ΒΓΑΖΕΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΠΑΛΙΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ

Μπαχτσές «μουσείο» στην Τερψιθέα

* Ο Γιάννης Τσιουρής ζωντάνεψε με πράξεις την κοινότητα Πελίτι στη Λάρισα

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2015 8:11

 

Του Κ. Γκιάστα

Φωτ. Β. Ντάμπλης

Του είπαν να μην ψάξει, αλλά αυτός όχι μόνο το έκανε αλλά βρήκε και αυτό που ήθελε. Του είπαν να ψεκάσει με φάρμακο, αλλά αυτός όχι μόνο δεν το έπραξε αλλά βρήκε και τους αντίστοιχους βιολογικούς τρόπους. Τα παιδιά του όχι μόνο έφαγαν παραδοσιακή ντομάτα αλλά κράτησε και τους σπόρους για να τους μοιράσει σε όλη την Ελλάδα…

Ο Γιάννης Τσιουρής στην Τερψιθέα έφτιαξε μετά από πολλά χρόνια σκληρής προσωπικής δουλειάς και με μια γενναία δόση από μεράκι έναν μπαχτσέ που παράγει προϊόντα αποκλειστικά από παλιούς σπόρους.

«Πρωτοασχολήθηκα με την κηπουρική πριν από 8 χρόνια, όταν μετακόμισα στην Τερψιθέα. Προσπάθησα να κρατήσω σπόρους από εκείνα τα φυτά για την επόμενη χρονιά αλλά με ενημερώσανε ότι δεν μπορούσα. Όμως ψάχνοντας πήγα σε μια θεία μου στη Μαγούλα Καρδίτσας και έγινε η αρχή. Μετά γνώρισα το Πελίτι στην 2η Πανθεσσαλική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών και έτσι ξεκίνησαν όλα» μας λέει και αρχίζουμε να μετράμε. Πάνω από σαράντα ποικιλίες ντομάτας όπως: τσερόκι, Χίου, Δρακότρυπας, Μαρκοπούλου, Καρδιά βοδιού, Ανδρίτσαινας, ντοματάκι Φαρσάλων, πορτοκαλί, μαύρη, Δράμας, Πόντου και φασολάκι, πιπεριές κατσίκες γεμιστές, Φλωρίνης, καυτερές, αγγούρια, μελιτζάνες διάφορων σχεδίων, καλαμπόκια από το Περού πολύχρωμα, μπάμιες, καρότα, πεπόνια, καρπούζια, πατάτες…

Δεν τα λες και λίγα. Καθώς κόβει ένα κομμάτι αγγουράκι το τρώει έτσι. «Δεν θα το πλύνεις;» τον ρωτάμε για να μας απαντήσει «Στην αρχή όταν έβαλα τον μπαχτσέ μου είπαν όλοι να ψεκάσω όμως εγώ δεν το έκανα και είδα διαφορά. Σπανίως, ψεκάζω με τσουκνίδα και μας εξηγεί και μερικά άλλα μυστικά: «βασικά χρησιμοποιώ τη μέθοδο της εδαφοκάλυψης. Τα χόρτα που μαζεύω και το γκαζόν που κόβω τα ρίχνω στο έδαφος. Έτσι πετυχαίνουμε να μην βγούνε αγριόχορτα, προστατεύουμε το έδαφος από την ηλιακή ακτινοβολία ενώ το χορτάρι ενσωματώνεται και γίνεται λίπασμα σιγά – σιγά» και σκύβει καθώς σηκώνει μια ντοματιά και λέει «βάζω και σκόρδο για να διώχνω τον κρεμμυδοφάγο. Όπως και τον Κατηφέ που προσελκύει τα ωφέλιμα έντομα όπως είναι η πασχαλίτσα».

Μας δείχνει μια μπερδεμένη κατάσταση με καλαμπόκια, φασολάκια και κολοκύθες «να και οι 3 αδερφές. Το καλαμπόκι παρέχει ένα φυσικό υποστύλωμα πάνω στο οποίο μπορεί να αναρριχηθεί το φασόλι

Οι φασολιές με τη σειρά τους δεσμεύουν άζωτο στις ρίζες τους και βοηθούν το καλαμπόκι στην ανάπτυξή του. Επιπλέον οι φασολιές, βοηθούν στη σταθεροποίηση των καλαμποκιών καθώς αναπτυσσόμενα γύρω από αυτά, προσφέρουν επιπλέον στήριξη.

Οι κολοκυθιές με τα μεγάλα τους φύλλα προσφέρουν σκίαση. Τα μεγάλα φύλλα από τις κολοκυθιές εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν στο χώμα και να εξατμίσουν το νερό. Ταυτόχρονα, τα μεγάλα φύλλα των κολοκυθιών σταματώντας τις ακτίνες του ήλιου, εμποδίζουν την ανάπτυξη των αγριόχορτων. Έτσι τα αγριόχορτα δεν αναπτύσσονται και δεν ανταγωνίζονται την πρωτεύουσα καλλιέργεια» ολόκληρη επιστήμη.

Ο Γιάννης Τσιουρής αυτή τη στιγμή είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας του Πελίτι στη Λάρισα «Είμαστε 10-15 άτομα ενεργά αυτήν την περίοδο και περιμένουμε κι άλλα μέλη να έρθουν να βοηθήσουν στη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων» υπογραμμίζει.

Αυτός τουλάχιστον το κάνει το χρέος του και μάλιστα με το παραπάνω «Τα παιδιά μας ξέρουνε από γεύσεις και έχουνε μάθει να σέβονται τη φύση». Τι πιο σημαντικό;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass