ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

Λάρισα, κέντρο αγροτικής ανάπτυξης της χώρας

* Εγκρίθηκε χθες κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2015 8:17

 

Το σχέδιο της δημοτικής αρχής για την επόμενη τετραετία δίνοντας το δικό της στίγμα στον Δήμο Λαρισαίων εγκρίθηκε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου (2015 - 2019) πέρασε κατά πλειοψηφία, σε μια συνεδρίαση από την οποία δεν έλειψαν οι μικρές αντιπαραθέσεις. «Στόχος μας είναι το επιχειρησιακό σχέδιο να είναι πραγματικό και να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε με λεπτομέρεια την εκτέλεσή του κατά τη διάρκεια της πενταετίας», ανέφερε κατά την εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Σούλτης ενώ πρόσθεσε ότι «η παρακολούθηση θα γίνει και μέσω μηχανογραφικών εργαλείων τα οποία ο δήμος ήδη διαθέτει».

ΣΤΟΧΟΙ

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι στην ουσία τεχνοκρατικό εργαλείο στο οποίο αποτυπώνεται το πολιτικό όραμα της δημοτικής αρχής και συγκεκριμένα συνοψίζει, κωδικοποιεί και καταγράφει το όραμα το οποίο έχει διατυπωθεί σε προεκλογικά προγράμματα και εξαγγελίες. Συγκεκριμένα η δημοτική αρχή με το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα θα στοχεύσει:

Σε ό,τι έχει να κάνει σε θέματα πολεοδομίας «σε μια πόλη όχι μεγαθήριο, αποκεντρωμένη με ζωντανά και ελκυστικά χωριά, με κέντρο χωρίς αυτοκίνητα, με ποδηλατοδρόμους και πεζοδρόμους, χωρίς κυκλοφοριακά προβλήματα».

Σχετικά με τα θέματα περιβάλλοντος αναφέρει «πολλούς χώρους πρασίνου, με πάρκα και πλατείες, με το ποτάμι κέντρο αναψυχής και πόλο έλξης».

Στον τομέα του πολιτισμού – αθλητισμού προβλέπει «να υπάρξει ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει, να ανθήσουν οι ντόπιες δυνάμεις που έχουν παράδοση. Να έλκει τουρίστες και μελετητές, με δομές που να είναι επισκέψιμες και να μπορούν να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται».

Στα θέματα κοινωνίας περιλαμβάνει «κοινωνικές δομές για όλους τους πολίτες. Με κοινωνική συνοχή, με αλληλεγγύη και φροντίδα για όλους».

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι «ο δήμος να μετεξελιχθεί σε μητροπολιτικό δήμο όλου του νομού. Να διατηρήσει τον αγροτικό χαρακτήρα με στόχο να γίνει το κέντρο της αγροτικής ανάπτυξης όλης της Ελλάδας. Να γίνει κέντρο εκπαίδευσης – έρευνας και καινοτομίας. Να αναδειχθεί σε κέντρο των πάσης φύσεως δικτύων με κύρια έμφαση στις συγκοινωνίες και τις ψηφιακές τηλεπικοινωνίες. Να αναδειχθεί σε κέντρο στις παροχής υγείας ενισχύοντας την τάση που υπάρχει σήμερα».

Το επιχειρησιακό σχέδιο αναπτύσσεται σε τέσσερις θεματικούς τομείς ως εξής «βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος. Αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής και των παρεχόμενων υπηρεσιών παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού. Οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και αύξηση απασχόλησης. Βελτίωση της διοικητικής - παραγωγικής ικανότητας του δήμου».

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Σχετικά με τους τρόπους υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος και τις χρηματοδοτικές πηγές προβλέπεται αυτό να γίνει μέσω του ΕΣΠΑ και των διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. «Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τόσο το ΕΣΠΑ όσο και όλα τα προγράμματα με στόχο να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη. Οι δημόσιες επενδύσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες σε βαθμό που να μην υπολογίζουμε σοβαρά σε αυτές. Οι ίδιοι πόροι επίσης μπορούν να χρηματοδοτήσουν κάποια έργα κυρίως όσον αφορά στη ΔΕΥΑΛ. Και ακόμα θα διερευνηθεί και η ανεύρεση άλλων χρηματοδοτικών πηγών όπως είναι έργα με δανεισμό, leasing», υποστήριξε ο κ. Σούλτης.

Η ΚΟΝΤΡΑ

Για …copy paste από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του 2011 κατηγόρησε τη δημοτική αρχή κατά την τοποθέτησή της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου. «Διάβασα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του 2011 και είδα ότι το όραμα και η στρατηγική του κ. Καλογιάννη που παρουσιάζει σήμερα είναι ακριβώς τα ίδια με το Επιχειρησιακό του 2011, το οποίο είχατε καταψηφίσει. Δεν μας φέρατε τίποτα δικό σας, είναι κλοπή. Είναι αντιγραφή», σχολίασε η κ. Καραλαριώτου καταψηφίζοντας το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Στις επικρίσεις της κ. Καραλαριώτου απάντησε όπως ήταν αναμενόμενο ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης ο οποίος αναρωτήθηκε «αν στόχος ήταν και πάλι η μηδενική αντιπολίτευση» από την πλευρά της κ. Καραλαριώτου διευκρινίζοντας ότι «το επιχειρησιακό πρόγραμμα του 2011 περιλάμβανε μόνο διαπιστώσεις για αυτό το λόγο το καταψήφισα», ζητώντας συγχρόνως από την κ. Καραλαριώτου να κάνει κριτική καταθέτοντας προτάσεις. «Εμείς τη Λάρισα τη θέλουμε να έχει μια εναλλακτική στρατηγική όχι αυτή της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, τη θέλουμε βέβαια τρίτο πόλο ανάπτυξης στην Ελλάδα. Με εξέπληξε ο τρόπος που προσεγγίσατε το θέμα, ήταν απλά ευτελής», κατέληξε ο δήμαρχος Λαρισαίων.

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Λαρισαίων πέρασε κατά πλειοψηφία. Συγκεκριμένα ο κ. Θανάσης Μαμάκος εκπροσωπώντας την παράταξη «Λάρισα Πόλη του Αύριο» τόνισε πως «ο δήμαρχος ήταν ισοπεδωτικός σε αντίθεση με τον κ. Σούλτη», ενώ σημείωσε επίσης πως «υπάρχουν κοινά στοιχεία με αυτό της δημοτικής αρχής Τζανακούλη το 2011». Τελικά σε αυτή τη φάση υπερψήφισε το Πρόγραμμα τονίζοντας πως θα το δει ξανά η παράταξή του στη Β΄ φάση που θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο επικεφαλής από την «Ανθρώπινη Πόλη» Έκτορας Νασιώκας αναφέρθηκε στα τέσσερα σημεία που θεωρεί εκείνος σημαντικά και έχουν σχέση με την πόλη όπως είναι «ψηφιακή ανάπτυξη, η πράσινη ανάπτυξη, ο πολιτισμός και η αγροτική ανάπτυξη» και «σε αυτά πρέπει να δοθεί» όπως είπε «η μεγαλύτερη βαρύτητα».

Ολοκληρώνοντας πάντως δήλωσε την πρόθεσή του να υπερψηφίσει, αλλά τελικά δήλωσε «παρών».

Ο Ντίνος Διαμάντος επικεφαλής της «Νέας Λάρισας» κατά την τοποθέτησή του προχώρησε σε μια σειρά παρατηρήσεων σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τονίζοντας ότι «δεν είναι μόνο το ΕΣΠΑ. Βάλτε προϋποθέσεις για έργα με παραχώρηση, για έργα με πρωτόκολλο συνεργασίας. Αναδείξτε τους τομείς που θα τρέξετε πιο γρήγορα μέσα στην τετραετία», συμπλήρωσε για να υπερψηφίσει σε αυτή την Α΄ φάση το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα καταψήφισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πέτρος Κρίκης ο οποίος υποστήριξε ότι «όραμά σας είναι ο καπιταλιστικός μονόδρομος και η κοινή σας πορεία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τους εταίρους σας. Τους εκβιαστές, τους κακούς.

Τέλος, μετά την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, αυτό αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου, μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση και πηγαίνει ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο για το στάδιο της Β΄ φάσης που θα περιλαμβάνει τις περιγραφές συγκεκριμένων μέτρων με τους προϋπολογισμούς τους.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass