Αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο της 14χρονης

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΕΚΡΟΨΙΑ * ΕΔΕ ΔΙΕΤΑΞΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ * ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2019 22:03

Σήμερα από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου αναμένεται να μεταφερθεί η σορός για τις ανάγκες της νεκροψίας, αναμένεται να δοθούν οι απαντήσεις στα τεράστια ερωτηματικά για τον ξαφνικό θάνατο της 14χρονης μαθήτριας από τη Λαμία, που μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για να υποβληθεί σε επέμβαση ρουτίνας για την αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας.

Η νεκροψία στο νοσοκομείο της Λάρισας, όπως είχε προγραμματιστεί, παρουσίασε χθες εμπλοκή, παρατείνοντας την αγωνία των συγγενών της μαθήτριας αλλά και της τοπικής κοινωνίας την ώρα που η διοίκηση των δύο νοσοκομείων διέτασσε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή της η μαθήτρια και ο Ιατρικός Σύλλογος συνιστούσε ψυχραιμία και την αποφυγή αυθαίρετων συμπερασμάτων πριν την έκδοση πορίσματος της νεκροψίας-νεκροτομής.

Το κλίμα στο Γενικό Νοσοκομείο παρέμενε και χθες βαρύ μετά τον αναπάντεχο θάνατο της μαθήτριας από τη Λαμία το βράδυ του Σαββάτου, ένα 24ωρο μετά την εγχείριση ρουτίνας στην οποία υποβλήθηκε για την αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας. Στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου βρέθηκε από νωρίς το πρωί ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος, προκειμένου να συντονίσει με τον αναπληρωτή Δημ. Λιόλιο τις ενέργειες για τη διαχείριση της κρίσης.

Νωρίς το πρωί ο διοικητής διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης την οποία ανέθεσε σε χειρουργό του ιδρύματος προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες μεταφοράς της μαθήτριας από το νοσοκομείο της Λαμίας, της χειρουργικής επέμβασης καθώς και της μετεγχειρητικής της πορείας και να διαπιστωθεί αν υπήρξαν λάθη και παραλείψεις από τους εμπλεκόμενους γιατρούς.

«Η διοίκηση του Νοσοκομείου αποφάσισε τη Διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ αναμένει το πόρισμα από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, για τα ακριβή αίτια του θανάτου» τονίζει σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε αργά χθες το μεσημέρι εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στην οικογένεια της μαθήτριας.

«Εκφράζουμε την οδύνη μας για την απώλεια κοριτσιού ηλικίας 13.5 ετών, το οποίο κατέληξε στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου μας, μετά από χειρουργική επέμβαση» τονίζεται στην ανακοίνωση για να περιγραφεί συνοπτικά το ιστορικό της τραγωδίας: «Το κορίτσι διακομίστηκε στο Γ.Ν. Λάρισας από το Νοσοκομείο Λαμίας το απόγευμα της 18/01/2019, κατόπιν συνεννόησης των ιατρών και το παιδί υποδέχτηκαν οι εφημερεύοντες ιατροί της Παιδοχειρουργικής Κλινικής. Διαπιστώθηκε ότι πάσχει από οξεία χειρουργική κοιλία. Ενημερώθηκαν οι αναισθησιολόγοι και στις 7:15 μ.μ. εισήλθε εκτάκτως στο χειρουργείο με παιδοχειρουργό βαθμού διευθυντή ΕΣΥ και αντιμετωπίστηκε χειρουργικά.

Αρχικά η μετεγχειρητική πορεία υπήρξε ομαλή, στη συνέχεια άλλαξε, κλήθηκε παιδίατρος για συνεκτίμηση και τροποποιήθηκε η αγωγή. Ήταν υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Τις βραδινές ώρες της 19/01/2019, επιδεινώθηκε η κατάσταση, διασωληνώθηκε, έγινε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, αλλά δυστυχώς οι προσπάθειες των ιατρών δεν απέδωσαν και στις 23:30 σημειώθηκε ο θάνατος του κοριτσιού».

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΚΡΟΨΙΑΣ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η νεκροψία - νεκροτομή είχε προγραμματιστεί να γίνει χθες το μεσημέρι αλλά παρουσιάστηκε εμπλοκή καθώς οι διαπραγματεύσεις να βρεθεί χρόνος για τη νεκροψία που να εξυπηρετεί και τους δύο πραγματογνώμονες, που ζήτησε η οικογένεια, δεν οδήγησαν σε συμφωνία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πραγματογνώμονες δεν μπορούσαν να μεταβούν χθες στη Λάρισα και αντιπρότειναν τη σημερινή ημέρα για την οποία η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή είχε δηλώσει κώλυμα εξαιτίας υποχρεώσεών της εκτός της Λάρισας.

Η διαφωνία για τον χρόνο οδήγησε στην απόφαση η σορός να μεταφερθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη για τη νεκροψία-νεκροτομή, στην οποία όμως δεν θα παραστούν οι πραγματογνώμονες καθώς και ο τεχνικός σύμβουλος της διοίκησης των δύο νοσοκομείων πρόσφατα παραιτηθείς διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΓΝΛ κ. Ανδρέας Μάρκου.

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Την άμεση ιατροδικαστική διερεύνηση από τους αρμόδιους, ώστε να αποδειχθεί αν πρόκειται για μη ανατρέψιμη επιπλοκή ενδεχομένως σε έδαφος άλλης υποκείμενης νόσου ή ιατρικής αμέλειας ζήτησε χθες και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με ανακοίνωσή του με την οποία εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους γονείς της και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του σε όλους τους φίλους και οικείους της.

‘Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση «Θεωρούμε πως, ο θάνατος αυτός, παρόλες τις προσπάθειες των γιατρών για να αποφευχθεί, αποτελεί από μόνος του ένα τραγικό γεγονός και τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο των δικών της.

Για την πλήρη όμως αποσαφήνιση της κύριας αιτίας θανάτου και για να μην αιωρούνται ερωτηματικά, ζητάμε την άμεση ιατροδικαστική διερεύνηση από τους αρμόδιους, ώστε να αποδειχθεί αν πρόκειται για μη ανατρέψιμη επιπλοκή ενδεχομένως σε έδαφος άλλης υποκείμενης νόσου ή ιατρικής αμέλειας.

Μέχρι όμως την έκδοση του καθοριστικού πορίσματος της νεκροψίας-νεκροτομής, θα πρέπει όλοι μας να είμαστε αυστηρά συγκρατημένοι και να μην βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα, τα οποία μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν σε τέτοιες περιπτώσεις».

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass