ΤΥΡΝΑΒΟΣ:

«40άρισε» το Μπουρανί

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2019 22:16

Οι υψηλές, σχεδόν καλοκαιρινές, θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη διάθεση για κέφι, γλέντι και χορό έφερε φέτος στην πόλη του Τυρνάβου, προχθές τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και χθες Καθαρά Δευτέρα στο Μπουρανί, χιλιάδες κόσμο από όλα τα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό.

Φέτος συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την καθιέρωση του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού και του Μπουρανί με τη σημερινή τους μορφή, το 1979 από τον τότε δήμαρχο κ. Δημήτρη Κουγιώνη.

Ωστόσο την Καθαρά Δευτέρα η ηλιοφάνεια επέτρεψε στους πολίτες να φύγουν από τα αστικά κέντρα και να ξεχυθούν σε όλα τα χωριά του νομού απολαμβάνοντας φασολάδα, λαγάνα και άλλα νηστίσιμα ενώ όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στον Τύρναβο, όπου σημειώθηκε το αδιαχώρητο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές στο Τυρναβίτικο Καρναβάλι, η συμμετοχή ήταν και φέτος από τις μεγαλύτερες με περίπου 3.500 καρναβαλιστές να συμμετέχουν στην παρέλαση, στους κεντρικούς δρόμους του Τυρνάβου με δεκάδες γκρουπ και άρματα και πολυπληθείς ομάδες.

Ο Γιώργος Κιτσούλης μαζί με τους Κυριάκο Πέρπερα, Μιχάλη Τζιόλα και Νατάσα Παντελίδου με όλο το επιτελείο τους, με τη συμπαράσταση των εργαζομένων του Δήμου, δημιούργησαν πρωτότυπα άρματα με φανταχτερά χρώματα και έμπνευση από την καθημερινότητα.

Οι συμμετοχές αρμάτων και γκρουπ ήταν και φέτος μοναδικές, με τη φιλαρμονική του Δήμου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Θέμη Σαμαντζή να ανοίγει τη μεγάλη παρέλαση. Εντυπωσιακός και ο Βασιλιάς Καρνάβαλος ως Καίσαρας ο οποίος ήταν εμπνευσμένος από τις σημερινές αυτοκρατορίες του κόσμου που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε ότι αφορά τα αρνητικά από εκείνες των αρχαίων και ελληνιστικών χρόνων.

Ακολούθησε η λαμπερή Βασίλισσα του Καρναβαλιού κ. Δήμητρα – Κλειώ Δολμέ πάνω σε άμαξα που οδηγούσε και φέτος ο Αποστόλης Σακελάρης .

Άψογη και φέτος η ηχητική κάλυψη από τον κ. Βασίλη Σερετίδη καθώς και η ηλεκτρολογική κάλυψη από τον υπεύθυνο του Δήμου κ. Σπύρο Καραμήτσιο.

ΧΘΕΣ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Στις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας τον πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε σύλλογος «Γαϊτανάκι-Μπουρανί» Τα νέα παιδιά του συλλόγου «Γαϊτανάκι-Μπουρανί» μαζί με τους παλαιότερους Τυρναβίτες επανέφεραν μια μοναδική Τυρναβίτικη εικόνα, αρχικά στον Προφήτη Ηλία χορεύοντας και πλέκοντας το γαϊτανάκι και στη συνέχεια μετέφεραν το κέφι στην πλατεία Αγοράς.

Σημαντική η συμβολή σε όλες τις εκδηλώσεις και του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου.

Στην κεντρική πλατεία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυρνάβου, εντυπωσίασε για άλλη μια χρονιά. Πρόσφερε μπουρανί, την παραδοσιακή χορτόσουπα αλλά και πολλά πειράγματα, ενώ το γλέντι συνεχίστηκε σ’ όλα τα καφέ και ουζερί της πόλης.

Υποδειγματική ήταν και η παρουσία των ανδρών του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου, του διοικητή κ. Σεραφείμ Μπίρδα και των υποδιοικητών κ. Γεωργίου Πατσιαούρα και Ζήση Θάνου, οι οποίοι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες και εκτός της παρέλασης, για την τήρηση της τάξης χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ Π. ΣΑΡΧΩΣΗ

Εμφανώς ικανοποιημένος από τη διοργάνωση και ολοκλήρωση των εκδηλώσεων συγχάρηκε όλους τους συμμετέχοντες στο Τυρναβίτικο Καρναβάλι και το Μπουρανί και ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους όπως και τους χιλιάδες επισκέπτες ο δήμαρχος Τυρνάβου Π. Σαρχώσης.

Στην παρέλαση του Τυρναβίτικου καρναβαλιού παρευρέθηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Οι βουλευτές του νομού κ. Νίκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Κατσιαντώνης και Κώστας Μπαργιώτας, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Πινακάς, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, ο πρώην δήμαρχος Τυρνάβου κ. Δημήτρης Κουγιώνης, η π. δήμαρχος Αμπελώνα κ. Αναστασία Ψύρρα, ο πρόεδρος του Οινοποιείου Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος, η πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Τυρνάβου κ. Ζωή Βελισσαρίου και ο π. πρόεδρος κ. Θανάσης Τσικριτσής κ.α.

ΠΟΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ

Τέλος η ειδική επιτροπή του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού βράβευσε τα καλύτερα άρματα ή ομάδες που συμμετείχαν στην παρέλαση της Κυριακής, ως εξής:

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου:

School chef – 3ο Δημ. Σχολείο και 4ο Νηπιαγωγείο

Βραβείο έμπνευσης:

Τα σταφύλια της οργής – Τρελοί Πειρατές και Αναψυκτήριο

Βραβείο παρουσίασης:

Παράλογα…. ή πράσσειν άλογα – Οι Καρναβαλιστές του ΄70

Βραβείο σάτιρας:

Τρελοί Χειρουργοί – Hipies

Από φέτος η Επιτροπή καθιερώνει για πρώτη φορά και το Μέγα Βραβείο συνολικής παρουσίας και έμπνευσης με σκοπό να δώσει ένα έναυσμα στους καρναβαλιστές για περαιτέρω εξέλιξη του Καρναβαλιού,

Το Μέγα Βραβείο απονέμεται για φέτος στα Αραβικά Εμιράτα 1.000 και 1 νύχτες – King of hair Αλέξης Μπεκίρης και café Ναυάγιο Πάτροκλος Καλέσης

 Η επιτροπή αξιολόγησης των αρμάτων και των γκρουπ αποτελούνταν από τους: Μαρία Βαρδιοπούλου, γραφίστρια

Ελένη Ψύρρα, ενδυματολόγος

Θέμης Σαμαντζής, μαέστρος, μουσικολόγος

Ιωαννα Καλιαρδού.

 ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, τον Αμπελώνα, το Αργυροπούλι, το Δαμάσι και τα Δένδρα-Πλατανούλια από νωρίς το πρωί άναψαν φωτιές, στήθηκαν τα καζάνια και προσφέρθηκε στη συνέχεια φασολάδα και νηστίσιμα, με κρασί του Οινοποιείου Τυρνάβου με τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ(Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Φωτ.: Λ. Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass