«ΚΚΕ και εξουσία 1940-1944»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΓΑΒΡΙΛΗ ΛΑΜΠΑΤΟΥ

Δημοσίευση: 11 Απρ 2019 16:25

Παρουσιάζεται αύριο Παρασκευή 12 Απριλίου, στις 8 μ.μ., το βιβλίο του Γαβρίλη Λαμπάτου «ΚΚΕ και εξουσία 1940-1944».

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο και θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λάρισας Τάσος Μάτος και ο συγγραφέας Θωμάς Ψύρρας. Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας του βιβλίου και ιστορικός Γαβρίλης Λαμπάτος θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το 1940, τις παραμονές του ελληνοϊταλικού πολέμου, το ΚΚΕ ήταν ένα κόμμα αποδιαρθρωμένο οργανωτικά, ενώ οι διαρκείς αλλαγές πολιτικής που ακολουθούσε η Κομμουνιστική Διεθνής έναντι του ναζισμού προξενούσαν σύγχυση στους κομμουνιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά, το ΚΚΕ κατόρθωσε να ανασυγκροτηθεί ως το 1944 κατέστη κόμμα εξουσίας και απειλούσε να μετασχηματίσει σχεδόν ριζικά το πολιτικό σύστημα όπως αυτό είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες δεκαετίες.

Μέσα από ανέκδοτες προσωπικές μαρτυρίες και αρχειακές πηγές, το βιβλίο διερευνά το πώς επιτεύχθηκε αυτή η αλλαγή - και το τίμημα που απαιτήθηκε σε πολλές περιπτώσεις. Εξετάζονται οι δομές εξουσίας των κομμουνιστών στην ορεινή Ελλάδα και η πολιτική του κόμματος, τόσο στην κεντρική σκηνή όσο και στις επιμέρους περιφέρειες της χώρας. Παρουσιάζεται επίσης η διαδρομή Ελλήνων κομμουνιστών από την ίδρυση του κόμματος ως τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μια μελέτη πολιτικής ιστορίας σε μια εποχή τεκτονικών κοινωνικών ανακατατάξεων, μέσα από τις άγνωστες και ορισμένες φορές σκοτεινές πλευρές της Εθνικής Αντίστασης.

Τη βιβλιοπαρουσίαση διοργανώνουν το βιβλιοπωλείο Καλτσάς και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass