Μέσω ΕΣΠΑ 5 εκατ. ευρώ για την αποπεράτωση του ΟΥΗΛ

ΣΤΟ ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2019 22:14
Σύγχρονη θεατρική σκηνή, αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τις πολιτιστικές της υποδομές, θα αποκτήσει σύντομα η πόλη Σύγχρονη θεατρική σκηνή, αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τις πολιτιστικές της υποδομές, θα αποκτήσει σύντομα η πόλη

Σύγχρονη θεατρική σκηνή, αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τις πολιτιστικές της υποδομές, αποκτά η Λάρισα μετά την απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού να υπογράψει την ένταξη του έργου «Ολοκλήρωση του Προσκηνίου Πολιτισμού» στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση του έργου του Θεάτρου ΟΥΗΛ - που για πολλά χρόνια παρέμεινε «κουφάρι» ελλείψει πιστώσεων - αποτέλεσε πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής, με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να προτάσσει την ένταξη του έργου στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Ο Δήμος Λαρισαίων τον Δεκέμβριο του 2017 δημοπράτησε (με αρχικό προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ από ιδίους πόρους) το έργο των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων ενώ μετά την απόφαση Αγοραστού να χρηματοδοτήσει με 5 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η δεύτερη σύμβαση που αφορά στον εξοπλισμό του Θεάτρου ΟΥΗΛ, συμβάλλοντας δηλαδή στην αποπεράτωση του έργου. Με τη Λάρισα να αποκτά μια σύγχρονη σκηνή 532 θέσεων για παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικών εκδηλώσεων.

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης ένταξης ο κ. Αγοραστός σημείωσε στην «Ε» ότι «δίνουμε τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα της μη αποπεράτωσης ενός σημαντικού πολιτιστικού έργου στη Λάρισα. Με στρατηγικό σχεδιασμό αποφασίσαμε, στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος των Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων, να δώσουμε τη δυνατότητα στον Δήμο Λαρισαίων να εντάξει και να υλοποιήσει έργα αναμόρφωσης και συγχρονισμού της πόλης με την εποχή μας. Χρηματοδοτούμε λοιπόν άλλο ένα μεγάλο έργο για τη Λάρισα όπως είναι και η αποπεράτωση του Προσκηνίου Πολιτισμού για το οποίο με απόφασή μας αυξήσαμε τον προϋπολογισμό στα 5 εκατ. ευρώ που αποτελεί το ανώτατο όριο χρηματοδότησης για έργα πολιτισμού. Έτσι, όταν η ωριμότητα του έργου από τον Δήμο Λάρισας το επέτρεψε, το εντάξαμε για να ακολουθήσει η φάση της δημοπράτησης και της υλοποίησης. Πλέον ένα ”βαλτωμένο” θέμα πολιτιστικών υποδομών επιλύεται χάρη στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων».

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Η απόφαση ένταξης υπογράφηκε από τον κ. Αγοραστό μετά τη θετική αξιολόγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ενώ η αποπεράτωση του «Προσκηνίου Πολιτισμού» αναμένεται να ολοκληρωθεί 18 μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Το έργο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Την κατασκευή της σκηνής συνολικού εμβαδού 410 m2, με την προμήθεια και τοποθέτηση σταθερού εξοπλισμού και ειδικών μηχανισμών. Την τοποθέτηση εξοπλισμού στην αίθουσα του θεάτρου και επενδύσεων ακουστικής μελέτης. Την τοποθέτηση εξοπλισμού στα foyer, τα εκδοτήρια και το βεστιάριο. Την πλήρη εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και ειδικού φωτισμού της σκηνής.

Όπως σημειώνεται και στο σκεπτικό της απόφασης «με την ολοκλήρωσή του, η πόλη της Λάρισας θα διαθέτει μια υψηλής στάθμης υποδομή 532 θέσεων για παραστάσεις θεάτρου, μελοδράματος, χορού και μουσικών εκδηλώσεων. Με την ολοκλήρωση του Προσκηνίου Πολιτισμού και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα της Στρατηγικής ΒΑΑ η περιοχή παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων αναζωογονείται με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και επισκεπτών, με στήριξη και ανάπτυξη πολιτιστικών, κοινωνικών και άλλων δραστηριοτήτων, με συνέπεια την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, καθόσον ενισχύεται:

Η αναπτυξιακή δυνατότητα της περιοχής παρέμβασης και η γενικότερη οικονομική δραστηριότητα. Η πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής παρέμβασης, κυρίως στην κατεύθυνση της αναζωογόνησης και της ζήτησης του συνόλου των δημιουργικών επαγγελμάτων, λειτουργώντας σαν κυψέλη πολιτισμικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα αυξάνεται η επισκεψιμότητά της και κατά συνέπεια η ζήτηση επαγγελμάτων που έχουν σχέση και με τον τουρισμό.

Η ανάδειξη της δράσης των τοπικών φορέων πολιτισμού με μακροχρόνια προσφορά στον πολιτισμό της περιοχής (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η ανάδειξη των συλλογών τους μέσω έκθεσής τους σε υποδομές σύγχρονου πολιτισμού. Η δημιουργία ενός ζωντανού θύλακα στο κέντρο της πόλης, με τη δικτύωση των χώρων πολιτισμού και των μνημείων της Περιοχής Παρέμβασης (Α΄ Αρχαίο Θέατρο, Μπεζεστένι, Παλαιοχριστιανική Βασιλική κ.λπ.) και τη λειτουργία του Προσκήνιου Πολιτισμού και του Σημείου Πολιτιστικής Διασύνδεσης (Γενί Τζαμί)».

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass