«Κέντρο εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη η Ελλάδα»

ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΚΟ «Α21» ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2019 22:00

Η Ελλάδα είναι γνωστή ως «το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη», καθώς είναι χώρα διέλευσης και προορισμού για τα θύματα. Εξαιτίας της γεωμορφολογίας και της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί κύρια είσοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεντρώνει το 90% των περιπτώσεων παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη. Αυτοί οι παράνομοι πρόσφυγες είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες στην εμπορία ανθρώπων.

Κοινωνοί τέτοιων κι άλλων σημαντικών πληροφοριών σχετικά με την εμπορία ανθρώπων έγιναν χθες όσοι παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό σεμινάριο για την καταπολέμησή της που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Divani».

Διοργανωτές ήταν η διεθνής Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Α21», η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, γραφείο που υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η ζήτηση για φτηνή εργασία και σεξ στην Ελλάδα την καθιστά βασικό προορισμό για θύματα «τράφικινγκ».

Η εμπορία ανθρώπων τροφοδοτεί την ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος και απειλεί την υγεία, την ασφάλεια και τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου. Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο έγκλημα στον κόσμο, έχοντας κέρδη πάνω από 135 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 40 εκατομμύρια παγιδευμένοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και μόνο το 1-2% των θυμάτων διασώζεται.

Επίσης αναφέρθηκαν τα είδη εμπορίας ανθρώπων που είναι τα εξής:

-Εξαναγκαστική εργασία: Ο εξαναγκασμός ενός ανθρώπου να δουλεύει υπό αιχμαλωσία, με ελάχιστη ή μηδενική αμοιβή.

-Σεξουαλική εκμετάλλευση: Ο εξαναγκασμός, η εξαπάτηση ή ο εκφοβισμός ενός ανθρώπου για να παρέχει σεξουαλικές υπηρεσίες επί πληρωμή.

-Εργασία για αποπληρωμή χρέους: Εξαναγκασμός ενός ανθρώπου σε εργασία με χαμηλό μισθό για την αποπληρωμή υπερβολικά μεγάλου χρέους.

-Καταναγκαστική οικιακή εργασία: Εξαναγκασμός ενός ατόμου να εργάζεται και να ζει στο ίδιο μέρος, έναντι μικρής ή και μηδενικής αμοιβής.

-Παιδιά στρατιώτες: Εξαναγκασμός ενός παιδιού να συμμετέχει στις ένοπλες δυνάμεις.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης η κ. Μαρίνα Ντονοπούλου που είναι διευθύντρια της «Α21» της Ελλάδας ανέφερε τους τομείς δράσης της «Α21» αλλά και τη συνεργασία με τις Αρχές. Εξήγησε πως πρόκειται για μια ΜΚΟ που κινητοποιείται από την ελπίδα ότι οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θα διασωθούν από τη δουλεία και θα βρουν αποκατάσταση.

Εν συνεχεία ο δικηγόρος της ΜΚΟ κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τους παρευρεθέντες τόσο για την επίκαιρη νομολογία ξένων χωρών και του ΕΔΔΑ, για τα επίκαιρα θέματα της εμπορίας ανθρώπων αλλά και για το πρόγραμμα HELP του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την εκπαίδευση όσων ασχολούνται με την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων.

Έπειτα η ψυχολόγος της «Α21» κ. Λητώ Καραγκούνη αναφέρθηκε στις ανάγκες των θυμάτων και τις ιδιαιτερότητές τους, ενώ από την πλευρά της η κοινωνική λειτουργός της ΜΚΟ κ. Στεφανία Τουφεξή ανέλυσε τη συμπεριφορά και τις ανάγκες των θυμάτων μετά την κατάθεση.

Εν κατακλείδι ο υπαστυνόμος Β’ κ. Βασίλειος Γεωργιάδης μίλησε για τις ανάγκες και τα προβλήματα της αστυνομικής έρευνας και της αποκάλυψης των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Πινακάς ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν η προϊσταμένη του Εφετείου Λάρισας κ. Χρυσούλα Χαλιαμούρδα όπως και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Σταμάτης Δασκαλόπουλος, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, αστυνομικοί αλλά και πολίτες.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass