Βελτιώνουμε τις συνθήκες ζωής των δημοτών μας

Μιλά στην «ΕτΔ» ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Λακέρειας του Δήμου Αγιάς κ. Αστέριος Τσιώνης

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2019 22:01

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στα έργα που έχουν γίνει την τελευταία τετραετία στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Αγιάς, σειρά παίρνει η Λακέρεια.

Η περιοχή, από τη μια, των μυθολογικών Φλεγύων και γενέτειρα κατά πολλούς του Ασκληπιού, του θεού της Ιατρικής στην Αρχαία Ελλάδα. Ο τόπος, από την άλλη, όπου ο Όσιος Δαμιανός επέλεξε να χτίσει τον 16ο αιώνα την ξακουστή ως τις μέρες μας Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου κι από ‘κει να κηρύττει τον λόγο του Θεού.
Ο Αστέριος Τσιώνης, αντιδήμαρχος της ιστορικής αυτής Ενότητας και γέννημα θρέμμα του πιο ορεινού χωριού της, της Ανατολής, με χαρά δέχτηκε την πρόσκληση που του απευθύναμε, και σήμερα στην «ΕτΔ» μας μιλάει γι’ αυτά που έγιναν, που γίνονται και για όσα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σ’ αυτό το κομμάτι του Δήμου που ξεκινά από τη νοτιοδυτική πλευρά του Κισσάβου και εκτείνεται ως λίγα χιλιόμετρα πριν τη λίμνη Κάρλα περιλαμβάνοντας μια μεγάλη εύφορη πεδινή έκταση.

 

* Κύριε Τσιώνη, τέσσερις ακριβώς μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές και τέσσερα χρόνια αφότου αναλάβατε αντιδήμαρχος Λακέρειας, θεωρείτε ότι έχετε πετύχει τους αρχικούς σας στόχους; Πιστεύετε ότι μπορείτε να κοιτάξετε κατάματα τους κατοίκους της Μαρμαρίνης, της Δήμητρας, του Νεοχωρίου, του Καστρίου, της Αμυγδαλής και της Ανατολής;
 Αυτό που θεωρώ, και μπορώ να σας πω πως πιστεύω ακράδαντα, είναι ότι έκανα και κάναμε σαν δημοτική αρχή ό,τι περνούσε από το χέρι μας ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται στα όρια της Λακέρειας. Γι’ αυτό παλέψαμε κι αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε ως σήμερα.
Συντάξαμε μελέτες νέων έργων, εντάξαμε μεγάλα ή μικρά έργα σε προγράμματα, αξιοποιήσαμε ιδίους πόρους για βελτιώσεις υποδομών. Συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και επιμείναμε να στρέψει το βλέμμα της σε ανάγκες ή χρόνια αιτήματα της συγκεκριμένης περιοχής και ευτυχώς βρήκαμε μεγάλη ανταπόκριση στο πρόσωπο του Κώστα Αγοραστού. Μην ξεχνάτε κ. Γουργιώτη ότι μέχρι πριν ενάμιση χρόνο για να πάει κάποιος από την Αγιά στην Ανατολή, ή ανάποδα, θα έπρεπε να κάνει ένα ολόκληρο ταξίδι μέσω Δήμητρας και τώρα πια ο νέος ασφαλτοστρωμένος σύγχρονος δρόμος μέσω Μεγαλοβρύσου μέσα από ένα μοναδικό καταπράσινο τοπίο με θέα όλο το Δώτιο Πεδίο και το Αιγαίο Πέλαγος δίνει τη δυνατότητα της πολύ γρήγορης πρόσβασης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη «ζωντάνια» ενός απομακρυσμένου χωριού σαν την Ανατολή, για την ευχαρίστηση του μετακινούμενου και για την αναβάθμιση της ίδιας της Αγιάς. Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, ήταν όνειρο δεκαετιών και η Περιφέρεια με την ώθηση τη δική μας το πραγματοποίησε.

 

* Αφού αναφέρατε πρώτος την Περιφέρεια, πέστε μου τι άλλο έχει αποφέρει αυτή η συνεργασία σας μαζί της;
 Ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση για αποκαταστάσεις συρματοκιβωτίων, έργων διευθέτησης χειμάρρων και για καθαρισμούς ρεμάτων. Έχει υπογραφεί, επίσης, η σύμβαση αποκατάστασης ζημιών στην αγροτική οδοποιία, υπό δημοπράτηση τελούν τεχνικά έργα προστασίας και αντιστήριξης οδών και είναι να δημοπρατηθεί από χρήματα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας η εξολοκλήρου συντήρηση κι επισκευή με παράλληλες αναγκαίες εργασίες παραπλεύρως, όπως, λόγου χάρη, κόψιμο χορταριών και δημιουργία διόδων απορροής των νερών της βροχής ώστε να είναι καθαρό το οδόστρωμα, του δρόμου που ξεκινά από τη διασταύρωση Αγίου Νικολάου και διέρχεται του Νεοχωρίου, πρώην Πλασιάς, του Καστρίου και της Αμυγδαλής ως το Καλαμάκι του Δήμου Κιλελέρ.
Πέρα αυτών, βέβαια, ήδη έχουν γίνει δύο τεράστιας δυναμικής έργα. Πρώτον, αυτό της κατασκευής της τάφρου από την Ανάβρα ως τον κεντρικό συλλεκτήρα της Κάρλας, που ουσιαστικά σβήνει δια παντός την πιθανότητα πλημμυρών από τα νερά που μέσω του Βαθυρέματος και του Ντερέ κατέβαιναν από τον Κίσσαβο με ορμή προς τις καλλιέργειες σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης. Και δεύτερον, αυτό της κατασκευής της λιμνοδεξαμενής Καστρίου που σε λίγες ημέρες παραδίδεται και που θα δώσει λύση σε πολλά αρδευτικά προβλήματα των αγροτών.

 

* Πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε, όπως είδαμε, η ένταξη σημαντικών όσο και δαπανηρών έργων σε ύδρευση και αποχέτευση. Εξηγήστε μας τι ακριβώς σχεδιάζει η ΔΕΥΑ Αγιάς και τι μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να υλοποιήσει.
 Στις αρχές του καλοκαιριού προτάθηκε στο πρόγραμμα «Φιλόδημος I» του Υπουργείου Εσωτερικών η αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης σε Ανατολή, Αμυγδαλή και Άνω Αμυγδαλή. Η μελέτη προέβλεπε την πλήρη αντικατάσταση των υφιστάμενων πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης, που είναι κατασκευασμένα από σιδηρούς σωλήνες και των συνοδών τεχνικών έργων χειρισμού του δικτύου. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και το μεγάλο αυτό έργο βρίσκεται υπό δημοπράτηση, όπως υπό δημοπράτηση βρίσκεται και η επέκταση του συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού εξωτερικών υδραγωγείων της περιοχής. Επίσης, τοποθετήθηκαν φίλτρα στη δεξαμενή ύδρευσης της πρωτεύουσας της Λακέρειας, της Δήμητρας, και στην Αμυγδαλή, ώστε οι κάτοικοί τους να πίνουν καθαρότατο νερό απαλλαγμένο από καθετί επιβλαβές για την υγεία.

 

* Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Λακέρειας ασχολείται με τη γεωργία και γενικά με μεγάλες καλλιέργειες, όπως βαμβάκι, καλαμπόκι και σιτάρι. Ως εκ τούτου, η άρδευση των χιλιάδων στρεμμάτων τους είναι ένα κύριο ζήτημα υποθέτω. Ποια η βοήθειά σας εκεί ως δημοτική αρχή;
 Η αγωνία μας εξαρχής να λύσουμε θέματα άρδευσης ήταν μεγάλη. Ως σήμερα καταφέραμε, στη Μαρμαρίνη, να εγκαταστήσουμε σύστημα τηλεμετρίας και ελέγχου της άρδευσης, να αποκαταστήσουμε ζημιές στην υδρομάστευση των πηγών άρδευσης και να αντικαταστήσουμε το δίκτυο άρδευσης στην αρδευτική της δεξαμενή, η οποία σύντομα θα ηλεκτροδοτηθεί και θα τοποθετηθεί πιεστικό μηχάνημα. Επίσης, μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε και να ηλεκτροδοτήσουμε αρδευτική γεώτρηση στην Ανατολή, αλλά και να κατασκευάσουμε υπόγειους αγωγούς μεταφοράς νερού και αντλητικών συγκροτημάτων στο αγρόκτημα Δήμητρας, έργο 600 χιλιάδων ευρώ, το οποίο, πρέπει να τονίσω, είχε ενταχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αυτή του Κυριάκου Πατσά. Τώρα, μάλιστα, είναι να τοποθετηθούν και inverter, μηχανήματα διανομής νερού, στο έργο. Τέλος, θα πρέπει να σας αναφέρω πως βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή φακέλων για έκδοση αδειών χρήσης νερού για την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και πως ο Δήμος μας συμμετέχει στην υποβολή πρότασης του ερευνητικού έργου στο πλαίσιο του προγράμματος PRIMA της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στη διαχείριση και διακυβέρνηση του νερού.

 

* Πέραν της μεγάλης πεδινής έκτασης, στην περιοχή σας βρίσκεται και το δημοτικό δάσος Ανατολής. Πείτε μας, τι έχετε κάνει γι’ αυτό κι ας κλείσουμε με ενέργειές σας που ανεβάζουν την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα των δημοτών.
 Στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, σας αναφέρω ότι έχουμε προχωρήσει στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης της μελέτης αντιπυρικής προστασίας και διαχείρισης του Δημοτικού Δάσους Ανατολής. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, εκτός του ότι προσπαθούμε να είμαστε ποικιλοτρόπως δίπλα στον πολίτη, όποτε αυτός μας χρειαστεί, όπως παραδείγματος χάρη στις πρόσφατες δυνατές χιονοπτώσεις, ή όποτε μέσω τοπικών συλλόγων πρέπει να συνδράμουμε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, αγωνιζόμαστε να κάνουμε και παρεμβάσεις τέτοιες που να βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής.
Σας επισημαίνω την υποβολή πρότασης για αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, το υπό δημοπράτηση έργο βελτίωσης παιδικών χαρών, την αντικατάσταση του φωτισμού του γηπέδου στη Μαρμαρίνη και την κατασκευή σ’ αυτό υπόγειας άρδευσης, την επισκευή, συντήρηση της περίφραξης και του φωτισμού του γηπέδου της Δήμητρας, την ηλεκτροδότηση και την αξιοποίηση πομώνας στη θέση «Ντακούλα» στην Ανατολή προς βοήθεια της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου, τη διαμόρφωση του προαυλίου χώρου στο πρώην Δημοτικό Σχολείο, νυν Λαογραφικό Μουσείο Ανατολής, την κατασκευή στεγάστρου στο Δημοτικό Σχολείο Δήμητρας, τη διαμόρφωση του χώρου του Ιατρείου Δήμητρας, ενώ προχωράμε και στη διαμόρφωση χώρου Ιατρείου στην Ανατολή, όπου θα υπάρχει γιατρός δύο φορές ανά δεκαπενθήμερο τον χειμώνα. Τέλος, παράλειψη θα ήταν να μην σας αναφέρω πως ολοκληρώθηκαν δύο σημαντικές μελέτες, των δρόμων Αμυγδαλή – Άνω Αμυγδαλή και Νεοχώρι (Πλασιά) – Ανάβρα.
Για τον δρόμο Αμυγδαλή – Άνω Αμυγδαλή, προϋπολογισμού 650 χιλιάδων ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων – αδειοδοτήσεων για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την πλήρη ωρίμανση του έργου, ώστε να υπάρχει άμεση δυνατότητα υποβολής πρότασης χρηματοδότησης, εφόσον εκδοθεί κατάλληλη πρόσκληση. Για τον σκοπό αυτό, ο Δήμος έχει υποβάλει αίτημα στο Δασαρχείο Αγιάς, προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά με τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου της ασφαλτόστρωσης, καθώς ο εν λόγω δρόμος διέρχεται εξολοκλήρου μέσα από δασικές εκτάσεις, βάσει των αναρτημένων δασικών χαρτών της περιοχής. Κατόπιν της εξασφάλισης της σύμφωνης γνώμης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση των λοιπών αδειοδοτήσεων.

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass