* ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ * 10.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Η καινοτομία «κλειδί» για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2019 6:05
Στο πάνελ της ενότητας «Επιχειρηματικότητα», ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Λευτέρης Κρέτσος,  η υφυπουργός Οικονομικών κ. Αικ. Παπανάτσιου, ο γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπ. Οικονομίας κ. Λόης Λαμπριανίδης,  ο γ.γ. του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ηλίας Ξανθάκος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κων. Αγοραστός, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης,  ο καθηγητής, διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής ΠΓΝΛ Λάρισας κ. Κων. Μαλίζος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας κ. Αναστάσιος Λάππας. Στο πάνελ της ενότητας «Επιχειρηματικότητα», ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Λευτέρης Κρέτσος, η υφυπουργός Οικονομικών κ. Αικ. Παπανάτσιου, ο γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπ. Οικονομίας κ. Λόης Λαμπριανίδης, ο γ.γ. του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ηλίας Ξανθάκος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κων. Αγοραστός, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης, ο καθηγητής, διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής ΠΓΝΛ Λάρισας κ. Κων. Μαλίζος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας κ. Αναστάσιος Λάππας.

Στη διαπίστωση πως η Θεσσαλία μπορεί να απελευθερώσει τη δυναμική των παραγωγικών της πόρων και να αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα γυρίζοντας σελίδα σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα εστιάζει στην ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και των προηγμένων τεχνολογιών συνέκλιναν χθες στελέχη, φορείς και εκπρόσωποι του οικονομικού και παραγωγικού ιστού της.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την «Επιχειρηματικότητα», ομιλητές, εισηγητές και παρεμβαίνοντες, έδωσαν έμφαση στην ανάπτυξη των θεσμικών ικανοτήτων του κράτους ως προϋπόθεση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αποτελεσματικών πολιτικών προώθησης της εξωστρέφειας, επισήμαναν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, κατέγραψαν τις ευκαιρίες που διαφαίνονται μέσα από την ανάδειξη νέων τάσεων στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, μίλησαν για την αναγκαιότητα της δημιουργίας δομών και υποδομών στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναζήτησαν τρόπους και πρακτικές ενδυνάμωσης της επιχειρηματικότητας και συναίνεσαν στην αξιοποίηση της έξυπνης εξειδίκευσης ως «κινητήριο μοχλό» του νέου ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλία.

ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΡΙΝΑΣ ΚΡΕΤΣΟΥ
Τη θέση πως η καινοτομία συνιστά το «κλειδί» για την ουσιαστική αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας και των περιφερειών της και την πεποίθηση πως η Θεσσαλία έχει όλες τις προϋποθέσεις και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας εξέφρασε η Ρουμάνα επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, που παρουσιάστηκε με την έναρξη του νέου κύκλου του συνεδρίου, η κ. Κρέτσου συνεχάρη τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό για τη διάκριση της Θεσσαλίας ως ευρωπαϊκής επιχειρηματικής περιφέρειας του 2019 λόγω των εξαιρετικών και καινοτόμων στρατηγικών επιχειρηματικότητας που υλοποίησε, εξέφρασε την ικανοποίησή της που η χώρα κατάφερε να ολοκληρώσει μια σειρά από σημαντικά έργα σε καθοριστικούς τομείς και προέτρεψε τους φορείς να δώσουν «ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και των προηγμένων τεχνολογιών».

O ΕΛ. ΚΡΕΤΣΟΣ
Στις επιθετικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, που θα δημιουργήσουν 10.000 νέες θέσεις εργασίας, ως αναπτυξιακός παράγοντας έχει υψηλή πολλαπλασιαστική θετική επίδραση στην εθνική οικονομία, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος. Ο υφυπουργός θεωρώντας αδήριτη την ανάγκη ψηφιοποίησης της οικονομίας και ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων μίλησε για τις δυνατότητες που προσφέρει η Θεσσαλία και η χώρα γενικότερα σε ολόκληρη την αλυσίδα της οπτικοακουστικής παραγωγής, όπως χώρους γυρισμάτων, υποστηρικτικά κίνητρα για παραγωγές, συμπαραγωγές και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό. «Η οπτικοακουστική βιομηχανία δεν είναι μόνο παράγοντας πολιτισμού, αλλά και αναπτυξιακό εργαλείο καθώς πόλεις που δεν φιλοξενούν δημιουργούς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, έχουν χαμηλό ΑΕΠ» τόνισε χαρακτηριστικά . «Η υποστήριξη της σύγχρονης οπτικοακουστικής παραγωγής εκ μέρους του ελληνικού κράτους, ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υφυπουργός «έχει πολλαπλά οφέλη καθώς στηρίζει τις ιδέες, τις προσπάθειες και το έργο Ελλήνων και ξένων δημιουργών και συμβάλλει στη θετική αλλαγή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό». Εστιάζοντας στα κίνητρα που δίνει η Πολιτεία για την ενθάρρυνση παραγωγών στάθηκε στα φορολογικά, στα σημαντικά βήματα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, στην επικείμενη απλοποίηση διαδικασιών κινηματογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους και στα οικονομικά, που ορίζουν την επιστροφή του 35% των εξόδων από γυρίσματα στην Ελλάδα. Μιλώντας για μειονεκτήματα ανέφερε την απουσία υποδομών και εκπαίδευσης, αλλά γίνεται προσπάθεια, είπε, να αντιμετωπιστούν μέσω του Αναπτυξιακού.

Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ
Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην επόμενη ημέρα, με άξονα τη δίκαιη ανάπτυξη και με επίκεντρο την κοινωνία, περιέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου από το βήμα του συνεδρίου. Με δεδομένη την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και τους βαθμούς ελευθερίας που αποκτά, υπογράμμισε πως «η χώρα είναι σε θέση να ανοίξει τον δρόμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη». «Η πορεία της χώρας προς την κανονικότητα είναι πλέον σαφής» τόνισε η υφυπουργός προσθέτοντας πως η «επόμενη ημέρα χτίζεται πάνω σε βαθιές θεσμικές τομές, σε γενναία βήματα που μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον». Κάνοντας μια αναλυτική καταγραφή των οικονομικών μεγεθών, όπως αποτυπώνονται τα τελευταία χρόνια, στάθηκε στην αποκλιμάκωση της ανεργίας, στην αύξηση της απασχόλησης, στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που καταδεικνύουν την εξυγιαντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στη μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις, στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε κλάδους επαγγελματιών και στη διεύρυνση των φορολογικών κινήτρων που ευνοούν την επιχειρηματικότητα και δίνουν ώθηση στις επενδύσεις, τονίζοντας πως «όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα τον προσανατολισμό μας για την ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων και την απαλλαγή τους από βάρη που φορτώθηκαν την εποχή των μνημονίων». Σταχυολογώντας τις επόμενες παρεμβάσεις στάθηκε στην απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος της επιχείρησης, στην επίσπευση επιστροφής φόρων, στην καθιέρωση της ηλεκτρονικής τήρησης των βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και στην ενίσχυση των μέτρων πάταξης της φοροδιαφυγής.
O Λ. ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ
Στην αναγκαιότητα δημιουργίας δομών στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπ. Οικονομίας κ. Λόης Λαμπριανίδης. Εντοπίζοντας το «πρόβλημα» στο πολύ υψηλό ποσοστό των πολύ μικρών επιχειρήσεων που αποτελεί, όπως τόνισε, αιτία δυσλειτουργιών, καθώς οδηγεί σε δυσκολίες χρηματοδότησης, χαμηλή παραγωγικότητα, αδυναμία μετασχηματισμού, δικτύωσης και ανάπτυξης οικονομιών κλίμακας, επισήμανε πως η λύση έγκειται στην αύξηση του επιχειρηματικού μεγέθους και τη δημιουργία μιας υποστηρικτικής δομής, που θα στεγαστεί σε κάθε Επιμελητήριο του νομού. «Σήμερα, τόνισε, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία της παγκοσμιοποιημένης αγοράς και της απαίτησης για ψηφιακό μετασχηματισμό, οι ΜΜΕ πρέπει να υποστηριχθούν αποτελεσματικά για να αυξήσουν την παραγωγικότητα, την καινοτομική τους ικανότητα, να ενταχθούν σε αλυσίδες αξίας, να ενσωματώσουν ψηφιακές τεχνολογίες και νέες δεξιότητες και να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους. Επομένως, καθίσταται αναγκαία η δημιουργία μιας συνεκτικής Δομής που θα λειτουργήσει ολοκληρωμένα, θα αναζητήσει συνεργασίες με Επιμελητήρια, Ινστιτούτα επαγγελματικών φορέων, ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα, θα συντονίσει και θα διευρύνει τις υπηρεσίες που σήμερα παρέχονται από διάφορους θεσμικούς φορείς, ώστε να σταθεί αρωγός στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα». Σημειώνεται πως το σχετικό ν/σ συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή και οι προκηρύξεις για το προσωπικό της Δομής θα αρχίσουν στα τέλη Απριλίου.  Τέλος αναφερόμενος στον Αναπτυξιακό τόνισε πως υπάρχει ικανοποίηση όχι μόνο για τα 1.600 επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν αλλά και για την κλαδική σύνθεση και τα σχήματα που έχουν διαμορφωθεί.

Ο ΗΛ. ΞΑΝΘΑΚΟΣ
Στους τρεις κεντρικούς άξονες ανάπτυξης ενός σχεδίου δράσεων με στόχο την υγιή και επιτυχή επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε ο γ.γ. του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ηλίας Ξανθάκος. Για να γίνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις πρέπει να ικανοποιούνται οι γενικές προϋποθέσεις επιχειρηματικότητας (σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, αναπτυξιακή στρατηγική, φιλικό περιβάλλον, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, σαφές και σταθερό φορολογικό σύστημα, κράτος δικαίου, με αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης), οι ειδικές προϋποθέσεις που σχετίζονται με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στις συνέργειες, στις συνεργασίες, στην ενίσχυση της καινοτομίας και οι κλαδικές προϋποθέσεις, που αναφέρονται στις συγκεκριμένες ανάγκες που έχει ο κάθε κλάδος για τις οποίες, όπως είπε, δεν έχουμε προχωρήσεις όσο θα θέλαμε.

Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Για την πολύπλευρη στήριξη των νέων της Θεσσαλίας μέσω του Κέντρου Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας που προωθεί η Περιφέρεια προκειμένου να κάνουν πράξη τις ιδέες τους στήνοντας τις δικές τους καινοτόμες – νεοφυείς επιχειρήσεις, μίλησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κων. Αγοραστός. «Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, στηρίζουμε την έξυπνη επιχειρηματικότητα, στηρίζουμε τις επενδύσεις, αναδεικνύουμε την καινοτομία αλλά και την εξωστρέφεια ως κεντρική προτεραιότητα της Περιφέρειας» τόνισε προσθέτοντας πως κυρίαρχος στόχος είναι «η Θεσσαλία να εξελιχθεί σε Κέντρο Τεχνολογίας. «Στην εποχή του brain drain αλλά και του talent drain, της μετανάστευσης ταλέντων στο εξωτερικό, θέλουμε οι νέες και οι νέοι της Θεσσαλίας να γνωρίζουν ότι ως Περιφέρεια είμαστε έμπρακτα στο πλευρό τους όταν μας χρειάζονται» είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, το σχέδιο της Περιφέρειας που συνεργάζεται με την Τεχνόπολη και το ΤΕΙ Θεσσαλίας διαρθρώνεται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος επιδιώκει να αναπτύξει τις ψηφιακές ικανότητες (digital skills) των επαγγελματιών και να αναπτύξει τη νεανική επιχειρηματικότητα και ο δεύτερος στο να αποκτήσει η Περιφέρεια αναγνωρίσιμο πλεονέκτημα με ένα τεχνολογικό τομέα με ισχυρά τοπικά χαρακτηριστικά. «Στον τρίτο άξονα, όπως είπε, θέλουμε η Θεσσαλία να αποκτήσει αναγνωρίσιμο πλεονέκτημα στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών του αγροδιατροφικού κλάδου, εκμεταλλευόμενη ή δημιουργώντας την ηγετική της θέση στη Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διοργάνωση πανευρωπαϊκού συνεδρίου καινοτόμων τεχνολογιών αγροδιατροφικού τομέα που θα παρουσιάσει τις εξελίξεις, τεχνολογικές και πολιτικές, τονίζοντας τη σημασία και τον ρόλο της Θεσσαλίας».

Ο ΑΧ. ΝΤΑΒΕΛΗΣ
Στο τρίπτυχο «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» με βασική κατεύθυνση τη μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα και αιχμή την καινοτομία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης. Προβάλλοντας την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και την κυκλική οικονομία ως κινητήριο δύναμη για την επιτάχυνσή της και αποτυπώνοντας το παραγωγικό - οικονομικό προφίλ της Θεσσαλίας, τόνισε πως ο «δρόμος για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων περνά μέσα από τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου και ευρύτερου περιβάλλοντος για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η ανάκαμψη της παραγωγικής βάσης ως στοίχημα επιβίωσης της χώρας μας είναι δική μας ευθύνη». Εστιάζοντας στις πολιτικές - στόχους για την αποτελεσματική αναπτυξιακή προοπτική στη Θεσσαλία στάθηκε στη δημιουργία one-stop-shops σε υπάρχουσες δομές, στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, στη δημιουργία επιχειρηματικών συσπειρώσεων, στην υλοποίηση εμπορευματικού κέντρου από τον ΟΣΕ στη Γυρτώνη, στον εκσυγχρονισμό του αεροδρόμιου της Αγχιάλου και στην προώθηση της διαπεριφερειακής και διεθνούς συνεργασίας.

Ο ΚΩΝ. ΜΑΛΙΖΟΣ
Στρατηγικές ανάπτυξης, συνέργειες, εξωστρεφής διάθεση, αξιοποίηση της τεχνολογίας και ένας συνδυασμός από περιηγήσεις, ανάπαυση, διακοπές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, είναι από τα βασικά συστατικά για να αποτελέσει η Θεσσαλία προορισμό για ιατρικό τουρισμό, επισήμανε από την πλευρά του ο πανεπιστημιακός καθηγητής, διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής ΠΓΝΛ Λάρισας Κων. Μαλίζος. Εκτιμώντας πως ο ιατρικός τουρισμός, ως αρωγός εισροής ξένου συναλλάγματος, αποτελεί πρόκληση για αξιοποίηση, η ανάπτυξή του προϋποθέτει «μοναδικές» υπηρεσίες και ιατρική περίθαλψη υψηλής ποιότητας, οικονομικά ανταγωνιστικής. Εκτιμώντας πως ως τομέας αποτελεί ένα προσοδοφόρο πεδίο ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας που εξελίσσεται ταχέως και συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κλειδιά ανάπτυξής του στη Θεσσαλία είναι η συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτικών παρόχων, οι επενδύσεις σε ιατρική τεχνολογία αιχμής, η εξειδίκευση και η εκπαίδευση του προσωπικού και η στοχευμένη και συστηματική προβολή του. «Οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα πρέπει να κάνουν επί της ουσίας το άλμα, να αναδειχθούν από τοπικούς παρόχους υγείας σε διεθνώς αναγνωρισμένους παρόχους λύσεων στα προβλήματα υγείας των ασθενών-επισκεπτών» τόνισε.

Ο ΑΝ. ΛΑΠΠΑΣ
Για το όραμα, την αποστολή, το επιχειρηματικό μοντέλο και τη στρατηγική που ακολουθεί για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της και ταυτόχρονα να εδραιωθεί ως εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης μίλησε στο συνέδριο ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας Αναστάσιος Λάππας. «Όραμά μας, όπως επισημάνθηκε, είναι η ανάπτυξη μιας ισχυρής περιφερειακής και προοπτικά εθνικής Συνεταιριστικής Τράπεζας, που θα έχει στο κέντρο της δράσης της τον συνεταίρο – πελάτη που δραστηριοποιείται ή κατάγεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και θα διαθέτει ως Οργανισμός, αναπτυξιακή δυναμική, σύγχρονη λειτουργία, φιλική εξυπηρέτηση και υψηλή αποδοτικότητα» . «Αποστολή μας η διάδοση της Συνεταιριστικής Πίστης, που γεννιέται από την τοπική κοινωνία και πάντα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, που αξιοποιεί την τοπική αποταμίευση σε χορηγήσεις που στηρίζουν την τοπική επιχειρηματικότητα».
* Μετά το πέρας των ομιλιών αλλά και… ενδιαμέσως υπήρξαν παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων, της βουλευτή Άννας Βαγενά και του προέδρου της ΠΕΔ Γ. Κωτσού. Σημειώνεται πως συντονιστής στη συγκεκριμένη συνεδρία ήταν ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Νικ. Φιλιππίδης.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass