ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Η ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ - Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

Ενισχύονται Ομάδες Παραγωγών - Αβερώφειος, δημιουργούνται νέες ελληνικές ποικιλίες

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2019 6:04
Αυτά που πρέπει να γίνουν στον πρωτογενή τομέα ανέλυσαν στις ομιλίες τους για την Αγροδιατροφή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασ. Κόκκαλης,  ο καθηγητής Δημ. Κουρέτας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων Μιχάλης Ανατολίτης, το μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ  και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμπελώνα Ζήσης Παρλίτσης, ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Γιώργος Καραΐσκος,  ο δημοτικός σύμβουλος Κιλελέρ Γιάννης Ζαχαριάς, ενώ συντονιστής ήταν ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Υπαιθρος Χώρα» Γιάννης Σάρρος. Αυτά που πρέπει να γίνουν στον πρωτογενή τομέα ανέλυσαν στις ομιλίες τους για την Αγροδιατροφή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασ. Κόκκαλης, ο καθηγητής Δημ. Κουρέτας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων Μιχάλης Ανατολίτης, το μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμπελώνα Ζήσης Παρλίτσης, ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Γιώργος Καραΐσκος, ο δημοτικός σύμβουλος Κιλελέρ Γιάννης Ζαχαριάς, ενώ συντονιστής ήταν ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Υπαιθρος Χώρα» Γιάννης Σάρρος.

Χρήσιμα συμπεράσματα για τον αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η Αγροδιατροφή στον πρωτογενή τομέα προέκυψαν στην αγροτική ενότητα που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο «Διβάνη», στο πλαίσιο του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας που πραγματοποίησε η «Ε».

«Θέλουμε τη Θεσσαλία των συναινέσεων και όχι των συγκρούσεων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου κι εν συνεχεία αναφέρθηκε εκτενώς στα πεπραγμένα αλλά και τον προγραμματισμό του Υπουργείου για τον πρωτογενή τομέα, με τον οποίο είναι συνυφασμένη η ανάπτυξη στον θεσσαλικό κάμπο.
Από τους ομιλητές που ακολούθησαν, αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα που αφορούν τη σποροπαραγωγή, την κτηνοτροφία και το διαβατήριο για το ελληνικό κρέας και το βαμβάκι, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Υπαιθρος Χώρα» Γιάννης Σάρρος.
Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Στην ομιλία του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης ευχαρίστησε καταρχήν την εφημερίδα «Ελευθερία» για τη «σημαντική πρωτοβουλία, που μας δίνει την ευκαιρία να εστιάσουμε στην αναπτυξιακή δυναμική και τις τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές της Θεσσαλίας στη νέα οικονομική εποχή που ανοίγει μετά την έξοδο από τα Μνημόνια.
Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των λαών δημιουργούν ένα νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον αναζητώντας πιστοποιημένα προϊόντα ονομασίας προέλευσης, γεωγραφικής ένδειξης, βιολογικά και τοπικής ταυτότητας. Επομένως αναδεικνύεται η ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη. Η γνώση, η κατάρτιση, η καινοτομία και η δικτύωση αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις.  Στις προτεραιότητες του Υπουργείου μας είναι η συνεχής επιμόρφωση και ενημέρωση του αγροτικού κόσμου. Η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία, η διάδοση των καινοτομιών, η ενίσχυση της τεχνικοοικονομικής στήριξης των παραγωγών και η αξιοποίηση χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ μέτρων καινοτομίας και συνεργασίας είναι κρίσιμες παράμετροι».
Στη συνέχεια ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του για την επαναλειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα, όπως και για την αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής Λάρισας σε Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας.
Για μία ακόμη φορά ο Λαρισαίος κυβερνητικός παράγοντας εστίασε την ομιλία του στην οργάνωση των παραγωγών, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες οικονομίες κλίμακας και να καταστούν τα ποιοτικά προϊόντα τους ανταγωνιστικότερα και πιο ελκυστικά.
Μια Ομάδα Παραγωγών μπορεί να προμηθευτεί γεωργικά εφόδια σε πιο οικονομικές τιμές χάρη στον μεγαλύτερο όγκο παραγγελιών, εξασφαλίζοντας μείωση του κόστους παραγωγής γύρω στο 20%. Ταυτόχρονα, στο νέο ΠΑΑ 2014-2020, προβλέπονται σημαντικά κονδύλια που χρηματοδοτούν τη λειτουργία των Ομάδων.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κ. Κόκκαλης μίλησε για το κυβερνητικό έργο στον πρωτογενή τομέα και ότι αλλάζει το τοπίο στο μέλλον της υπαίθρου, όπως η δημιουργία στη Θεσσαλία της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας, που μειώνει το κόστος παραγωγής.
«Ο Θεσσαλός αγρότης θα παράγει ρεύμα μέσω φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, το οποίο θα συμψηφίζει τη δική του κατανάλωση ενέργειας. Επενδύσαμε για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια στο πολλαπλασιαστικό υλικό. Ενεργοποιήσαμε και ενισχύσαμε τις δομές, ενθαρρύναμε την εγγραφή τοπικών ποικιλιών στον Εθνικό Κατάλογο. Μέσα στο 2019, οι φυτωριούχοι μας για πρώτη φορά θα μπορούν να προμηθευτούν βασικό πολλαπλασιαστικό υλικό σε ελιά, εσπεριδοειδή, ενώ μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχουμε τα αποτελέσματα από το πρώτο Πρόγραμμα Νέων Ποικιλιών, που τόσο έχει ανάγκη ο αγροτικός κόσμος».
Ο Δ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ
Στο διαβατήριο για το ελληνικό κρέας, τις καινοτομίες και την πιστοποίηση μίλησε ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών, στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα «σήμερα, κρίνεται αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας μέσω της μετάβασης από την παραγωγή μη διεθνώς εμπορεύσιμων σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Σε αυτή τη μετάβαση καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η κτηνοτροφία. Με τη μελέτη που συντάξαμε θα εκτιμηθεί η οξειδοαναγωγική κατάσταση του κρέατος παραγωγικών ζώων (αιγοπροβάτων και βοοειδών) από φάρμες διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας μέσω της μέτρησης βιοδεικτών χρησιμοποιώντας σύγχρονα ερευνητικά εργαλεία. Στόχος είναι να δημιουργηθεί για πρώτη φορά μία τράπεζα δεδομένων συσχέτισης της οξειδοαναγωγικής κατάστασης των εξεταζόμενων ειδών με την ποιότητα του κρέατος καθώς και με τις συνθήκες ανάπτυξης, διατροφής και διαβίωσής τους. Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα αναλύονται λεπτομερώς τα στοιχεία της εκάστοτε φυλής ζώων. Οι πληροφορίες αυτές θα αποτελούν έναν οδηγό για τον παραγωγό ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες ανάπτυξης των ζώων του και παραγωγής των προϊόντων του. Τέλος, θα υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής της πλατφόρμας σε έξυπνες συσκευές ώστε να είναι ελκυστική και στους παραγωγούς νεαρής ηλικίας, στους οποίους η χώρα μας οφείλει να επενδύσει για την εκ νέου ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα».

Ο ΜΙΧ. ΑΝΑΤΟΛΙΤΗΣ
Για το πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη καινοτόμων αγροτικών προϊόντων με προστιθέμενη αξία, μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων Μιχάλης Ανατολίτης. «Αφού μιλάμε για αγροδιατροφή και αγροδιατροφικά προϊόντα, ο αγροτικός τομέας δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ή πολύ δε περισσότερο να αναπτυχθεί, που είναι και το ζητούμενο, αν δεν είναι απόλυτα εναρμονισμένος με την μεταποίηση» υποστήριξε ο κ. Ανατολίτης και πρόσθεσε: «Η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί για παράδειγμα στη συμβολαιακή γεωργία, κυρίως μέσω των σποροπαραγωγικών επιχειρήσεων, παρά τις όποιες αρνητικές περιπτώσεις εμφανίστηκαν στο παρελθόν, έχει αρχίσει μετά από 10-15 χρόνια διαδρομής να αποδίδει πλέον καρπούς και για τους παραγωγούς και για τη βιομηχανία και μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού μοντέλου, το οποίο θα ενισχύσει την αγροτική ανάπτυξη. Η ανάδειξη της Θεσσαλίας σε δυναμικό περιφερειακό πόλο της Ελλάδος με διακριτή ποιοτική και τεχνολογικά καινοτόμο μεταποιητική και αγροδιατροφική ταυτότητα στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, μπορεί να επιτευχθεί αν δουλέψουμε όλοι μαζί, όπως ήδη κάνουν οι θεσσαλικές σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις, για την εφαρμογή στρατηγικών».
Κλείνοντας ο κ. Ανατολίτης ανέλυσε «την ανάπτυξη νέων ποικιλιών και καλλιεργειών, την παραγωγή νέων προϊόντων για την αντικατάσταση απωλειών από φθίνουσες καλλιέργειες, την εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης για τη μείωση του κόστους των εισροών, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης των αγροτών στις προτεινόμενες αλλαγές (από την παραγωγή μέχρι την πώληση) με σκοπό την επιτυχή υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων».

Ο Ζ. ΠΑΡΛΙΤΣΗΣ
Για το παρόν και το μέλλον της κτηνοτροφίας μίλησε το μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμπελώνα Ζήσης Παρλίτσης, τονίζοντας ιδιαίτερα το ρόλο των Ομάδων Παραγωγών στον κτηνοτροφικό τομέα, καθώς μέσα από τις ΟΠ αυξάνεται η δύναμή τους και αυξάνονται τα οφέλη που αποκομίζουν. Ακολούθως ο κ. Παρλίτσης αναφέρθηκε στη Φέτα, όπου «όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν ένα ακατέργαστο χρυσό και πρέπει αυτόν τον θησαυρό που έχει η χώρα μας να τον αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και επειδή δεν είμαστε μία κοινωνία αγγέλων θα πρέπει να βάλει το πλαίσιο το υπουργείο, στο οποίο θα κινείται η αγορά». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παρλίτσης «παρακίνησε τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτό το κομμάτι, να συνεχίσουν την εκτροφή, να την εξελίξουν, όπως κάνουμε πολλοί νέοι κτηνοτρόφοι στην περιοχή της Θεσσαλίας και ειδικότερα στον Αμπελώνα και τον Δήμο Τυρνάβου απ’ όπου κατάγομαι και να παλέψουν γι’ αυτήν».

Ο Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ
«Βασικός στόχος είναι να αποκτήσει το ελληνικό βαμβάκι ένα δυνατό brand name στις αγορές και να δώσουμε υπεραξία στο προϊόν. Σημαντικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι ομάδες παραγωγών και θέλουμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι αρωγός προς αυτή την κατεύθυνση». Αυτά ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών Θεσσαλικό Βαμβάκι, Γιώργος Καραΐσκος, αναπτύσσοντας το θέμα «Η ελληνική γεωργία στη μεταμνημονιακή εποχή». Σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο «ένα χρήσιμο εργαλείο για το προϊόν είναι η προπώληση σε περιόδους που η προσφορά του είναι ελλειμματική . Το 85% της παγκόσμιας παραγωγής διατίθενται στην αγορά όταν βγαίνει και το ελληνικό βαμβάκι από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή του αξία να συμπιέζεται αυτούς του μήνες, γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να γίνεται προπώληση σε διαφορετικές περιόδους. Στόχος είναι η υπεραξία που θα δημιουργηθεί να την καρπωθεί συνολικά η χώρα μας».

Ο Γ. ΖΑΧΑΡΙΑΣ
Για την ελληνική γεωργία στη μεταμνημονιακή εποχή μίλησε ο Γιάννης Ζαχαριάς, δημοτικός σύμβουλος Κιλελέρ, αγρότης, τονίζοντας πως «ζούμε σε μία μεταβατική περίοδο όπου ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα προσομοιάζει με κοιμώμενο γίγαντα, που περιμένει το κατάλληλο έναυσμα για να ξυπνήσει διαδραματίζοντας τον ρόλο που του αρμόζει. Η ανάπτυξη στην ελληνική γεωργία και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία μπορεί να βασιστεί σε δύο πυλώνες. Διατροφική αυτάρκεια και εξωστρέφεια παραγόμενων προϊόντων. Η διαδρομή μας εντός της Ε.Ε. όλα αυτά τα χρόνια πέραν των όσων αρνητικών δημιουργήθηκαν, κυρίως εξαιτίας δικών μας παραλείψεων ή λαθών, άφησε και θετικό αποτύπωμα ιδίως σε ό,τι αφορά την αγροδιατροφή. Η συμμόρφωση της Ελλάδας με τα ευρωπαϊκά ποιοτικά πρότυπα στην αλυσίδα της παραγωγής (λίπανση, φυτοπροστασία, ιχνηλασιμότητα) αποτελούν σημαντικό εχέγγυο για το μέλλον του πρωτογενούς μας τομέα. Η προστιθέμενη αξία είναι η λέξη κλειδί προς την κατεύθυνση της αύξησης του αγροτικού ΑΕΠ και της συνολικής ενδυνάμωσης του αγροτικού μας τομέα. Ζητούμενο είναι η εγκαθίδρυση ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους παραγωγικούς φορείς και συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, που θα ενσωματώνει και την εκμετάλλευση του εξαιρετικού επιστημονικού δυναμικού της χώρας, που τα τελευταία χρόνια φυλλορροεί στο εξωτερικό, όχι ως ανειδίκευτοι εργάτες αλλά ως καταρτισμένοι επιστήμονες που τους εκπαιδεύσαμε εμείς και τους αξιοποιούν οι οικονομίες άλλων χωρών. Όραμα χρειάζεται η γεωργία μας και εξωστρέφεια, όχι μόνο διαχείριση κονδυλίων και πόρων».
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τον βουλευτή Ν. Παπαδόπουλο, τον καθηγητή Αλεξ. Παπαχατζή, τον επιχειρηματία Ελ. Σαΐτη (ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της υγιούς επιχειρηματικότητας και της σωστής συνεργασίας της βιομηχανίας με τον παραγωγό), τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σωτ. Γιαννακόπουλο και τον γεωπόνο Ντ. Μπλιάτσο.
Γ. Ρούστας

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Αλιείας Ε.Ε. ο Βασίλης Κόκκαλης
Την ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που θα γίνει αύριο Δευτέρα, 18 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων στην ατζέντα των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας προς συζήτηση βρίσκονται νομοθετικές ρυθμίσεις για την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2020, ο κανονισμός για την κοινή οργάνωση των αγορών γεωργικών προϊόντων και το μέλλον της συνδεδεμένης στήριξης του εισοδήματος στην Κοινή Γεωργική Πολιτική. Τέλος, το Συμβούλιο θα ασχοληθεί και με ζητήματα που αφορούν στην παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, καθώς και με την κατάσταση στην αγορά κρέατος βάσει νέων εμπορικών προκλήσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass