Σε προγράμματα ενεργειακής μετάβασης οι Δήμοι Ελασσόνας και Μεγαλόπολης

ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2018 16:00

Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρέθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Ελασσόνας, με επικεφαλής τον δήμαρχο για τη διαμόρφωση του πλαισίου συνεργασίας της ενεργειακής μετάβασης των ανθρακοφόρων περιοχών με χρηματοδότηση ενεργειών και δράσεων από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της αποστολής ήταν να θέσει στο “ραντάρ” της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο τον Δήμο Μεγαλόπολης (ενεργό λιγνιτικό πεδίο) όσο και τον Δήμο Ελασσόνας (ως δυνητικό λιγνιτικό πεδίο).

Η αποστολή αιτήθηκε:

* Την εγγραφή των Δήμων Μεγαλόπολης και Ελασσόνας στην Πλατφόρμα για Περιφέρειες Άνθρακα σε Ενεργειακή Μετάβαση και τη συμμετοχή τους στις επόμενες συναντήσεις της πλατφόρμας.

* Τη συμμετοχή των δύο δήμων σε πιλοτικά προγράμματα, κατ’ αντιστοιχία με αυτά που ήδη τρέχουν.

* Την εσπευσμένη, απ’ ευθείας χρηματοδότηση των δύο δήμων για υλοποίηση δράσεων για εκσυγχρονισμό της οικονομίας τους, ώστε να προετοιμαστούν έγκαιρα για τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια τον Δήμου Μεγαλόπολης και την προφύλαξη από την απειλή μελλοντικών εξορύξεων τον Δήμο Ελασσόνας.

Η πρώτη συνάντηση έγινε μεταξύ στελεχών του δικτύου Energy Cities και του Ελληνικού δικτύου Δήμων «Βιώσιμη πόλη» με συμμετέχοντες τους δημάρχους Ελασσόνας και Μεγαλόπολης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν οι πρόσφατες ενέργειες που έχουν γίνει με τη συνεργασία των Δήμων και τον συντονισμό της «Βιώσιμης πόλης».

Η δεύτερη συνάντηση έγινε μεταξύ στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Energy) και του δικτύου Δήμων «Βιώσιμη πόλη» όπου έγινε εκτενής ενημέρωση για τα προβλήματα αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο περιοχών (Μεγαλόπολης, Ελασσόνας). Αναφέρθηκαν οι ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες και η ανάγκη ενίσχυσής τους ώστε να βοηθηθεί η μετάβαση σε χρήση καθαρής ενέργειας και να προστατευτούν τα χαρακτηριστικά προϊόντα παραγωγής καθώς και ο χαρακτήρας των περιοχών ως τουριστικού προορισμού.

Τα στελέχη της ΕΕ εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους και συμφωνήθηκε η ένταξη των δύο Δήμων στην πλατφόρμα ενεργειακής μετάβασης των ανθρακοφόρων περιοχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass