Ψάχνουν λύση στη Μανδηλαρά

* ΕΚΛΕΙΣΕ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΤΟΥ 1940 * ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2019 22:10
Από την εκτέλεση των εργασιών στην οδό Μανδηλαρά, όπου εντοπίσθηκε ο παλαιός αγωγός Από την εκτέλεση των εργασιών στην οδό Μανδηλαρά, όπου εντοπίσθηκε ο παλαιός αγωγός

Σε εργασίες συντήρησης στο τμήμα της οδού Μανδηλαρά, όπου σημειώθηκε καθίζηση του οδοστρώματος, αναμενόταν να προχωρήσει χθες βράδυ ο Δήμος Λαρισαίων.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από έναν αγωγό ομβρίων που εκτιμάται ότι κατασκευάσθηκε το 1940 αλλά το θέμα προσέλαβε διαστάσεις με την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, Ρένα Καραλαριώτου να ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή καθώς αφορά σε τμήμα της ανακατασκευασμένης οδού, στο ύψος της διασταύρωσης με την οδό Μάρκ. Μπότσαρη (μεταξύ της Τρίγωνης πλατείας και της πλατείας Νομαρχίας).

Θέμα που εκτιμάται ότι θα συζητηθεί στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας όπου η δημοτική αρχή θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις.

ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στο πλαίσιο των εργασιών υπογείωσης κάδων απορριμμάτων στο «τρίγωνο» της διασταύρωσης των οδών Μανδηλαρά και Βελλή, εντοπίσθηκε η ύπαρξη κυβοτοειδούς αγωγού, ο οποίος δεν υπήρχε στα νεότερα σχέδια της ΔΕΥΑΛ.

Η ΔΕΥΑΛ με τη χρήση καμερών ερεύνησε το μήκος του «δίδυμου» αγωγού ενώ από την αναζήτηση στα «κιτρινισμένα» αρχεία του άλλοτε Οργανισμού Υδροδότησης της Λάρισας (ΟΥΗΛ) επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη τμήματος του αγωγού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων, ο αγωγός πρέπει να κατασκευάσθηκε τη δεκαετία του 1940 συγκεντρώνοντας τα όμβρια ύδατα από τη σημερινή οδό Παναγούλη και, μέσω των οδών Μανδηλαρά, Παπαναστασίου και Κουμουνδούρου, εκτιμάται ότι κατέληγε στο ρέμα της σημερινής οδού Καραθάνου και από εκεί στον Πηνειό.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΥΣΗ

Στην ανακατασκευασμένη οδό και στο επίμαχο τμήμα παρουσιάσθηκαν ρωγμές πριν τα Χριστούγεννα ενώ τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται καθίζηση.

Ο δρόμος θα έκλεινε χθες τα μεσάνυχτα – για να αποφευχθούν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην κυκλοφορία - προκειμένου να εντοπισθεί η αιτία του προβλήματος και να δοθεί μια λύση, με προσωρινό ωστόσο χαρακτήρα, αφού οι τεχνικές υπηρεσίες θέλουν πλέον να παρακολουθήσουν την εξέλιξη προτού προχωρήσουν στην οριστική επίλυση.

Οι μεταμεσονύκτιες εργασίες αναμένεται να δώσουν μια πρώτη εικόνα για την έκταση του προβλήματος για να αποφασισθεί έτσι ο τρόπος επίλυσης.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Για το ίδιο θέμα, από τον Δήμο Λαρισαίων σε ανακοίνωσή του σημειώνεται πως «στο πλαίσιο του έργου «ανακατασκευή οδού Μανδηλαρά», συμβατικού ποσού 640.000 ευρώ, διαπιστώθηκε πως από τη συμβολή της Μανδηλαρά με την Παπαναστασίου μέχρι και την Τρίγωνη πλατεία, υπάρχει ανενεργός παλιός οχετός αποχέτευσης από τη δεκαετία του ’40.

Στη συμβολή της Μανδηλαρά με την οδό Μάρκου Μπότσαρη, απαιτήθηκε η κατασκευή νέων φρεατίων ομβρίων και ως εκ τούτου η μερική καθαίρεση του παλιού αγωγού σε εκείνο το σημείο, ενώ από το ίδιο σημείο πέρασαν επιφανειακά και πάνω από τον αγωγό οπτικές ίνες εταιρειών τηλεπικοινωνιών.

Εξ αρχής, οι επιβλέποντες μηχανικοί της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, που παρακολουθούν καθημερινά το έργο, θεώρησαν ιδιαίτερα πιθανό στο συγκεκριμένο σημείο να παρουσιαστούν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν. Οι πρώτες ενδείξεις του φαινομένου εμφανίστηκαν τις ημέρες των Χριστουγέννων, με επιφανειακές ρωγμές στην άσφαλτο και τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο παρουσίασε τη σημερινή μου μορφή και θεωρείται ότι είναι σε εξέλιξη.

Ως γνωστόν, το έργο της ανακατασκευής της οδού Μανδηλαρά δεν έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί και τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά και τη διακοπή λόγω της εορταστικής περιόδου αλλά και των καιρικών συνθηκών, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανακατασκευή του δρόμου στο τμήμα από την 28ης Οκτωβρίου έως τη Μιαούλη.

Σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο σημείο στη συμβολή με την Μπότσαρη, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μερική αποκατάσταση, ενώ το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί συνολικά κατά τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου. Τέλος, όταν στην πόλη μέσα σε τέσσερα χρόνια έχει υλοποιηθεί πρωτόγνωρο έργο ύψους 60 εκατ. ευρώ, είναι λογικό να εμφανίζονται και τέτοιου είδους προβλήματα, τα οποία αποκαθίστανται» καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου.

ΣΤΗΝ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 Στο μεταξύ η Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας αποφάσισε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό 28ης Οκτωβρίου, με διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων (από τη συμβολή της με την οδό Μανδηλαρά έως τη συμβολή της με την οδό Ηπείρου) λόγω εκτέλεσης εργασιών, στο πλαίσιο του έργου «14/17 αντικατάσταση υπογείου αγωγού ύδρευσης οδού 28ης Οκτωβρίου».

Η απόφαση αφορά σε χρονικό διάστημα τριάντα ημερών, από αύριο Τετάρτη (16-01-2019) έως και την Πέμπτη (14-02-2019). Ειδικότερα για το τμήμα του έργου στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου –Μανδηλαρά, η ρύθμιση της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει τα εξής: Ολικός αποκλεισμός της κυκλοφορίας οχημάτων στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου, στο τμήμα της οδού Μανδηλαρά από την οδό Λάμπρου Κατσώνη - Κολοκοτρώνη έως τη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου -Μανδηλαρά και στο τμήμα της οδού 28ης Οκτωβρίου από τη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου - Μανδηλαρά έως την οδό Ηπείρου.

Για την επόμενη φάση του έργου, από την οδό Μανδηλαρά έως την οδό Ηπείρου, προβλέπονται τα εξής: Ολικός αποκλεισμός της κυκλοφορίας οχημάτων στο τμήμα της οδού 28ης Οκτωβρίου από την οδό Μανδηλαρά έως την οδό Ηπείρου.

Β. Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass