«Τσιγαρίδες» και μπαζάρ στην Αγιά

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2018 22:12

Συνεχίζεται στην Αγιά το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που συνδιοργανώνει ο Δήμος Αγιάς με φορείς και συλλόγους της κωμόπολης.

Μεθαύριο Σάββατο 29 Δεκεμβρίου, το Εργαστήριο Γεύσεων «Yiam» και το κρεοπωλείο «Θανάσης Μόσχος» θα αναβιώσουν το έθιμο της «Τσιγαρίδας» σε παραδοσιακό καζάνι στην Κεντρική πλατεία από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Στο νοικοκυριό των χωριών πριν από 50 – 60 χρόνια, όπου το κάθε σπίτι είχε το γουρούνι του, τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, η διαδικασία της σφαγής και της επεξεργασίας του κρέατος για να διατηρηθεί όλον τον χρόνο για την οικογένεια, ήταν ευκαιρία για γιορτή, αφού μαζεύονταν για να βοηθήσουν η μια οικογένεια την άλλη. Οι τσιγαρίδες ήταν η απαραίτητη διαδικασία για να φτιάξουν το λίπος που θα διατηρούσε το παστό κρέας όλη τη χρονιά, και βγαίνανε και μεζεδάκια για να πιούν λίγο κρασί, να ζεσταθούν μέχρι να τελειώσουν με όλη τη διαδικασία στο κάθε σπίτι και να πάνε στο επόμενο.

Παράλληλα, θα λειτουργήσει bazaar τοπικών προϊόντων και χειροποίητων δημιουργιών στο οποίο θα συμμετέχουν το Οινοποιείο Αντώνη Μανωλίδη, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Όσσα», ο Χάρης Τζίκας, η Ναταλία Τσικρίκη και το εργαστήριο σαπουνιών Rosmarino. Τα κέρδη, όπως και τα είδη πρώτης ανάγκης ή τρόφιμα, που δεν χρειάζονται ψυγείο, που μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει, θα δοθούν την επόμενη μέρα στην «Κιβωτό του Κόσμου» στον Βόλο.

Την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου, από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγιάς θα διοργανώσει εκδήλωση για τα παιδιά στην πλατεία με ταχυδακτυλουργό, Άγιο Βασίλη, ξωτικά, υπό τους ήχους μουσικής από dj.

Τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά θα γιορταστεί η αλλαγή του χρόνου στην Κεντρική πλατεία της κωμόπολης με τη συνοδεία καλλιτεχνών. Στους παρευρισκόμενους θα προσφερθεί κρασί, ενώ πριν την αλλαγή του χρόνου ο Άγιος Βασίλης θα χαρίσει δωράκια στα παιδιά.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass