Τίμησαν τον οραματιστή ιατρό Δημ. Καραμανώλη

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2019 22:00

Το Κέντρο Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) του Δήμου Φαρσάλων την Κυριακή 24 Μαρτίου πραγματοποίησε ημερίδα πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, εις μνήμη του αείμνηστου Φαρσαλινού συντοπίτη ιατρού Δημήτρη Γ. Καραμανώλη, στο ισόγειο του Δημαρχείου Φαρσάλων (πλατεία Δημαρχείου).

Η ημερίδα έγινε σε συνεργασία με την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία και το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.), παρουσία μελών της οικογένειάς του. Κατά την έναρξη της ημερίδας, η υπεύθυνη δράσης σε θέματα υγείας στον Δήμο Φαρσάλων και πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ. κ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου, παρουσίασε τους καλεσμένους της ιατρικής ημερίδας, χαρακτήρισε οραματιστή τον Δημήτρη Καραμανώλη, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει πραγματοποιήσει ο Δήμος Φαρσάλων έως σήμερα και ακολούθως ως ΚΕΠ Υγείας. Στην ημερίδα συμμετείχαν, ώστε να τιμήσουν με την παρουσία τους, οι έγκριτοι και καταξιωμένοι επιστήμονες από τον ιατρικό κλάδο: Θεόδωρος Κοντονίκας – Ιατρός ακτινολόγος, Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης – Καθηγητής Γαστρεντερολογίας – Ηπατολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., διευθυντής Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. Λαϊκό, Γρηγόριος Πασπάτης – Συντονιστής Διευθυντής Γαστρεντερολογικού Τμήματος, Γ.Ν. Ηρακλείου «Βενιζέλειο – Πανάνειο», Γεώργιος Καραμανώλης – Αναπληρωτής καθηγητής Γαστρεντερολογίας – Ηπατολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική Γ.Ν.Α. Λαϊκό, Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου – Αναπληρωτής καθηγητής Γαστρεντερολογίας – Ηπατολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Νικόλαος Βιάζης – Γαστρεντερολόγος διευθυντής, Γαστρεντερολογικό Τμήμα Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός».

Όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ιδιαίτερα συχνός και στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινά από πολύποδες του παχέος εντέρου. Παρότι σήμερα συστήνεται η διενέργεια προληπτικής κολονοσκόπησης σε άτομα ηλικίας από 50 ετών και άνω, με τη συμμετοχή αυτών σε προγράμματα προληπτικού ελέγχου, όπου αυτά εφαρμόζονται, να είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Πριν από 10 χρόνια, ο αείμνηστος Φαρσαλινός Δημήτρης Καραμανώλης, είχε εφαρμόσει πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου καρκίνου του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση με την ονομασία "Πάτροκλος" στα Φάρσαλα. Σκοπός της μελέτης ήταν η εφαρμογή ενός προγράμματος προληπτικού ελέγχου, με κολονοσκόπηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε έναν πληθυσμό του Δήμου Φαρσάλων μέσου κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όλοι οι κάτοικοι (6.536 σε αριθμό) του Δήμου Φαρσάλων (αριθμός προ Καποδίστρια), κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, με διενέργεια κολονοσκόπησης σε συγκεκριμένα τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Καταγράφηκε το ποσοστό συμμετοχής καθώς και το ποσοστό ανίχνευσης καρκίνου, σοβαρών και μη σοβαρών αδενωμάτων του παχέος εντέρου. Σοβαρά αδενώματα ήταν εκείνα με διάμετρο ≥ 10mm, υψηλόβαθμη δυσπλασία ή θηλώδες στοιχείο κατά την ιστολογική εξέταση. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010, υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση, 402 ασυμπτωματικά άτομα από τον Δήμο Φαρσάλων, στο πλαίσιο συμμετοχής στο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου ποσοστό συμμετοχής 6.2%, σχετικά μικρό δείγμα όπως σημειώθηκε παρ’ όλα αυτά το ίδιο ποσοστό υπάρχει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη σε ανάλογο πρόγραμμα. Η επιστημονική κοινότητα δημοσίευσε τα αποτελέσματα. Ανευρέθηκαν 4 περιστατικά καρκίνου παχέος εντέρου (1%), 26 περιστατικά με σοβαρά αδενώματα (6.5%) και 107 περιστατικά με μη σοβαρά αδενώματα (26.6%).

Το συμπεράσματα που βγήκαν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν ότι, παρότι η συμμετοχή ήταν χαμηλή, τα ποσοστά ήταν παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν και σε άλλες χώρες της Δυτική Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος προληπτικού ελέγχου ανευρέθηκαν αρκετά περιστατικά καρκίνου και σοβαρών αδενωμάτων, αναδεικνύοντας τη σημασία της καλύτερης ενημέρωσης του κοινού για την αξία της προληπτικής κολονοσκόπησης.

Χαιρετισμό στην ημερίδα παρέθεσε ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, όποιος έκανε λόγο για το σημαντικό έργο που προσφέρει το ΚΕΠ Υγείας στους ωφελούμενους δημότες σε επίπεδο πρόληψης, οι οποίοι αριθμούν έως τώρα περισσότερους από 1.000, με κύριο άξονα την πρόληψη, κάτι το οποίο οι Έλληνες έχουν παραμελήσει τα τελευταία χρόνια, επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Πινακάς, σημείωσε ότι «είναι τιμή για εμάς που μας προσκαλέσετε σήμερα εδώ, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η πρόληψη είναι σημείο αναφοράς». Άξιο αναφοράς είναι ότι κατά τον χαιρετισμό τους, όλοι οι προσκεκλημένοι ιατροί ανέφεραν ότι “Σήμερα βαδίζουμε στους δρόμους που χάραξε ο Δημήτρης Καραμανώλης”. Διατυπώθηκαν επιστημονικές προσεγγίσεις σε επίπεδο πρόληψης όσον αφορά στον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ ο Φαρσαλινός ιατρός Θεόδωρος Κοντονίκας μίλησε για τον αείμνηστο Δημήτρη Καραμανώλη ως φίλο, ιατρό και συνοδοιπόρο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων κ. Βάιος Νικολάου, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Μαρία Ίφου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Σοφία Χατζηπλή, Γιάννης Βασιλείου, Νίκος Γκατζόγιας, ο υπ. δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου και πλήθος κόσμου.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιώργου Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass