Το ημερολόγιο προς τις κάλπες

ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΣΤΙΣ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΕΝΩ ΓΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΠΑΝΕ ΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΔΙΑΜΑΝΤΟΥ - ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΝΩ ΑΛΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2019 22:31

Από την υποψήφια δήμαρχο Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου η οποία θα ανακοινώσει σε μερικές ημέρες τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων, ξεκινά η «μάχη» των ψηφοδελτίων, θέτοντας τις παρατάξεις στην ευθεία των εκλογών. Οι επαφές των επικεφαλής των παρατάξεων κορυφώνονται και πρώτη η κ. Καραλαριώτου ανακοινώνει σε εκδήλωση στις 30 Ιανουαρίου έναν αριθμό υποψηφίων, όταν στα μέσα Φεβρουαρίου το ίδιο αναμένεται να πράξει η «Συμπαράταξη» του δημάρχου Απ. Καλογιάννη, ενώ στο τελευταίο 10ήμερο του Φεβρουαρίου παραπέμπει ο επικεφαλής παράταξης, Ντίνος Διαμάντος.


Με εξαίρεση τη «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ που θα προχωρήσει στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου με «αμιγώς πολιτικά κριτήρια», οι επικεφαλής άλλων τριών ή τεσσάρων παρατάξεων, άσχετα με τις διαθέσεις τους, θα δώσουν «μάχη» για… να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο, ειδικά μετά την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων.
Καθώς ένας συνδυασμός, στον Δήμο Λαρισαίων για παράδειγμα, θα πρέπει να διαθέτει, το ελάχιστο, 49 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους (44 στη Λάρισα, 4 στη Γιάννουλη και 1 στην Κοιλάδα) ενώ ο μέγιστος αριθμός υποψηφίων ανέρχεται σε 74 δημοτικούς συμβούλους (40% γυναίκες) και σε… 225 συνολικά υποψηφίους αν συνυπολογισθούν δημοτικές και τοπικές κοινότητες.
Διαφορετικό «πρόβλημα» φαίνεται πως αντιμετωπίζει η παράταξη του δημοτικού συμβούλου Εκτ. Νασιώκα, που ενώ έχει ανακοινωθεί η απόφαση του συνδυασμού να μετάσχει στις εκλογές του Μαΐου, φαίνεται πως δεν βρίσκεται «διάδοχος» του απερχόμενου επικεφαλής και οι όποιες αποφάσεις, από τις 15 Ιανουαρίου μετατέθηκαν για τις 10 Φεβρουαρίου.
ΜΠΡΟΣΤΑ
Έχοντας κερδίσει έδαφος από την ένωση των δύο παρατάξεων του χώρου της ΝΔ, η υποψήφια δήμαρχος Ρένα Καραλαριώτου βρίσκεται μπροστά, ημερολογιακά τουλάχιστον. Η κ. Καραλαριώτου ήδη ανακοίνωσε προχθές, όνομα και λογότυπο του συνδυασμού ενώ την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου σε εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο, ανακοινώνει υποψηφίους αλλά και άξονες του προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η κ. Καραλαριώτου θα καλύψει και τις 225 θέσεις του ψηφοδελτίου, το μέγιστο δηλαδή των θέσεων, ενώ στην εκδήλωση της 30ής Ιανουαρίου εκτός από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους θα ανακοινώσει υποψηφίους και σε δημοτικά και σε κοινοτικά διαμερίσματα.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Η «Συμπαράταξη» του νυν δημάρχου Απ. Καλογιάννη θα μπει σε τροχιά εκλογών μετά τις 22 Φεβρουαρίου όπου, στο ΔΩΛ, θα γίνει ο απολογισμός του έργου της δημοτικής αρχής. Θα προηγηθεί στις 15 και 16 Φεβρουαρίου ένα πανελλαδικό συνέδριο με αφορμή το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα, από τον Δήμο Λαρισαίων.
Νωρίτερα δεν αναμένεται η ανακοίνωση υποψηφίων παρότι επαφές και συζητήσεις με πρωτοβουλίες του κ. Καλογιάννη βρίσκονται σε εξέλιξη. Παρεμπιπτόντως να αναφερθεί πως το θέμα των υποψηφίων αναμένεται να αποτελέσει μια διάσταση της συνάντησης που θα έχει το αμέσως επόμενο διάστημα ο αυτοδιοικητικός τομέας του ΚΙΝΑΛ Λάρισας με τον κ. Καλογιάννη.
Συνάντηση στην οποία αναμένεται να εξετασθούν θέματα που αφορούν στη στήριξη της υποψηφιότητας Καλογιάννη από το ΚΙΝΑΛ και προφανώς της συνεργασίας, μέσω υποψηφίων που «εκπροσωπώντας» το Κίνημα θα μετάσχουν στο ψηφοδέλτιο Καλογιάννη. Το επόμενο διάστημα επίσης αναμένεται και ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει τη στήριξή του στη «Συμπαράταξη» Λαρισαίων.
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ
Σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πρόβλημα κατάρτισης ψηφοδελτίου, ενώ διαθέτουν επικεφαλής, η «Ανθρώπινη Πόλη» αντιμετωπίζει «πρόβλημα» στην εξεύρεση διαδόχου του απερχόμενου Εκτ. Νασιώκα.
Υποψήφιοι που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να ηγηθούν της παράταξης ή να «στρατευθούν» για αυτό τον σκοπό, ενδεχομένως να υπάρξουν αλλά πρακτικά θεωρείται δύσκολο να υπάρχει διάδοχος της πολιτικής εμβέλειας και του κύρους του κ. Νασιώκα και να ηγηθεί της παράταξης.
Η απόφαση της παράταξης ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθεί την περασμένη Τρίτη 15 Ιανουαρίου αλλά προφανώς λόγω της δυστοκίας, οι συναντήσεις και οι διεργασίες θα συνεχισθούν και οι όποιες αποφάσεις μεταφέρθηκαν για τις 10 Φεβρουαρίου.
Η απόφαση του ΚΙΝΑΛ στη διευρυμένη σύσκεψη του περασμένου Δεκεμβρίου να στηρίξει Καλογιάννη και φυσικά η απόφαση του ίδιου του κ. Νασιώκα να αποσυρθεί από τα δημοτικά πράγματα, φαίνεται πως λειτούργησαν καθοριστικά για τον μέλλον της παράταξης, τα όργανα της οποίας έχουν ωστόσο αποφασίσει τη συμμετοχή στις εκλογές.
ΕΠΑΦΕΣ
Στο μεταξύ επαφές με φορείς όπως το ΤΕΙ και το Επιμελητήριο, έχει αυτό το διάστημα και ο 28χρονος οικονομολόγος,  Νίκος Γαμβρούλας ο οποίος τις επόμενες ημέρες (σ.σ. όπως σημειώνει σε συνέντευξή του σήμερα στην «Ε») θα ανακοινώσει επίσημα πως θα είναι τελικά υποψήφιος δήμαρχος, παρουσιάζοντας το όνομα της παράταξης και υποψηφίους. Ο κ. Γαμβρούλας προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς ενώ  στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του καρδιοχειρουργού Νίκ. Τσιλιμίγκα.
«ΑΛΜΑ»
Έναν πρώτο κατάλογο υποψηφίων όπως και άξονες των προγραμματικών θέσεων και προτεραιοτήτων για τη νέα δημοτική περίοδο αναμένεται να ανακοινώσει, μετά τις 20 Φεβρουαρίου και το Ανεξάρτητο Λαρισαϊκό Μέτωπο Αυτοδιοίκησης (ΑΛΜΑ) όπως θα μετονομασθεί η παράταξη, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο, Ντίνο Διαμάντο.
Μια τέτοια εξέλιξη θα διαψεύσει τις εκτιμήσεις που θέλουν τον κ. Διαμάντο να πιέζεται στις «Συμπληγάδες» της ενότητας και της «κομματικής πειθαρχίας» στον χώρο της ΝΔ μετά και τη συνένωση των παρατάξεων Καραλαριώτου, Τζανακούλη – Μαμάκου. Συνένωση που σήμανε ήδη διαρροές (Ξηρομερίτης, Αγορίτσας, κ.α.) προς την παράταξη της κ. Καραλαριώτου.
ΚΚΕ
Εντελώς διαφορετική, όπως είναι γνωστό, είναι η πολιτική πρακτική που ακολουθεί το ΚΚΕ στην κατάρτιση ψηφοδελτίων. Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική συγκυρία, το ΚΚΕ θα εστιάσει κατά του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζοντας την πολιτική του με ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) και ΝΔ που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. Αφήνοντας – αυτή την περίοδο - σε «δεύτερη μοίρα» την πολιτική των συνεργασιών, το ΚΚΕ αναμένεται να καταρτίσει ψηφοδέλτιο κυρίως με μέλη του ενώ υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, όπως ανακοίνωσε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κόμματος Δημ. Κουτσούμπας, θα είναι ο νυν δημοτικός σύμβουλος, Πέτρος Κρίκης.
ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
Σε εξέλιξη φαίνεται πως βρίσκονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου από τον χώρο της ακροδεξιάς. Η Χρυσή Αυγή εκτιμάται πως δεν θα κατεβάσει τελικά ψηφοδέλτιο στον Δήμο Λαρισαίων σε αντίθεση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου, αυτή τη φορά συζητάται το ενδεχόμενο, Λαρισαία να τεθεί επικεφαλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», μέχρι πριν ένα μήνα βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία συγκρότησης ψηφοδελτίου (συγκέντρωση υπογραφών κλπ) με τη συμμετοχή Βορειοηπειρωτών ή και, πολιτών «δεξιά» της ΝΔ.
Το σενάριο της κατάρτισης «αυτόνομου» ψηφοδελτίου φαίνεται να εγκαταλείπεται και να επιλέγεται τελικά η πρακτική της συμμετοχής σε άλλα ή άλλο ψηφοδέλτιο. Με τα νεότερα δεδομένα, δεν φαίνεται να έχει βάση η φημολογία που θέλει πολίτες που εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, επίσης να καταρτίζουν συνδυασμό παρά μόνο να στελεχώνουν άλλα ψηφοδέλτια.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σε μια τέτοια βάση, ενισχύοντας παράλληλα ξενοφοβικές και ρατσιστικές τάσεις, επιχειρεί να κινηθεί ο άλλοτε δημοτικός σύμβουλος Γ. Μπαρτζώκης που ανακοίνωσε την κάθοδό του στις εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος.
Ο οποίος απευθύνει μάλιστα «πατριωτικό» κάλεσμα για να στελεχώσει προφανώς τον συνδυασμό του ζητώντας ο Δήμος Λαρισαίων να υιοθετήσει πολιτικές που θα τάσσονται «υπέρ της Μακεδονίας και κατά της συμφωνίας των Πρεσπών» καταδικάζοντας επίσης «τη δολοφονία του Κατσίφα στη Βόρεια Ήπειρο» ενώ μέχρι προχθές ζητούσε «να τελεστεί στη Λάρισα ένα τρισάγιο στη μνήμη του».
Έτσι δεν εκπλήσσει η θέση του κ. Μπαρτζώκη ο οποίος τάσσεται «κατά του Mεταναστευτικού που παίρνει τα χρήματα των φορολογουμένων για να σπιτώσει τους πρόσφυγες, με απομάκρυνση από την πόλη της Λάρισας όπου είναι ανεπιθύμητοι».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass