενότητες όπως: Αναθεώρηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ανάδειξη και αξιοποίηση του Πηνειού, ανατολική τάφρος (η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις συνοικίες: Αγ. Γεώργιος, Τούμπα, Λαχανόκηποι, Νέα Σμύρνη), αστικό και περιαστικό πράσινο, αντιμετώπιση αέριας ρύπανσης και ηχορύπανσης, καθαριότητα (αξιοποίηση των απορριμμάτων, βιολογικός καθαρισμός), διαχείριση υδάτων, περιβαλλοντική συνείδηση, κυκλοφοριακή πολιτική (μετακινήσεις του πολίτη, κατάσταση στο κέντρο της πόλης) και, δήμος με ζωντανό περιαστικό χώρο (ενδυνάμωση της υπαίθρου).

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής και των παρεχόμενων υπηρεσιών παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού και περιλαμβάνει ενότητες όπως: Δομές κοινωνικής πολιτικής, μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία, μέριμνα για τους ΡΟΜΑ, κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες, ενεργοποίηση του Συμβουλίου Παραβατικότητας.

Ο τρίτος άξονας αφορά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και αύξηση απασχόλησης και περιλαμβάνει ενότητες όπως: Αναπτυξιακή πολιτική, αγροτική ανάπτυξη, ενεργειακή πολιτική.

Ο τέταρτος και τελευταίος άξονας, αφορά στη βελτίωση της διοικητικής - παραγωγικής ικανότητας του Δήμου και περιλαμβάνει ενότητες όπως: Διεύρυνση της Δημοκρατίας (συμμετοχή των πολιτών), αναβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου, ουσιαστική αναβάθμιση των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, συμμετοχική κατάρτιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, δημοτικό συμβούλιο νεολαίας, τοπικά δημοψηφίσματα, «κοινωνικό συμβόλαιο για τη συμμετοχή», διαφάνεια (έλεγχος, λογοδοσία) και αξιοκρατία (ισοπολιτεία, άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη)».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Gallery άρθρου

{gallery}21775{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass