Πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ 4 ΚΑΛΠΕΣ

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2019 15:03

Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής έχουν μία ιδιομορφία: Είναι η πρώτη φορά κατά την οποία θα ψηφίσουμε σε τέσσερις κάλπες, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να επισκεφθούμε δύο –γειτονικά- εκλογικά τμήματα.

Ως εκ τούτου η σταυροδοσία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Ειδικά για τους εκλογείς της Λάρισας, έχουν τη δυνατότητα να θέσουν: έως 4 σταυρούς προτίμησης στο ευρω-ψηφοδέλτιο, έως 4 σταυρούς στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έως 3 σταυρούς στο ψηφοδέλτιο για τον Δήμο Λαρισαίων αλλά συνάμα και 1 σταυρό στους υποψηφίους της Γιάννουλης ή της Κοιλάδας (επίσης για τον Δήμο Λαρισαίων), καθώς και έως 2 σταυρούς στους υποψηφίους της Κοινότητας της Λάρισας στην οποία ανήκουν.

Πιο αναλυτικά:

Οι 4 κάλπες για τις ψηφοφορίες των Αυτοδιοικητικών και των Ευρωεκλογών θα κατανεμηθούν σε δύο εκλογικά τμήματα (άρα σε ισάριθμες αίθουσες) με τον ίδιο αριθμό αλλά με τη διάκριση «Α» και «Β».

Στα τμήματα με την ένδειξη «Α» θα ψηφίσουμε για τις Ευρωεκλογές, καθώς και για την Περιφέρεια.

Ενώ σε εκείνα με την ένδειξη «Β» θα ψηφίσουμε για τις Δημοτικές (εκλογή δημοτικών συμβουλίων) και τις Κοινοτικές (εκλογή συμβουλίων κοινότητας και προέδρων κοινοτήτων).

Βήμα 1ο

Μπαίνοντας λοιπόν στο εκλογικό τμήμα με την ένδειξη «Α» και αφού γίνει ταυτοποίηση των στοιχείων μας, θα λάβουμε τον φάκελο και τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών (κομμάτων και ανεξάρτητων, καθώς και το λευκό) για τις Ευρωεκλογές. Στο ψηφοδέλτιο της προτίμησής μας μπορούμε να βάλουμε έως και 4 σταυρούς, δίπλα στο όνομα του υποψηφίου της επιλογής μας (είτε αριστερά είτε δεξιά αυτού). Σε περίπτωση που θέσουμε περισσότερους το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο αλλά λογίζεται μόνο υπέρ του Συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός. Ακολούθως θα ρίξουμε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη των Ευρωεκλογών.

Βήμα 2ο

Χωρίς να φύγουμε από το εκλογικό τμήμα θα επιστρέψουμε στην Εφορευτική Επιτροπή για να λάβουμε τα ψηφοδέλτια για τις Περιφερειακές εκλογές. Οι εκλογείς της Λάρισας θα λάβουν το ψηφοδέλτιο με τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Μπορούμε να σταυρώσουμε έως 4 από αυτούς (αντίστοιχα οι εκλογείς της Μαγνησίας μπορούν να βάλουν επίσης έως 4 σταυρούς, των Τρικάλων και της Καρδίτσας έως 3 και των Σποράδων έως 1). Ο επικεφαλής του συνδυασμού, υπ. περιφερειάρχης, δεν χρειάζεται σταυρό. Αν όμως τεθεί, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για τον λόγο αυτό.

Βήμα 3ο

Έχοντας ολοκληρώσει την ψηφοφορία για Ευρωεκλογές και Περιφερειακές εκλογές, θα περάσουμε στο τμήμα (συνήθως σε διπλανή αίθουσα), με την ένδειξη «Β».

Θα χρειαστεί και εδώ να ξαναδώσουμε την ταυτότητά μας για την πιστοποίηση των στοιχείων. Στη συνέχεια θα λάβουμε από την Εφορευτική Επιτροπή τα ψηφοδέλτια για την εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων.

Ο Δήμος Λαρισαίων απαρτίζεται από τρεις εκλογικές περιφέρειες, που αντιστοιχούν στους ισάριθμους «Καποδιστριακούς» δήμους που συνενώθηκαν, δηλαδή της Λάρισας, της Γιάννουλης και της Κοιλάδας.

Οι ψηφοφόροι της Λάρισας θα λάβουν το ψηφοδέλτιο για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων, στο οποίο μπορούν να θέσουν έως και 3 σταυρούς. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα αναγράφονται και οι υποψήφιοι των δύο άλλων εκλογικών περιφερειών Γιάννουλης και Κοιλάδας όπου ο ψηφοφόρος μπορεί να «σταυρώσει» έναν υποψήφιο της αρεσκείας του.

Ο ψηφοφόρος της Γιάννουλης (εννοείται και της Φαλάνης, αφού ανήκει στην ίδια εκλογική περιφέρεια), έχει επίσης τη δυνατότητα να θέσει έως 3 σταυρούς, αλλά και 1 επιπλέον, ακολούθως στους υποψήφιους των εκλογικών περιφερειών Λάρισας και Κοιλάδας που έπονται.

Ο εκλογέας όμως του πρώην Δήμου Κοιλάδας μπορεί να θέσει μόνον 1 σταυρό στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής του περιφέρειας, όπως επίσης και 1 ακόμη στους υποψηφίους των εκλογικών περιφερειών Λάρισας και Φαλάνης που ακολουθούν.

Εννοείται ότι και εδώ δεν απαιτείται σταυρός στον επικεφαλής υπ. δήμαρχο, όπως επίσης ότι μεταξύ των ψηφοδελτίων πρέπει να σας δοθεί και «λευκό».

ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Ανάλογη είναι η διαδικασία και στους άλλους δήμους του νομού Λάρισας. Οι εκλογικές περιφέρειες όπου ο ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα να «σταυρώσει» μόνο έναν υποψήφιο της αρεσκείας του είναι εκείνες που εκλέγουν από 1 έως 3 δημοτικούς συμβούλους. Τέτοιες (μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές) εκλογικές περιφέρειες είναι οι:

-Λακέρειας του Δήμου Αγιάς.

- Καρυάς, Βερδικούσας, Λιβαδίου, Σαρανταπόρου και Τσαριτσάνης του Δήμου Ελασσόνας.

- Αρμενίου, Κιλελέρ και Κραννώνα του Δήμου Κιλελέρ.

- Αμπελακίων του Δήμου.

- Ναρθακίου του Δήμου Φαρσάλων.

* Σε όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες των δήμων του νομού οι εκλογείς μπορούν να θέσουν έως τρεις σταυρούς σε υποψηφίους της περιφέρειάς τους.

Βήμα 4ο

Έχοντας τελειώσει και με τους δήμους απομένει η διαδικασία ψηφοφορίας για τις κοινότητες και τα συμβούλια Κοινότητας. Εδώ ο εκλογέας θα λάβει τα ψηφοδέλτια της Κοινότητάς του. Αν είναι εγγεγραμμένος και ψηφίζει σε Κοινότητα κάτω των 300 κατοίκων τότε ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός μόνο υποψήφιου προέδρου.

Σε ό,τι αφορά στον Δήμο Λαρισαίων, αυτός απαρτίζεται από 14 κοινότητες, όπου θα εκλεγούν ισάριθμα Κοινοτικά Συμβούλια. Ήτοι: Οι 4 κοινότητες της Λάρισας (1ο, 2ο, 3ο και 4ο δημοτικά διαμερίσματα), 1 της Τερψιθέας, 2 της Γιάννουλης και Φαλάνης και 7 του πρώην Δήμου Κοιλάδας (δηλαδή της Κοιλάδας, της Ραχούλας, της Αμυγδαλέας, του Κουτσοχέρου, της Μάνδρας, των Ελευθερών και του Λουτρού). Ο ψηφοφόρος της κάθε κοινότητας θα λάβει μόνο τα ψηφοδέλτια αυτής (ανεξάρτητων συνδυασμών ή συνδυασμών συγκεκριμένων υποψήφιων δημάρχων) έχοντας τη δυνατότητα να θέσει έως 2 σταυρούς.

Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες Κοινότητες των Δήμων του νομού.

Στις Κοινότητες αυτές (άνω των 300 κατοίκων), θα εκλεγούν σύμβουλοι, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από τον πληθυσμό της Κοινότητας. Έτσι για Κοινότητες από 301 έως 2.000 κατοίκους εκλέγονται 5 σύμβουλοι, από 2.001 έως 10.000 εκλέγονται 7, από 10.001 έως 50.000 εκλέγονται 11, ενώ από 50.001 και άνω εκλέγονται 15. Στη συνέχεια τα νεοεκλεγέντα αυτά συμβούλια Κοινοτήτων θα εκλέξουν με εσωτερική διαδικασία τον πρόεδρο του Συμβουλίου Κοινότητας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass