Υπέρμαχοι και πολέμιοι των χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών

* ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: «ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» * Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙ» *Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: «ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΤΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ»

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2019 22:45

Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών (Χ.Ε.Χ). Ίσως το πιο τολμηρό βήμα που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της αντιμετώπισης των ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας, το οποίο μαρτυρά στην πράξη πλέον τη θέση ότι οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «άρρωστοι», να έχουν την ανάλογη στήριξη και να μην αφήνονται εγκαταλελειμμένοι στους δρόμους.

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας να προωθήσει μέσω του πολυνομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις», τη δημιουργία των Χ.Ε.Χ. (με πρώτο πιλοτικό στην Αθήνα), έχει διχάσει την ελληνική κοινωνία.

Κάποιοι είναι αρνητικοί καταγγέλλοντας ότι έτσι «νομιμοποιείται η χρήση ναρκωτικών» και άλλοι είναι θετικοί γιατί «θα παρέχεται φροντίδα στους εξαρτημένους ανθρώπους, όπως αρμόζει στην κατάστασή τους».

Αν και μέχρι σήμερα, οι όροι, οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΧΕΧ, τα θέματα στελέχωσης και στέγασης, η δημιουργία, η τήρηση και η λειτουργία Μητρώου Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών τους, δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως, καθότι αναμένεται σχετική υπουργική απόφαση, παρόλα αυτά ο σχεδιασμός τους προβλέπει τη δημιουργία ενός ελεγχόμενου περιβάλλοντος, το οποίο θα διαθέτει ειδικούς γιατρούς και φρούρηση ώστε να προστατεύονται οι χρήστες.

Αυτός είναι, άλλωστε, ο σκοπός της δημιουργίας των ειδικών χώρων: να προστατευθούν από διάφορους κινδύνους τα εξαρτημένα άτομα, κυρίως από ασθένειες, όπως είναι η ηπατίτιδα C και ο ιός HIV, οι οποίες μεταδίδονται με τις σύριγγες. Επίσης στόχος είναι να προετοιμαστούν οι χρήστες ναρκωτικών για την ένταξή τους σε προγράμματα θεραπείας, αφού θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Για τη δημιουργία των Χ.Ε.Χ. ζητήσαμε την άποψη των τριών βουλευτών- γιατρών, της Λάρισας, των κ. Χρήστου Κέλλα της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστα Μπαργιώτα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κ. Γιώργου Λαμπρούλη του ΚΚΕ και Στ’ αντιπροέδρου της Βουλής. Λόγω και της ιατρικής τους ιδιότητας μπορούν να εκτιμήσουν καλύτερα την κατάσταση του εξαρτημένου ατόμου από ουσίες, και ως εκ τούτου να δουν το θέμα, με τη ματιά του πολιτικού αλλά και του επιστήμονα γιατρού, απέναντι στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.

Οι θέσεις τους συνοπτικά:

-Χρήστος Κέλλας, βουλευτής Ν.Δ.: «Όπως προκύπτει από το άρθρο 91 του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, στόχος είναι η χρήση των ναρκωτικών να γίνεται εντός των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ), υπό την εποπτεία του κράτους, προκειμένου να μειωθούν ο πολλαπλασιασμός των μολυσματικών ασθενειών των τοξικοεξαρτημένων ατόμων, οι θάνατοι από υπερδοσολογία και βέβαια η δημόσια όχληση.

Συνεπώς, η δημιουργία των Χ.Ε.Χ. αποτελεί, επί της αρχής, ένα θετικό βήμα για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Ωστόσο, σημασία έχει η έκταση εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου καθώς και η συνδρομή των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην πηγή του και οι έμποροι να τιμωρούνται παραδειγματικά».

- Κώστας Μπαργιώτας, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Τον Ιούλιο 2018 κατέθεσα τροπολογία ζητώντας τη θεσμοθέτηση των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) που λειτουργούν εδώ και χρόνια, με απτά αποτελέσματα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τότε, ανέφερε ο κ. Μαντάς ότι «υπήρχαν λεπτομέρειες να διευθετηθούν». Στο διάστημα που μεσολάβησε φαίνεται πως τίποτα δεν διευθετήθηκε. Το άρθρο 91 παρ. 3 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας παραπέμπει σε Υπουργική Απόφαση σε σχέση με την ίδρυση, τις προϋποθέσεις, τη στέγαση, τη στελέχωση κ.λπ.

Στην πραγματικότητα, είναι απλή δήλωση πρόθεσης δημιουργίας ΧΕΧ. Όπως ανέφερα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, χωρίς Υπουργική Απόφαση, χωρίς λεπτομέρειες, χωρίς εξειδίκευση, πάει στις καλένδες. Για κάποιον μυστήριο λόγο η Κυβέρνηση αποδέχεται την ανάγκη της θεσμοθέτησης των χώρων, αλλά δεν τους θεσμοθετεί».

- Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής ΚΚΕ: «Πρόκειται για νομοθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μορφής διαχείρισης της τοξικοεξάρτησης, στο πλαίσιο της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», που αποτελεί κατεύθυνση της Ε.Ε. εδώ και χρόνια. Πολιτική που προβάλλεται ως «λύση» με το σκεπτικό πως η τοξικοεξάρητηση δεν είναι αντιμετωπίσιμη και το μόνο που μένει είναι η διαχείριση του περιορισμού των συνεπειών.

Θεωρούμε πως γίνεται ένα επικίνδυνο βήμα, καταδικάζοντας τους ουσιοεξαρτημένους να μένουν δέσμιοι των ναρκωτικών, υπονομεύεται ο αγώνας της απεξάρτησης, νομιμοποιείται ουσιαστικά το εμπόριο και η διακίνηση των ναρκωτικών, αλλά κυρίως στόχος είναι η άλωση των συνειδήσεων, απέναντι σ’ ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, ώστε να γίνει αποδεκτό ως κάποιο «φυσικό φαινόμενο» με το οποίο οι χρήστες και η κοινωνία θα πρέπει όχι μόνο να εξοικειωθούν αλλά να μάθουν να ζουν.

Έτσι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντί να απολογούνται για την αύξηση του προβλήματος απόρροια της πολιτικής τους και με τη θετική προσέγγιση της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής» παρουσιάζονται ως «ευαίσθητοι» καταδικάζοντας τους ουσιοεξαρτημένους στους «χώρους εποπτευόμενου θανάτου». Να γιατί ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για πρόληψη, θεραπεία, απεξάρτηση και επανένταξη είναι ανάγκη να συνδυαστεί με τον αγώνα ώστε να μην περάσει αυτή η νέα κατρακύλα που καταδικάζει στο βάλτο της εξάρτησης χιλιάδες συνανθρώπους μας».

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass