Το οικονομικό έγκλημα εξελίσσεται διαρκώς

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΔΙΚΑΣΤΕΣ, ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2019 22:04

Ενημέρωση γύρω από ένα έγκλημα που εξελίσσεται διαρκώς και ραγδαία, είχαν την ευκαιρία να λάβουν χθες στη Λάρισα, δικαστές, εισαγγελείς αλλά και υπάλληλοι σωμάτων επιθεώρησης και ελέγχου που ασκούν ανακριτικά και προανακριτικά καθήκοντα, απ’ όλη τη Θεσσαλία.

Στη νέα αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σε συνεργασία με το Φινλανδικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο HAUS και την Υπηρεσία Στήριξης Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SRSS) διοργάνωσαν ένα σεμινάριο γύρω από το οικονομικό έγκλημα το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Χθες, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, υπήρξε ενημέρωση γύρω από τη συγκέντρωση και την επεξεργασία αποδεικτικών στοιχείων κατά τη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς αλλά και την ανακριτική διερεύνηση και τη στρατηγική της έρευνας. Σήμερα αναμένεται να υπάρξει συζήτηση για το Bitcoin και τον ρόλο του στη διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων, αλλά και την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων που πηγάζουν από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η «Ε» κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης, συνομίλησε με την κ. Όλγα Μπαντέκα από τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς αλλά και με την κ. Φωτεινή Σιαφάκα που είναι Project manager του έργου από την Ε.Ε. και το Φιλανδικό Ινστιτούτο.

Αμφότερες τόνισαν πως αυτή η δράση ανήκει στον πέμπτο κύκλο προγραμμάτων που γίνονται στο πλαίσιο της υλοποίησης του εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ξεκίνησαν από το 2017. Υπογράμμισαν πως παρά το γεγονός ότι το αντικείμενο είναι εξειδικευμένο, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ενώ ευελπιστούν πως το πρόγραμμα θα μπορέσει να πάει σε 11 πόλεις συνολικά στην Ελλάδα έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλης της επικράτειας. Ήδη έχουν προηγηθεί η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και τα Χανιά.

«Το οικονομικό έγκλημα είναι ένας τομέας που εξελίσσεται διαρκώς τόσο στο θεσμικό πλαίσιο όσο και στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό τον λόγο η Γενική Γραμματεία περιλαμβάνει την υποστήριξη των δομών που ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα ως βασική προτεραιότητά της στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο. Θεωρούμε πως η διαρκής επιμόρφωση είναι μονόδρομος για την επικαιροποίηση των γνώσεων αλλά και την καλύτερη αντιμετώπιση των εγκλημάτων της διαφθοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπαντέκα προσθέτοντας πως «η Γενική Γραμματεία σε συνεργασία με επιμορφωτικά κέντρα όπως το εθνικό κέντρο δημόσιας διοίκησης για δημόσιους υπαλλήλους κάνει οριζόντιες δράσεις που αφορούν στους δημόσιους υπαλλήλους για θέματα εσωτερικού ελέγχου στο δημόσιο τομέα» διευκρινίζοντας πως έχουν γίνει προγράμματα για την καταπολέμηση της απάτης σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα που αφορούν ελεγκτικές υπηρεσίες του ΕΣΠΑ.

Το 2018 μάλιστα έγινε κι ένας διαγωνισμό με την επωνυμία «Hackathon», στον οποίο συμμετείχαν εκπαιδευτικά ιδρύματα στο πλαίσιο του οποίου αναπτύχθηκαν εφαρμογές που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς και συμμετείχε αρκετός κόσμος.

Στον προγραμματισμό τους είναι στο επόμενο στάδιο να διοργανώσουν και ενημερωτικές δράσεις για τους πολίτες.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass