Κάποια πράγματα δεν είναι έτσι…

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΩΤ. ΜΗΤΡΑΛΕΞΗ * ΣΕΒ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ-ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Δημοσίευση: 09 Απρ 2019 22:12

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, το τι συμβαίνει στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα, με ενδιαφέρουσες παραπομπές σε γεγονότα και ημερομηνίες περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Δρ. Θεολογίας, Φιλοσοφίας και Πολιτικής Επιστήμης Σωτήρη Μητραλέξη, το οποίο παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.

Για το βιβλίο με τίτλο «Σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Αρμός», μίλησαν εκτός του ίδιου του συγγραφέα και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

Στο βιβλίο αποτυπώνεται η σχέση Κράτους και Εκκλησίας στην Ελλάδα και πώς αυτή διαμορφώνεται, αλλά και στην Ευρώπη. Αναλύονται οι σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους στη νομοθεσία, στην εκπαίδευση και σε ειδικά θέματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως είναι η μισθοδοσία του κλήρου. Πρόκειται για ένα κείμενο που άπτεται θεμάτων για τα οποία πολύς λόγος γίνεται σήμερα, με την ευκαιρία και της επιχειρούμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

Με σκοπό να καλύψει ένα εμφανές κενό στη φερέγγυα αποτύπωση των ισχυόντων στοιχείων σε Ελλάδα και Ευρώπη ως προς τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, η μελέτη αυτή αντί να στοχεύει μόνο στην κατάθεση μιας συνεισφοράς στον δημόσιο διάλογο για το θέμα, εγείρει μια ακόμα πιο φιλόδοξη αξίωση: να συγκροτήσει την προϋπόθεση που θα καταστήσει έναν τέτοιο διάλογο εφικτό, καθ' ότι σήμερα κάθε σχετική συζήτηση μάλλον εξαντλείται σε μια εκατέρωθεν μάχη συμβόλων, σημαιών και αξιών. Ουσιαστικά είναι ένα φιλοεκκλησιαστικό εγχείρημα, γραμμένο με κατανοητό τρόπο.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Με κολακευτικά λόγια αναφέρθηκε στον συγγραφέα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, τονίζοντας πως «ο κ. Μητραλέξης δεν είναι ούτε θεολόγος, ούτε νομικός εξειδικευμένος στο εκκλησιαστικό δίκαιο. Οι σπουδές του είναι φιλοσοφικές, με περαιτέρω σπουδές στις πολιτικές επιστήμες. Μέσα από το ευρύ φάσμα σπουδών και γνώσεων κατάλαβε αυτό που εμείς λέμε πολλές φορές για τους παράλληλους μονολόγους Εκκλησίας-Πολιτείας, διότι αυτό ήταν το παράπονό μας. Μιλούσαμε και δεν μας καταλάβαιναν. Έτσι αυτό το βιβλίο, με μια ουδέτερη ματιά, ακόμη κι αν δυσκολεύει τη διοικούσα Εκκλησία, αυτό που αναδεικνύεται είναι η προοπτική η Εκκλησία να εκφραστεί πιο ελεύθερα στον κοινωνικό στίβο, ώστε να γίνει πιο κατανοητός ο χριστοκεντρικός της λόγος, λόγος που δεν έχει κομματικές εξαρτήσεις, πολιτικές παρωπίδες, ούτε την προοπτική συγκεκριμένων συμφερόντων».

Όσον αφορά στο βιβλίο, ο Σεβ. κ. Ιερώνυμος υποστήριξε πως «το βιβλίο του κ. Μητραλέξη υπάρχει για να σπάει ταμπού. Η ελληνική κοινωνία αλλά και η πολιτική σκηνή είναι γεμάτη αγκυλώσεις για τις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας. Το βιβλίο του κ. Μητραλέξη έρχεται για να αποδείξει ότι κάποια πράγματα δεν είναι έτσι, διότι κάποιοι έχουν να μελετήσουν αυτές τις σχέσεις εδώ και πολλές δεκαετίες, όταν ίσχυαν άλλα και δεν έχουν λάβει υπόψη την τρέχουσα επικαιρότητα και φυσικά την πραγματικότητα. Του χρωστάμε ευγνωμοσύνη διότι αναδεικνύει τι ισχύει για το μάθημα των Θρησκευτικών στις άλλες χώρες, τι ισχύει για τη μισθοδοσία των ιερέων και τις οικονομικές υποχρεώσεις των άλλων κρατών έναντι των αντίστοιχων εκκλησιών. Αναδεικνύει το γεγονός ότι οι οικονομικές σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους δεν σχετίζονται άμεσα με τη γενικότερη σχέση των δύο θεσμικών φορέων. Ακόμη δίνει μια σωστή ενημέρωση για την πρόσφατη συζήτηση που έγινε μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού και για την κυβερνητική πρόταση την οποία η Εκκλησία απέρριψε, αφού ο πολιτικός χρόνος δεν ήταν ο σωστός και θα γινόταν βούτυρο στο ψωμί της κομματικής αντιπαράθεσης, κάτι το οποίο θέλουμε να αποφύγουμε. Η συζήτηση για τις πολιτικές σχέσεις είναι πολύ σημαντική για να την αφήνουμε στα χέρια των τυχαίων και σε πολιτικό χρόνο που επιλέγει η κάθε κυβέρνηση, ανάλογα με τα συμφέροντα».   

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό, ενώ την εκδήλωση συντόνιζε ο δρ. Παιδαγωγικής Νίκος Ράπτης, που είναι διευθύνων σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ν. Ράπτου. Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων η υποψήφια βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μ. Γαλλιού, το στέλεχος της ΝΔ Αθ. Σιαφαρίκα, η προϊσταμένη τη Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Στ. Σδρόλια και αρκετοί ιερείς.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass