Γαλαξίας Κοινοτήτων, αυτόνομα χωριά θα συγκροτούν πια τους Δήμους

ΜΕ ΧΩΡΙΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ, ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΛΠΕΣ ΑΠΟΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2019 21:12 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Μαϊ 2019 21:49

Τα χωριά των δήμων ονομάζονται ξανά Κοινότητες, με τον ‘’Κλεισθένη’’ αναβαθμίζεται η αυτόνομη διοίκησή τους. Και επειδή τους παραχωρούνται δικοί τους πόροι, ως αναλογική κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που παίρνει ο Δήμος, αλλά και επειδή αποσυνδέεται η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των Κοινοτήτων από τους συνδυασμούς, που μετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης των δημοτικών αρχών, καθώς προβλέπεται η εκλογή των οργάνων Κοινότητας σε χωριστή κάλπη.

Δεν υφίσταται πια υποψηφιότητα για το αξίωμα του «προέδρου του συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων», καθώς όλοι ο υποψήφιοι στις κοινότητες αυτές είναι υποψήφιοι σύμβουλοι, οι οποίοι κατόπιν εκλέγουν τον πρόεδρο της Κοινότητας. Οι πρόεδροι κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων, εκλέγονται με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των υποψηφίων.

Οι συνδυασμοί των υποψηφίων δημάρχων δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν συνδυασμούς και στις κοινότητες. Μπορούν να έχουν και οι ισχυροί συνδυασμοί δημάρχων φροντίζουν να έχουν, ωστόσο η εκλογή γίνεται σε χωριστή κάλπη, οι ψήφοι στο ψηφοδέλτιο της Κοινότητας δεν προστίθενται στο ‘’σακούλι’’ του υποψηφίου δημάρχου. Στα χωριά που αποτελούν διαμερίσματα ενός δήμου, οι οποίες στο εξής ονομάζονται Κοινότητες, καταρτίζονται συνδυασμοί αυτόνομοι και σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από το υπόλοιπο δημοτικό ψηφοδέλτιο. Αυτό διευκολύνει εκείνους που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και κινούνται στην κατάρτιση ψηφοδελτίου, διότι χρειάζονται λιγότερους υποψηφίους.

ΠΩΣ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ

Η εκλογή των συμβούλων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων γίνεται λοιπόν με χωριστή κάλπη και κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται. Οι συνδυασμοί αυτοί δεν ταυτίζονται κατ΄ ανάγκη, με συνδυασμό υποψηφίου δημάρχου. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει τον υποψήφιο πρόεδρο του συμβουλίου κοινότητας, ως επικεφαλής του συνδυασμού και τους υποψήφιους συμβούλους της κοινότητας. Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου της κοινότητας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%. Υποχρεωτική ποσόστωση συμμετοχής γυναικών τουλάχιστον 40% του αριθμού των υποψηφίων του συνδυασμού.

Το συμβούλιο της κοινότητας αποτελείται από 5 μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό 301-2.000 κατοίκους, από 7 μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό 2.001-10.000 κατοίκους, από 11 μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό 10.001-50.000 κατοίκους, όπως είναι τα 4 δημοτικά διαμερίσματα της Λάρισας ή ορισμένες κωμοπόλεις - έδρες των περιφερειακών δήμων.

Κατανομή των εδρών του Κοινοτικού συμβουλίου γίνεται με απλή αναλογική βάσει των αποτελεσμάτων της πρώτης Κυριακής των εκλογών. Στη δεύτερη Κυριακή οι δημότες ψηφίζουν μόνο για δήμαρχο, όπου αυτό απαιτηθεί. Πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των 300 κατοίκων εκλέγεται, από τα μέλη του συμβουλίου και για το σύνολο της δημοτικής περιόδου, ο επικεφαλής ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς, με μυστική ψηφοφορία και με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του συμβουλίου.

Στις Κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 300 κατοίκους, εκλέγεται μόνο πρόεδρος, με ψηφοφορία σε χωριστή κάλπη επίσης και με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όσων εκθέσουν υποψηφιότητα. Πρόεδρος της Κοινότητας εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που επιφέρει ο «Κλεισθένης» στις αρμοδιότητες των Κοινοτικών Συμβουλίων, μεταφέροντας σε αυτά ευθύνες διαχείρισης αρμοδιοτήτων που άπτονται της καθημερινότητας και της ομαλής λειτουργίας των υποδομών σε τοπικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, το συμβούλιο κοινότητας άνω των 300 κατοίκων, εκφράζει γνώμη και διατυπώνει προτάσεις προς το δημοτικό συμβούλιο, για την εκτέλεση νέων έργων εντός της κοινότητας, καθώς και για τη συντήρηση και τη λειτουργία των έργων που έχουν εκτελεστεί. Αποφασίζει ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν στην κοινότητα, από το ποσοστό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που προορίζονται για επενδυτικές ανάγκες του δήμου, που αναλογούν στην Κοινότητα. Μεριμνά για την καλή κατάσταση του δικτύου εσωτερικής και αγροτικής οδοποιίας της κοινότητας, για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, για την αποκατάσταση ζημιών και την καλή λειτουργία του δικτύου δημοτικού φωτισμού, για την καλή κατάσταση και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και έχει την ευθύνη της ομάδας πυρασφάλειας της κοινότητας, για την προστασία της δημοτικής περιουσίας στα όρια της κοινότητας, την εξέταση γενικών ή ειδικών προβλημάτων που αφορούν στους κατοίκους και την περιφέρεια της κοινότητας, ιδίως ευπαθών ομάδων του πληθυσμού της περιοχής της, την αξιοποίηση των τοπικών πόρων της κοινότητας και άλλα.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass