Ο Ομηρικός Αχιλλέας στο επίκεντρο συνεδρίου

ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2019 15:05

Σήμερα στις 7 μ.μ. θα γίνει η επίσημη τελετή έναρξης του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Φαρσάλων για τον Ομηρικό Αχιλλέα.

Το συνέδριο θα αρχίσει με χαιρετισμούς για να ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα με θέμα τον ήρωα Αχιλλέα και ερμηνεύτρια τη Λουκία Βαλάση. Στις 8.15 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια και η ξενάγηση στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Αύριο Παρασκευή πρωί, κατά την 1η Συνεδρία με Προεδρείο τους κ. Άρη Καραχάλιο, Γιώργο Τουφεξή, θα γίνουν εισηγήσεις από τους: Αθανασία Παππά – Αχιλλέας ως εκφραστής του ομηρικού ανθρωπισμού, Μωραΐτου Μαρία-Αντιγόνη – Ομηρικός Αχιλλέας: η υπερηφάνεια και ο θυμός του, δύο στοιχεία αλληλένδετα, Τριζόγλου –Ρουκά Πελαγία – Ο Αχιλλέας φόρμιγγα κιθαρίζει, Αποστολάκη Ίκαρο – Ολοός Αχιλλέας: όψεις και αντιθέσεις στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία, Σταμίρη Αντώνιο – Ο Ομηρικός Αχιλλέας: ένας θλιμμένος ήρωας, Γουλούλη Σταύρο – Ο ήρωας Αχιλλέας στην ύστερη Ρωμαϊκή και Μεσαιωνική Θεσσαλική Παράδοση (ιστορική – ιστορικογεωγραφική ανάλυση), Πολυμέρου – Καμηλάκη Αικατερίνη – Η “Αχίλλειος πτέρνα” ή το ατελέσφορο κυνήγι (αναζήτηση) της αθανασίας, Ανδρούδη Πασχάλη – Ο Αχιλλέας στο Βυζάντιο: η μορφή, τα όπλα και οι μάχες του στο ποίημα «Αχιλληίς», Αναγνώστου Μυρσίνη – Η παρουσία του Αχιλλέα στο έργο Παρεκβολαί εις την Ομήρου Ιλιάδα του Ευσταθίου Θεσσαλονίκης, Ντούλια Γεωργία – «Εξήγησις εις την Ομήρου Ιλιάδα» του Ιωάννη Τζέτζη, Ποντίκα Απόστολο – Σκιαγραφώντας τον Αχιλλέα, τον ήρωα του Τρωικού Πολέμου, Δημουλά Κωνσταντίνο – Η αληθής βιοϊστορία περί τον θάνατον του Αχιλλέως και Η αγωνία της Θέτιδος για τη μοίρα του υιού αυτής Αχιλλέως, Βαμβούρη Χριστίνα – Η τραγικότητα του Αχιλλέα, όπως αυτή αναδεικνύεται από σχολιαστές της Ιλιάδας και τον ελληνικό Τύπο.

Κατά τη 2η Συνεδρία το απόγευμα με Προεδρείο τους κ. Τσέλεκα Παναγιώτη, Δερλό Κωνσταντίνο, θα γίνουν εισηγήσεις από τους: Mrs Santagati Elena – Το παράδειγμα του Αχιλλέα στους Ελληνικούς βίους του Πλουτάρχου, Γιαννακό Κωνσταντίνο – Ομηρικοί Αχιλλεύς και Τήλεφος, ο Χετταίος βασιλιάς Τελεπένου, qe-re-qo-ta-o και a-ki-re-u στη Γραμμική Β’ σε σύγκριση με τη γλωσσολογική χρονολόγηση στίχων της Ιλιάδος, Καρπέτη Κωνσταντίνα – Πανάρχαιες σκιές στο πρόσωπο του Αχιλλέα – ετυμολογικές και μυθολογικές προσεγγίσεις, Παντζούρη Κωνσταντίνο – Η λατρεία του Αχιλλέα. Πανθεσσαλική ή Πανελλήνια;, Μουστάκα Σπύρο – Η ασπίδα του Αχιλλέα. Από τον Όμηρο στον Ευριπίδη, Γιακοβή Αθανάσιο – Η Φθία του Σωκράτους ως οδηγός για την ταυτοποίηση της φυσικής Φθίας και της Ελλάδος, Νταμπακάκη Χρήστο – Η μορφή του Αχιλλέα στο νεότερο θέατρο: «Τρωίλος και Χρυσηίδα», «Πενθεσίλεια», «Ιφιγένεια εν Ληξούριω» και «Αχιλλεύς», Κυζιρίδη Κυριάκο – Ο Αχιλλέας στην ποίηση, Μητουλάκη Δημήτρη – Αχιλλεύς και αχιλλέα: από τον ομηρικό ήρωα του ζωγράφου του Σωσία στη φυτική δρόγη των πρακτικών θεραπευτών της τουρκοκρατίας, Καμάρα Αφροδίτη – Δημιουργία τοπικών πολιτιστικών ταυτοτήτων με brand-name με τη στήριξη της μυθολογίας: η περίπτωση του Αχιλλέα, Σπανό Βασίλειο – Ο Αχιλλέας ως brand: πτυχές αναφορικά με τον αρχαιολογικό τουρισμό, Γιαννακού Ειρήνη, Στεργίου Ευδοξία – Ο ρόλος του city branding στη δημιουργία ταυτότητας μιας πόλης: μελέτη περίπτωση η επαρχία Φαρσάλων. Στο τέλος των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με τις εισηγήσεις του Σαββάτου.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass