Ενστάσεις και προτάσεις για τη συνένωση

ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ  ΟΙ 10 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΙ/Θ

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2019 18:01
Ξεχωριστό ΝΠΙΔ ζητά το ΤΕΙ/Θ να είναι το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας. Είναι μία από τις 10 προτάσεις του πρύτανη του ΤΕΙ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που συζητά τη συνένωση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ξεχωριστό ΝΠΙΔ ζητά το ΤΕΙ/Θ να είναι το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας. Είναι μία από τις 10 προτάσεις του πρύτανη του ΤΕΙ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που συζητά τη συνένωση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Μάχη» δίνεται έστω και την τελευταία στιγμή να γίνουν διορθώσεις στο Σχέδιο Νόμου  «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και

Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» που αυτές τις μέρες συζητείται στην  Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Μετά τις τοποθετήσεις των βουλευτών προχθές Δευτέρα, πρώτη ημέρα της συζήτησης, σειρά είχαν οι φορείς που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του Νομοσχεδίου.
Ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ξενοφών Σπηλιώτης προσήλθε στη συζήτηση με 10 σημεία που χρήζουν βελτίωσης και ερωτήματα που ζητούν απάντηση στο κατατεθειμένο νομοσχέδιο.
Ειδικότερα οι επισημάνσεις-ερωτήματα  που έγιναν αφορούν στα εξής:
-Εκλεκτορικά για τους πρωτοβάθμιους καθηγητές, είναι 5μελή στο εγχείρημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, των Ιονίων και της Ηπείρου και 7μελή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας(άρθρο 3, παρ. 1), ποιος ο λόγος της διαφοροποίησης;
- Αποκεντρωμένη διοίκηση: Στο εγχείρημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου προβλέπεται η λειτουργία κόμβων με χωρικούς αντιπρυτάνεις για τα μεγάλα campus. Στην περίπτωση του ΠΘ, δεν είναι κατανοητό πώς επιχειρείται η αποκέντρωση στη λειτουργία και την ανάπτυξη, παρότι προτάθηκε από το ΤΕΙ λύση, δεν έγινε δεκτή. Σημειώνεται ότι η λειτουργία των κόμβων εξασφαλίζει λειτουργικότητα και ανάπτυξη των campus του Πανεπιστημίου, προς όφελος της συνολικής προσπάθειας. Δεν γίνεται κατανοητό γιατί σε μια περιφερειακή προσπάθεια, η διοίκηση πρέπει να ασκείται αυστηρά από το κέντρο.
- Η λειτουργία παραρτήματος ΕΛΚΕ και τεχνικής υπηρεσίας συντήρησης, τουλάχιστον στο campus της Λάρισας, κρίνεται απαραίτητη, ακόμη και εάν δεν υιοθετηθεί η πρόταση για δημιουργία κόμβων.
- Το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας (Αρθρο 24) προτάθηκε από το ΤΕΙ Θεσσαλίας, να είναι για λόγους ευελιξίας και ανεξαρτησίας, ξεχωριστό ΝΠΙΔ με λειτουργία στα όρια του ΤΕΙ Θεσσαλίας και της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, και όχι εξαρτώμενο από τον Οργανισμό Διαχείρισης Περιουσίας του ΠΘ (επίσης ΝΠΙΔ).
-Συμβούλιο μετάβασης: Στην Ήπειρο αξιοποιήθηκαν οι πρυτανικές αρχές του ΤΕΙ Ηπείρου. Στη Θεσσαλία προτείνεται λύση που δεν χρησιμοποιεί τις εκλεγμένες διοικήσεις που είχαν την ευθύνη του Ιδρύματος μέχρι σήμερα, προτείνοντας ένα σχήμα που δεν προτείνεται σε καμία άλλη περίπτωση (Αρθρο 13). Προτείνεται, τουλάχιστον για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου μετάβασης να αξιοποιηθεί ο εκλεγμένος πρύτανης του αντιστοίχου ΤΕΙ.
-Για ποιο λόγο καταργείται το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων με βάση εισαγωγής υψηλότερη από πολλά Τμήματα του ΠΘ και γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων; Η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας προτείνει και εναλλακτικές λύσεις .
-Για ποιο λόγο δεν επαναλειτουργεί το Τμήμα Τουριστικών Επιστημών στη Λάρισα; Ήδη λειτουργεί ως κατεύθυνση στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπου υπάρχουν άριστες υποδομές.
-Απουσιάζουν ρυθμίσεις και μεταβατικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στο νέο Ίδρυμα να μεταβεί το δύσκολο πρώτο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της ενοποίησης. Παράδειγμα για την κατάργηση των ΚΤΕ (Αρθρο 49) θα πρέπει να διατεθεί ελάχιστος χρόνος παράτασης της λειτουργίας του 3 μήνες, ώστε να προλάβουν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι να κλείσουν τα έργα τους και να υλοποιηθούν οι υπογραφείσες συμβάσεις.
-Δεν φαίνεται πουθενά χρονικός περιορισμός για τη σύνταξη και κατάθεση του νέου ‘ Όργανισμού και του εσωτερικού κανονισμού του Ιδρύματος.
-Το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να έχει έδρα τη Λάρισας με δεδομένες τις υποδομές από τη μέχρι τώρα παρεχόμενη τεχνολογική εκπαίδευση από το ΤΕΙ Θεσσαλίας και τις υπάρχουσες υλικοτεχνικές εργαστηριακές υποδομές.
Οι  φορείς που διατύπωσαν χθες τις θέσεις τους επί του Σχεδίου Νόμου του υπ. Παιδείας είναι η Σύνοδος Πρυτάνεων, οι Πρυτανικές Αρχές των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, ΕΚΠΑ, Γεωπονικού και των ΤΕΙ Θεσσαλίας, και Στερεάς Ελλάδας, ΑΔΙΠ, ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, Επιτροπή Φοιτητών της Φιλοσοφικής Αθηνών, ΙΕΠ ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, ΣΑΚΕΑ, Σύλλογος Αναπληρωτών Πολυτέκνων, Σύλλογος Αποφοίτων  Ειδικής Αγωγής, Σύλλογοι Αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΣΑΜΕΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν διατυπώθηκε καμία παρατήρηση επί του Νομοσχεδίου, ενώ επισημάνσεις έγιναν και από το ΕΚΠΑ και από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού –ΠΟΣΔΕΠ εξέφρασε την ανησυχία της τονίζοντας ότι  η Κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική τής κατά συρροή συγχώνευσης Πανεπιστημίων με ΤΕΙ, με συνοπτικές διαδικασίες και με μία «βιομηχανία νομοσχεδίων» χωρίς να έχει ακόμη τεκμηριώσει με πειστικό τρόπο την αναγκαιότητα αυτής της τακτικής, χωρίς ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, χωρίς αξιολόγηση του συνόλου των δομικών στοιχειών των προγραμμάτων σπουδών των ΤΕΙ που εντάσσονται σε Πανεπιστήμια, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των προγραμμάτων σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου, χωρίς να έχουν προηγηθεί ουσιαστικές σχετικές ανοιχτές συζητήσεις στο εσωτερικό των Πανεπιστημίων για τις προτάσεις και τις ενέργειες αυτές.
Στις θέσεις που διατύπωσε χθες σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η πολιτική αυτή θα αφήσει πίσω της θνησιγενή τμήματα και  πολυδιάσπαση των ιδρυμάτων τα οποία κινδυνεύουν να χάσουν το κύρος που απέκτησαν στο εξωτερικό τις τελευταίες δεκαετίες. Επιπλέον, η πολιτική αυτή θα οδηγήσει σε μαρασμό τα πανεπιστήμια και τα τμήματα της περιφέρειας, μιας και όλο περισσότερο φοιτητές θα συγκεντρώνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».
Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι και τις δύο ημέρες των συζητήσεων στην Επιτροπή το ζήτημα της κατάργησης των Ιατρικών Εργαστηρίων φαίνεται να κυριαρχεί έντονα.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου δέχτηκε ότι πρόκειται για ένα αχαρτογράφητο εγχείρημα που όμως με στρατηγική μπορεί να κάνει τη διαφορά στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Την ίδια ώρα σημείωσε: «Το θετικό είναι ότι όλοι οι σύγκλητοι θεωρούν ότι είναι κάτι θετικό και σημαντικό. Αυτό είναι μια νίκη της δημοκρατίας. Με αυτό το σχέδιο νόμου κάνουμε στέρεα βήματα στο μέλλον. Εδώ και δύο ημέρες ακούω ότι όλα γίνονται βιαστικά και πρόχειρα. Συζητάμε εδώ και 14 μήνες. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι βιαζόμαστε. Μάλιστα να διατηρήσουμε τις ισορροπίες σε πόλεις, γνωστικά, πεδία και διδακτικές ομάδες με εντάσεις μεταξύ τους. Υπάρχουν αιτήματα και προβληματισμοί. Εδώ είμαστε. Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε πρόσφατα εξασφαλίσαμε χρήματα από το ΕΣΠΑ και μένει να δούμε πώς θα γίνει η κατανομή των κονδυλίων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που προχωρούν τις συνέργειες. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα Τετάρτη στις 10.30 το πρωί που θα γίνει η πρώτη ανάγνωση επί των άρθρων και την Παρασκευή η δεύτερη ανάγνωση.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

 

Πανεπιστήμιο το ΤΕΙ Κρήτης
ΑΘΗΝΑ
Ένα βήμα πιο κοντά στην πανεπιστημιοποίησή του βρίσκεται πλέον και το ΤΕΙ Κρήτης, μετά την ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής που έχει συσταθεί από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, συμμετείχαν οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίες, όπως ενημέρωσε το υπουργείο, επέμειναν στην ανάγκη να διατηρήσουν τις διακριτές πανεπιστημιακές τους ταυτότητες τονίζοντας όμως παράλληλα την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με το τρίτο πανεπιστημιακό ίδρυμα που θα προκύψει από την αναβάθμιση του ΤΕΙ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της επιτροπής, επίσης, μετά τη λεπτομερή μελέτη του ακαδημαϊκού φακέλου, καθώς και των έως τώρα αξιολογήσεων του ΤΕΙ Κρήτης, τα μέλη της επιτροπής ομόφωνα εξέφρασαν την άποψη ότι τα καταγεγραμμένα ακαδημαϊκά δεδομένα και οι εν γένει επιδόσεις του ιδρύματος δικαιολογούν τη μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η επιτροπή θα συνεχίσει τις διεργασίες της σε επόμενη συνεδρίαση, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass