Υγεία: Συμπράξεις ιδιωτικού - δημόσιου τομέα και αποκεντρωμένο σύστημα διοίκησης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΙΑΣΟΝΑ ΦΩΤΗΛΑ

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2019 22:20
Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του προγράμματος Υγείας της Ν.Δ. χθες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στη Λάρισα Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του προγράμματος Υγείας της Ν.Δ. χθες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στη Λάρισα

Βάρος στην πρόληψη, με πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους Έλληνες, συμπράξεις ιδιωτικού και κρατικού τομέα υγείας, αποκεντρωμένο περιφερειακό σύστημα λειτουργίας και διοίκησης, ανά περιφέρεια (σε 13 υγειονομικές περιφέρειες), μάνατζερ στα Νοσοκομεία της χώρας, κατάργηση του ΚΕΣΥ και των ΤΟΜΥ, δωρεάν παροχές υγείας στους μη έχοντες, ανασφάλιστους Έλληνες, είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη υγεία.

Σε αυτά, αναφέρθηκαν αναλυτικά, ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. κ. Βασίλης Οικονόμου και ο βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας κ. Ιάσων Φωτήλας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες στα γραφεία της ΝΟΔΕ Λάρισας, αλλά και στην αναλυτική παρουσίαση όλου του προγράμματος υγείας της Ν.Δ., που ακολούθησε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές, σε κάθε πτυχή του τομέα της δημόσιας υγείας, στις οποίες κατέληξαν οι αρμόδιοι συντάκτες του, μετά από έρευνα σε συστήματα του εξωτερικού και επισκέψεις σε αντίστοιχες δομές του εξωτερικού και της χώρας, όπως υποστήριξε ο κ. Φωτήλας.

«Η υγεία είναι στην κορυφή της πυραμίδας των προτεραιοτήτων της Ν.Δ.…» τόνισε ο ίδιος, και ανέφερε επίσης: «Πρέπει να αλλάξουμε το πρίσμα που βλέπουμε τα πράγματα. Μόνοι μας πρέπει να εξοικονομήσουμε χρήματα, και δύο είναι οι τρόποι, ή αυτά που έχουμε να τα κάνουμε να «φτουρήσουν» περισσότερο – το μόνο εύκολο- ή να εξοικονομήσουμε πόρους από κει που δεν υπάρχουν. Αρκεί να καταλάβουμε ότι δημόσια υγεία δεν είναι κρατική υγεία, διότι αυτό προσδιορίζεται από το ποιος τη δίνει και ποιος τη λαμβάνει, ποιος την πληρώνει. Το ποιος τη δίνει, είναι σημαντικό, αλλά δεν καθιστά την υγεία δημόσια. Άρα τόσο ο κρατικός όσο και ο ιδιωτικός τομέας υγείας μπορούν να παρέχουν την καλύτερη δημόσια υγεία. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε».

Στην αρχιτεκτονική του προτεινόμενου εθνικού συστήματος υγείας

αναφέρθηκε ο κ. Οικονόμου παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά του:

 «Συμπράξεις ιδιωτικού και κρατικού τομέα υγείας, πρόληψη –πρωτοβάθμια φροντίδα και νέο αποκεντρωμένο σύστημα διοίκησης, με μάνατζερ στα νοσοκομεία», ενώ με καυστικό λόγο επέκρινε τη σημερινή κατάσταση, λέγοντας: «Ο πολίτης δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΟΠΥΥ για να εξασφαλίσει ένα ράντζο, ή να περιμένει από 4 ως και 12 μήνες για μία εγχείριση! Ο Έλληνας πολίτης πληρώνει τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη και απαιτεί να έχει ανάλογες παροχές. Το κράτος οφείλει να τις προσφέρει. Εμείς εξασφαλίζουμε καλύτερες υπηρεσίες, και βάζουμε στο παιχνίδι τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα σε σύμπραξη».

Κοινωνική μέριμνα για τους ανασφάλιστους περιλαμβάνει επίσης η πρόταση της Ν.Δ. με διαχωρισμό τους στους έχοντες (βάσει των φορολογικών τους δηλώσεων) και στους μη έχοντες, όπου οι πρώτοι θα πληρώνουν τις υπηρεσίες υγείας. Ειδικότερα ο κ. Οικονόμου δήλωσε χαρακτηριστικά: «το τσάμπα στην υγεία για τους έχοντες τελείωσε».

Παράλληλα αναφέρθηκε ότι θα καταργηθούν οι ΤΟΜΥ και θα ενσωματωθούν στα Κέντρα Υγείας. Ιδιώτες γιατροί θα συμβληθούν με το Σύστημα για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Καταργούνται οι διοικήσεις στα Νοσοκομεία και θα αντικατασταθούν με μάνατζερ. Θα γίνει ουσιαστική αποκέντρωση, με τη σταδιακή μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενίσχυση του ρόλου των Εποπτευόμενων Φορέων που θα προκύψουν από την αναδιοργάνωση του συστήματος. Κατάργηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Αλλαγές στο σύστημα παροχών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, σε αλλοδαπούς, προβλέπει επίσης η πρόταση της ΝΔ και συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου εξηγεί: «Έχουμε 15 εκατομμύρια επισκέψεις αλλοδαπών στο εθνικό σύστημα υγείας, τον χρόνο, και δεν πληρώνουν τίποτα. Καταλαβαίνετε ότι μεταξύ αυτών είναι και οι τουρίστες. Πόσα ήταν τα έσοδα; Μηδέν. Δεν θα υπάρχει για όλους τσάμπα…».

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι βουλευτές της Ν.Δ. κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Γιώργος Κατσιαντώνης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας κ. Χρήστος Καπετάνος, ενώ παρευρέθηκαν ο κ. Θάνος Σαρατζιώτης τομεάρχης Υγείας της ΝΟΔΕ Λάρισας και η υποψήφια ευρωβουλευτής κ. Λυδία Ιωαννίδου –Μουζάκα.

Να σημειωθεί ότι το κλιμάκιο της Ν.Δ. πραγματοποίησε επισκέψεις στα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας, προκειμένου ο τομεάρχης και αν. τομεάρχης Υγείας αντίστοιχα, να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι, τη λειτουργία τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, στο γραφείο του στην Περιφέρεια, είχαν οι κ. Οικονόμου και Φωτήλας, συνοδευόμενοι από τους βουλευτές του νομού Λάρισας, στελέχη της Ν.Δ. και της ΝΟΔΕ Λάρισας.

Στο πλαίσιό της συζήτησαν για το πρόγραμμα Υγείας της Ν.Δ. και σχολίασαν τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, ενώ ο κ. Αγοραστός πρόσφερε στον κ. Οικονόμου, βιβλίο για την ιστορία της Θεσσαλίας.

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass