«Τα βρήκαν» αγρότες - εργάτες γης στον Τύρναβο

ΟΙ ΑΓΡΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΗΔΗ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 25 Απρ 2019 22:06
Από την κινητοποίηση των εργατών γης στην Κεντρική πλατεία Τυρνάβου Από την κινητοποίηση των εργατών γης στην Κεντρική πλατεία Τυρνάβου

Έληξε η απεργία διαμαρτυρίας στην οποία είχαν κατέλθει από την περασμένη Παρασκευή οι εργάτες γης της περιοχής του Δήμου Τυρνάβου με βασικά αιτήματα που είχαν να κάνουν με το μεροκάματο και την αύξησή του.

Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα οι εργάτες γης είχαν προχωρήσει σε μεγάλη συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, συμμετείχαν πάνω από 350 εργάτες γης, οι οποίοι είναι κυρίως αλβανικής καταγωγής αλλά ζουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και εργάζονται νόμιμα τα τελευταία 25 χρόνια. Όπως ισχυρίστηκαν με δηλώσεις τους τότε στην «Ε», «σήμερα το μεροκάματο είναι 30 ευρώ την ημέρα για 8 ώρες εργασίας. Ο εργασιακός νόμος προβλέπει για 7 ώρες εργασίας την ημέρα ή 42 ώρες την εβδομάδα καθαρή πληρωμή στον εργάτη να είναι στα 33,60 ευρώ την ημέρα».

Χθες μιλώντας εκπρόσωπος των εργατών γης σημείωσε ότι: «Επιστρέψαμε στις εργασίες γιατί οι περισσότεροι αγρότες – εργοδότες μας δέχτηκαν το αίτημά μας για να δουλεύουμε και να πληρωνόμαστε σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία και τίποτα παραπάνω. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι εργαζόμενοι που εργάζονται με το παλιό καθεστώς, σεβόμαστε την απόφασή τους.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι των αγροτών – ιδιοκτητών των κτημάτων μιλούν για άριστη συνεργασία με τους εργάτες γης, αφού αυτή κρατάει 25 χρόνια τουλάχιστον, ωστόσο στη σημερινή συγκυρία με το ροδάκινο να πωλείται 0,50 λεπτά το κιλό και την πρόσφατη χαλαζόπτωση να έχει καταστρέψει εκατοντάδες στρέμματα με καλλιέργειες τα πράγματα δεν είναι εύκολα οικονομικά για τους αγρότες. Δηλαδή οι τιμές των προϊόντων να πέφτουν συνεχώς και τα μεροκάματα, τα αγροεφόδια κ.λπ. να ανεβαίνουν. Μάλιστα κάποιοι αγρότες κάνοντας μαύρο χιούμορ είπαν: «Ένα χαλάζι να πέσει ακόμα και σιγά να μην υπάρχουν μεροκάματα και διαφωνούμε για την τιμή τους αφού δεν θα υπάρχουν αγροτικά προϊόντα στα χωράφια...».

Η «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΛΑΡΙΣΑΣ

Εν τω μεταξύ η «Λαϊκή Ενότητα Λάρισας» για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει:

Η Λαϊκή Ενότητα Λάρισας στέκεται στο πλευρό των εργατών γης και εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον αγώνα και τα αιτήματά τους.

 Εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις στην περιοχή του Τυρνάβου, διεκδικώντας βελτίωση των όρων εργασίας και μια αύξηση στα μεροκάματά τους ώστε να βελτιώσουν και τη ζωή τους. Ο αγώνας τους έρχεται από μακριά και είναι σε συνέχεια όλων των αγώνων της εργατικής τάξης.

Μια αύξηση στα 33,6 ευρώ από τα 30 ευρώ που είναι σήμερα, είναι απολύτως δίκαιη και απαραίτητη ώστε να μπορούν να καταβάλλουν και το εργόσημο και να ζουν από τον μόχθο τους.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι εποχιακοί εργάτες γης είναι στην ίδια πλευρά του ποταμού. Στενοί συνεργάτες στην αγροτική παραγωγή, η οποία δοκιμάζεται καθημερινά εξαιτίας, των χαμηλών τιμών, των μνημονιακών πολιτικών και των στρατηγικών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν στόχο τον αφανισμό του μικρού και του μεσαίου κλήρου.

Ο αγώνας είναι κοινός και η ενότητα του κόσμου της παραγωγής και της εργασίας απαραίτητη.

Παλεύουμε μαζί με τη μικρομεσαία αγροτιά για: Δημόσιο ΕΛΓΑ, για κατώτερες εγγυημένες τιμές, για κλαδικές πολιτικές ανά προϊόν και εκτροφές, για παραγωγικό συνεταιρισμό και δημόσιες βιομηχανίες μεταποίησης της αγροτικής παραγωγής όπως η ΕΒΖ , για δημόσια ΑΤΕ κ.λπ.!

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την αύξηση στο μεροκάματο του εργάτη γης σύμφωνα με τις προτάσεις του αγωνιστικού εργατικού κινήματος».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass