Η ώρα των πολιτών για το μέλλον της χώρας

* ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ * ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ, ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2019 15:01

Η «μητέρα των μαχών» έφτασε… Με στρατηγικές, στόχους και προσδοκίες και με διαφορετικά κριτήρια και προτεραιότητες, μικροί και μεγάλοι «μονομάχοι» έχοντας αφήσει πίσω τους μια μακρά προεκλογική περίοδο βρίσκονται σήμερα ενώπιον της κάλπης και στην τελική ευθεία μιας εκλογικής αναμέτρησης με διπλή βαρύτητα και σημασία.

Από τη μια πλευρά είναι η μάχη για μια ισχυρή παρουσία στην Ευρωβουλή σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως είναι το Brexit και η άνοδος των ακραίων και λαϊκίστικων φωνών της. Από την άλλη μια καλή ευκαιρία για την καταγραφή δυνάμεων στην εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες θα πάνε στην κάλπη μετά τον Σεπτέμβριο του 2015. Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες ήταν εμφανές πως η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στον πολιτικό αντίκτυπο που θα έχει το αποτέλεσμα «εντός των τειχών» και λιγότερο στο ευρωπαϊκό διακύβευμα.

Σε κάθε περίπτωση κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, έχοντας επιστρατεύσει ισχυρά «χαρτιά» για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον κυρίως των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, θα δοκιμάσουν σήμερα τις δυνάμεις τους. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα ποσοστά και των καλπών, που θα καθορίσουν εξελίξεις και θα διαμορφώσουν σε καταλυτικό βαθμό το πολιτικό κλίμα εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι επερχόμενες εθνικές εκλογές. Υπό το πρίσμα αυτό τα κομματικά επιτελεία του ν. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ, του Ποταμιού, των ΑΝΕΛ και της Ένωση Κεντρώων δίνουν το στίγμα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης…

ΣΥΡΙΖΑ: Με προγραμματικές

και προοδευτικές συγκλίσεις

«Η κρισιμότητα των σημερινών Ευρωεκλογών, για τους λαούς της ΕΕ και βέβαια για τον ελληνικό λαό, έχει τονιστεί τόσο πολύ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ώστε να αποτελεί πλέον κοινό τόπο για κάθε πολίτη. Είναι τεράστια ανάγκη και μονόδρομος η αύξηση των ποσοστών των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της σοβαρής σοσιαλδημοκρατίας και των οικολόγων της Ευρώπης, προκειμένου να στηθεί ισχυρό ανάχωμα στην προέλαση των δυνάμεων της ακροδεξιάς που πηγαίνουν χέρι – χέρι με τους εκφραστές της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής μόνιμης λιτότητας για τους λαούς της Ευρώπης. Ειδικότερα για την Ελλάδα, η εμφανής αναστροφή του κλίματος τους τελευταίους μήνες, καθώς οι ψηφοφόροι βλέπουν πια στην καθημερινότητά τους τι σήμαινε η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ μέχρι σήμερα, δείχνει ότι δεν υπάρχει η πιθανότητα επιστροφής στο παλιό πολιτικό σκηνικό της ρεμούλας, της υποταγής στις ελίτ και των αυστηρών πολιτικών λιτότητας, καθώς οικοδομούμε σε στέρεες βάσεις την Ελλάδα των πολλών. Εξάλλου επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές υπήρξε η στήριξη συνδυασμών νίκης, που μπορούν την επόμενη μέρα να διοικήσουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας και να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε κάθε περιοχή, μέσω της συνεργασίας που βασίζεται σε συγκεκριμένες προγραμματικές και προοδευτικές συγκλίσεις. Με αυτό ως γνώμονα αποφασίσαμε τη στήριξη συνδυασμών, με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας σε αυτούς, αλλά και άξιων εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών, στο πλαίσιο μιας προοδευτικής συμμαχίας, προοπτική που αποτελεί ανάγκη των καιρών».

ΝΔ: Κάθε ψηφοφόρος

«αξίζει καλύτερα»

«Η σημερινή ημέρα είναι το επιστέγασμα της δημοκρατικής διαδικασίας και οι εκλογές έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος και αντικατοπτρίζουν την ωριμότητα του λαού μας. Η 26η Μαΐου είναι η μέρα που ξεκινά η πορεία ανασύνταξης του ελληνικού λαού, μια πορεία επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα. Η μέρα που η ΝΔ θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και θα τεθεί επικεφαλής μιας εθνικής προσπάθειας για να ανακτήσει η χώρα μας τη θέση και το γόητρο, που της αξίζει, στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Η ΝΔ είναι η φιλελεύθερη αυτή παράταξη, που υπηρετεί το όραμα του εθνάρχη Κ. Καραμανλή, που ενέταξε τη χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, που αγωνίζεται με σθένος και που έχει δικαιωθεί για τις μέχρι σήμερα ευρωπαϊκές της επιλογές. Για τον λόγο αυτό, καλώ κάθε πολίτη, κάθε 17άρη, να ασκήσει σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα. Το δικαίωμά του να αποφασίσει εκείνος για το μέλλον το δικό του και της πατρίδας μας. Κάθε ψηφοφόρος οφείλει να προσέλθει στις κάλπες και να αποδείξει απόψε ότι «αξίζει καλύτερα» δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα, στις ευρωπαϊκές επιλογές της ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ευχόμαστε η διαδικασία των εκλογών να διεξαχθεί ομαλά, σε κλίμα πολιτισμού, ηρεμίας, κατανόησης και συνεργασίας παρά το γεγονός ότι η πολυπλοκότητα της διαδικασίας δυσχεραίνει την αρτιότητά της. Μετά λόγου γνώσεως, εκφράζω την πεποίθηση πως το ποσοστό της ΝΔ στον ν. Λάρισας θα είναι εξαιρετικό και η παράταξή μας θα είναι πρώτη με σημαντική διαφορά και στις 7 επαρχίες του νομού μας».

ΚΙΝΑΛ: Μπροστά

στην κάλπη θυμηθείτε…

«Η ενίσχυση και η ανάδειξή του σε τρίτο κόμμα, που θα του επιτρέψει να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων, αποτελεί τον εκλογικό στόχο του Κινήματος Αλλαγής στη μάχη των Ευρωεκλογών ενώ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στοχεύει στην ανάδειξη των προοδευτικών δυνάμεων τόσο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και στον Δήμο Λαρισαίων εκλέγοντας τους Νίκο Τσιλιμίγκα και Απόστολο Καλογιάννη τους οποίους στηρίζει. Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής στη Λάρισα κ. Στέλιος Τσιάκαλος σε μήνυμά του στους ψηφοφόρους τονίζει: Οι Έλληνες πολίτες πριν πάνε να ψηφίσουνε την Κυριακή να θυμηθούν: την κατάργηση του Μνημονίου μ' ένα νόμο, τις αγορές που θα χόρευαν πεντοζάλη, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την κυβέρνηση με τον ακροδεξιό Καμμένο, το ΌΧΙ που έγινε ΝΑΙ, το 3ο καταστροφικό μνημόνιο, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την υπερφορολόγηση των πάντων, τον καταστροφικό νόμο Κατρούγκαλου, την εξαφάνιση του ΕΚΑΣ, τη διάλυση της μεσαίας τάξης, τον Πετσίτη και τα κότερα, τη συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης να έχουν στο μυαλό τους: την καταστροφική πενταετία Καραμανλή, τις 865.000 γαλάζιες προσλήψεις, τον ακροδεξιό και ανθέλληνα Βέμπερ που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία, την 7ήμερη εργασία που μας υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης και ότι η ανισότητα είναι φυσικό μέγεθος. Τέλος να θυμηθούν ποιος κράτησε τη χώρα όρθια και πρόταξε το πατριωτικό συμφέρον έναντι του κομματικού. Τέρμα η πλάκα! Στέλνουμε μήνυμα για Ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Στέλνουμε μήνυμα πραγματικής αλλαγής με το Κίνημα Αλλαγής».

ΚΚΕ: Η ελπίδα

έχει όνομα…

«Στις εκλογές 26 Μάη ως ΚΚΕ απευθύνουμε κάλεσμα στους εργάτες, στους υπάλληλους, στους ανέργους, τους συνταξιούχους, στους ανθρώπους του μόχθου, στα νέα παιδιά που για πρώτη φορά θα ψηφίσουν, στον λαϊκό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, να φτάσουν στην κάλπη με τα ψηφοδέλτια του αγώνα, της ελπίδας και της προοπτικής. Αυτή η ελπίδα και η προοπτική έχει όνομα: Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στις Ευρωεκλογές. «Λαϊκή Συσπείρωση» στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Αυτό το γνωρίζουν καλά, όχι μόνο όσοι έχουν αποφασίσει να στηρίξουν με την ψήφο το ΚΚΕ παντού, αλλά και όλοι όσοι ακόμα το σκέφτονται! Ξέρουν καλά πως αν υπάρχει ένα κόμμα που έχει βάλει τη σφραγίδα του στους αγώνες του λαού μας, για να πάρει πίσω τα κλεμμένα, για να διεκδικήσει τα αυτονόητα, αυτό είναι το ΚΚΕ. Ξέρουν καλά πως εμείς κρατήσαμε την ελπίδα ζωντανή. Ορθώσαμε και θα ορθώσουμε πραγματικό τείχος στον φασισμό και το ναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α. που τροφοδοτείται και στηρίζεται από το ίδιο το σύστημα. Ξέρουν καλά πως ακόμα και αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας, υπάρχει προοπτική για τον λαό. Και αυτή, σε πείσμα όλων, την κρατάει ανοιχτή μόνο το ΚΚΕ, με την ανατρεπτική πολιτική του πρόταση. Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε και τους λέμε: Τώρα, είναι η ώρα, να κάνετε αυτό που κάθε φορά αναβάλετε για αργότερα! Ρίξτε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, της “Λαϊκής Συσπείρωσης”».

ΠΟΤΑΜΙ: Με διαφορετικά

κριτήρια και προτεραιότητες

«Στις Ευρωεκλογές δεν εκλέγουμε πρωθυπουργό, ψηφίζουμε για το μέλλον της Ευρώπης. Την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οράματος. Αυτό είναι μία πρόκληση για όλες τις χώρες της Ε.Ε. Το «Ποτάμι» με προτάσεις και με κατάλληλους ανθρώπους θα δώσει τη μάχη στην Ευρωβουλή για να γίνει εμφανές το στίγμα της Ελλάδας. Να χτίσουμε την Ευρώπη των Πολιτών που διεκδικούν ένα ειρηνικό μέλλον, με ευημερία και δικαιοσύνη! Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές το «Ποτάμι» πιστεύει πως οι υποψήφιοι δεν κρίνονται από κάποια κομματική ταυτότητα, κρίνονται με βάση το ήθος, την εντιμότητα, την εργατικότητα, την ικανότητα και το έργο που παρουσίασαν τόσο στη ζωή όσο και στην πολιτική. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν τα μονοπωλούν τα στελέχη κανενός κόμματος, κοινώς σε όλα τα κόμματα υπάρχουν ικανοί άνθρωποι. Αυτά ήταν και τα κριτήρια που μέτρησαν για να στηρίξουμε την υποψηφιότητα του νυν και εκ νέου υποψήφιου δημάρχου Λαρισαίων, κ. Απόστολου Καλογιάννη και να συμμετέχουμε στον συνδυασμό της «Συμπαράταξης Λαρισαίων», με εκπρόσωπό μας την υποψήφια δημοτική σύμβουλο κ. Νίκη Κατσούρα. Στην Περιφέρεια θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να αναδείξουμε τα δυνητικά μας πλεονεκτήματα. Τη γεωγραφική θέση, τα ιστορικά, πολιτισμικά χαρακτηριστικά και τις επιστημονικές δυνατότητες που δίνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να τα συνδέσουμε με προτάσεις αξιοποίησης και απορρόφησης του νέου πακέτου ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την περίοδο 2021-2027».

ΑΝΕΛ: Ποια Ευρώπη

θέλουμε τελικά;

«Σήμερα οι Ελληνες πολίτες καλούνται να εκφράσουν ποια Ευρώπη θέλουν τελικά, αποφασίζοντας μεταξύ του μοντέλου όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της με σκοπό τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την ισότητα και ισονομία των Ευρωπαϊκών λαών, με στόχο την ειρήνη, τη συνανάπτυξη και την ευημερία ή την Ευρώπη των τελευταίων ετών, την Ευρώπη των αριθμών, των τραπεζών, των δανειστών, την Ευρώπη των εξωθεσμικών κέντρων και των ισχυρών, όπου την εξουσία ανέλαβαν όργανα που δεν εκλέχτηκαν ποτέ από τους λαούς, έχουν μεταλλάξει την Ευρώπη από μία κοινότητα εθνών – κρατών σε μία ένωση όπου οι εξουσίες φεύγουν από τις εθνικές κυβερνήσεις και μεταφέρονται σε μια κεντρική αρχή στις Βρυξέλλες – ένα διευθυντήριο που θέλει να ελέγχει ολοκληρωτικά τους Ευρωπαϊκούς λαούς. Σήμερα καλούμε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν εκπροσώπους για μια δυνατή και ισχυρή εκπροσώπηση της χώρας μας όπου θα δημιουργήσουμε:

- Την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, όπου όλα τα κράτη-μέλη είναι ισότιμα, διατηρώντας την Εθνική τους υπόσταση και αξιοπρέπεια, την Ευρώπη που θα σέβεται την κυριαρχία των εθνών – κρατών, των οποίων οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις θα έχουν την υποχρέωση να ακολουθούν τη βούληση των πολιτών τους.

-Την Ευρώπη όπου οι λαοί θα θεωρούνται ίσοι, ανεξαρτήτως μεγέθους ή δύναμης και κάθε απόφαση θα παίρνεται ομόφωνα και αν κάποιος λαός διαφωνεί πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διαφωνία του ως κυρίαρχου.

-Την Ευρώπη όπου η Εθνική ταυτότητα και η εθνική παράδοση θα γίνονται σεβαστές και θα προστατεύονται».

Ένωση Κεντρώων: «Όχι

στον κομματικό φανατισμό

«Εμείς στην Ένωση Κεντρώων πιστεύουμε ότι οι Δημοτικές και Περιφερεριακές εκλογές δεν πρέπει επ' ουδενί να σχετίζονται με κόμματα. Ένας υποψήφιος που έχει τα προσόντα, το κατάλληλο πρόγραμμα και τη διάθεση να εργαστεί με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα για τον τόπο του δεν χρειάζεται χρίσμα από κανένα κόμμα. Για τον λόγο αυτό λέμε στους πολίτες να ψηφίσουν κατά συνείδηση ανθρώπους οι οποίοι έχουν τα παραπάνω στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του κοστολογημένου προγράμματος κι όχι να παρασύρθουν από κούφιες υποσχέσεις και κομματικές γραμμές. Εάν ψηφίσουμε με κομματικό φανατισμό στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάνουμε κακό στον τόπο όπου γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, ζούμε κι εργαζόμαστε. Αυτόν αφορούν αυτές οι εκλογές. Τις υποδομές του, την καθαριότητά του, την ανάπτυξή του και όχι κεντρικά εθνικά ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά στις Ευρωεκλογές, είναι γνωστό ότι είμαστε υπέρ της Ευρώπης και του ευρώ, αναγνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα στη λειτουργία της. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη χωρίς διακρίσεις, ρίχνοντας βάρη σε συγκεκριμένες χώρες, να μάχεται για να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στα αδύναμα κράτη και τα οικονομικά δυνατότερα. Απαιτούμε αλληλεγγύη και σεβασμό στα κυριαρχικά εθνικά ζητήματα. Για να τα διεκδικήσει αυτά μια χώρα πρέπει να μάχονται και φυσικά να συνεργάζονται οι ευρωβουλευτές της. Για όλα αυτά αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τη χώρα μας να εκπροσωπείται από ευρωβουλευτές της Ένωσης Κεντρώων, δηλαδή από λογικές, πατριωτικές φωνές που πιστεύουν στην αξία της Ευρώπης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass