Η σιωπή καλύπτει την κακοποίηση παιδιών

ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 9 ΣΤΙΣ 10 ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ * ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2019 22:04

Ημερίδα επιμόρφωσης αστυνομικών για τη διαχείριση περιστατικών κακοποιημένων παιδιών πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας του Μουσείου Κατσίγρα από την Ελληνική Αστυνομία και την Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού «ΕΛΙΖΑ» και τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ανήκει στο πλαίσιο του 1ου Εθνικού Προγράμματος Εκπαίδευσης Αστυνομικών για τέτοιου είδους ζητήματα. Η πόλη της Λάρισας ήταν ο 6ος σταθμός του προγράμματος καθώς έχουν προηγηθεί Αθήνα, Αγρίνιο, Χαλκίδα, Ηράκλειο και Τρίπολη ενώ θα ακολουθήσουν Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Καβάλα.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας από την ΜΚΟ «ΕΛΙΖΑ» έγινε γνωστό πως η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε το 2008 και έχει ως μοναδικό σκοπό την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων των παιδιών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίηση ή παραμέληση και είναι η μόνη στην Ελλάδα που επικεντρώνεται στην προσχολική ηλικία.

Μάλιστα σημειώθηκαν τα υψηλά ποσοστά έκθεσης των παιδιών σε κακοποίηση και παραμέληση που έχουν εντοπισθεί στην Ελλάδα καθώς:

* 9 στις 10 σοβαρές περιπτώσεις κακοποίησης παραμένουν χωρίς διάγνωση, προστασία και αντιμετώπιση

* 1 στα 2 παιδιά έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σωματικής βίας τουλάχιστον 1 φορά

* 1 στα 5 παιδιά έχει υποστεί σεξουαλική βία

* Τα παιδιά κάτω των 4 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από κακοποίηση

Από τις δράσεις της "ΕΛΙΖΑ" έχουν ενημερωθεί γονείς, παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί, δικαστές, εισαγγελείς αλλά και επαγγελματίες του κλάδου υγείας.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Πινακάς, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, ο αστυνομικός υποδιευθυντής κ. Λοΐζος Παντικίδης και η διοικητική διευθύντρια ΕΛΙΖΑ κ. Αφροδίτη Στάθη.

Η κ. Στάθη εν συνεχεία ανέφερε τον ορισμό της κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών και τα είδη κακοποίησης. Μίλησε για τον κύκλο της βίας και την ψυχοκοινωνική διάσταση του φαινομένου.

Τα νομικά ζητήματα του θέματος ανέπτυξε η δικηγόρος κ. Ηλέκτρα Κουτσούκου.

Για τους παράγοντες κινδύνου, την επιδημιολογία και την ιατρική διάσταση του φαινομένου μίλησε η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλεξάνδρα Σολδάτου. Εν συνεχεία η κ. Όλγα Θεμελή που είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας ανέπτυξε το θέμα «Η διαδικασία επιλογής των ανήλικων θυμάτων, η κατανόηση της απόκρυψης της κακοποίησης και η διαδικασία της αποκάλυψης».

Ακόμα αναπτύχθηκαν τα πρακτικά ζητήματα για διαχείριση περιστατικών κακοποιημένων παιδιών όπως και οι βασικές αρχές δικανικής εξέτασης ανηλίκων. Εν τέλει η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας κ. Ευτυχία Μελετοπούλου παρουσίασε την οπτική του εισαγγελέα σε υπόθεση κακοποίησης με ανήλικο θύμα.

Τα συμπεράσματα της ημερίδας, που παρακολούθησε και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας κ. Σταμάτης Δασκαλόπουλος, εξήχθησαν από την κ. Αφροδίτη Στάθη.

 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass