Το δίλημμα στο ΚΙΝΑΛ από την αποχώρηση Βενιζέλου

«ΚΕΡΔΙΖΕΙ Ή ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ;» ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ * ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΓΕΝΝΗΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ * ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΝΙΚ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2019 22:02

Το δίλημμα «κερδίζει ή χάνει το κόμμα;» από την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου κυριαρχεί τα τελευταία 24ωρα στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής και στη Λάρισα, με τη νομαρχιακή οργάνωση να εμφανίζεται προβληματισμένη από τις ραγδαίες εξελίξεις έναν μήνα πριν τις εθνικές εκλογές.

Οι εκτιμήσεις των δύο πλευρών ως απάντηση στο δίλημμα εμφανίζονται αντικρουόμενες, έχοντας σημεία αναφοράς την επιχειρηματολογία τής κάθε πλευράς για την ερμηνεία των εξελίξεων με αμφότερους πάντως να συμφωνούν ότι όποια απάντηση να δώσει κανείς στο δίλημμα «το ταμείο θα γίνει το βράδυ της 7ης Ιουλίου», εφόσον φυσικά οι εκλογές διενεργηθούν εκείνη την Κυριακή.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά και την ανακοίνωση της απόφασής της να του προτείνει την τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή με θέση υποψηφίου σε οποιαδήποτε περιφέρεια της χώρας, προκάλεσε αμηχανία και «μούδιασμα» στα τοπικά στελέχη την ώρα που είχαν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν από την εκλογική επιτυχία της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» του Απόστολου Καλογιάννη, που υποστήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις.

Επισήμως το Κίνημα Αλλαγής τάσσεται υπέρ της απόφασης της κας Γεννηματά για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θεωρώντας ότι ο κ. Βενιζέλος πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή του για αποχώρηση και να δώσει τη μάχη στην πρώτη γραμμή αλλά ουδείς γνωρίζει αν την αποχώρηση κεντρικών στελεχών θα ακολουθήσουν μεσαία και μικρά στελέχη στην περιφέρεια.

«Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επέλεξε τον Γιώργο Καμίνη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας για να σηματοδοτήσει πολιτικά τη σταθερή απόφαση για τη διεύρυνση του χώρου και την ενίσχυση του νέου πολιτικού φορέα ώστε να κυριαρχήσει στον προοδευτικό χώρο. Απόφαση που ανοίγει μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν απογοητευθεί από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές», τονίζει σε χθεσινή δήλωσή του ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Στέλιος Τσιάκαλος και συνεχίζει: «Η επιλογή του Γιώργου Καμίνη με τα πολιτικά χαρακτηριστικά της, πιστεύω και προσωπικά, ότι θα συμβάλει σημαντικά σε αυτό.

Εκτιμώ πως ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βιάστηκε να δηλώσει ότι θα απέχει, με όλο τον σεβασμό, πιστεύω πως καλό θα ήταν να επανεξετάσει τη στάση του και να συνταχθεί με το Κίνημα Αλλαγής στη πρώτη γραμμή της μάχης. Σε αυτή τη μάχη είναι μονόδρομος να προχωρήσουμε ενωμένοι. Έτσι θα επιτευχθεί η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινούνται και οι εκτιμήσεις της ομάδας των Γεννηματικών στη Λάρισα, που χαρακτηρίζουν την απόφαση της προέδρου πολιτική κίνηση «υψηλού ρίσκου αλλά και υψηλού πολιτικού συμβολισμού». Θεωρώντας ότι η κίνηση της Φώφης Γεννηματά έχει αμιγώς πολιτικά –και όχι προσωπικά- χαρακτηριστικά αποδεικνύεται η αποφασιστικότητά της να δώσει ένα πολιτικό αγώνα με άλλες απαιτήσεις με τις οποίες δεν είναι συμβατός ο κ. Βενιζέλος, υποστήριζε εκπρόσωπος της ομάδας των Γεννηματικών, που δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για την οριοθέτηση του στόχου για επαναπατρισμό όσων απογοητευμένων από το ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκαν στο παρελθόν προς τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Μέλη της ίδιας ομάδας χαρακτηρίζουν ακατανόητη την απόφαση του κ. Βενιζέλου να αποχωρήσει –επειδή είναι πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι έπρεπε να τοποθετηθεί στο Επικρατείας, η κατάρτιση του οποίου αποτελεί δικαίωμα της προέδρου, που άσκησε, έλεγαν χαρακτηριστικά- θεωρώντας ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί χωρίς επιπτώσεις για το Κίνημα.

Ουσιαστικά οι «προεδρικοί» του Κινήματος εκτιμούν ότι αν και βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρξουν κάποιες απώλειες, αυτές μπορούν να καλυφθούν και να υπερσκελιστούν από τα κέρδη που μπορεί να έχει από τον επαναπατρισμό όσων μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια εποχή που, όπως απέδειξαν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε πτωτική πορεία χάνοντας μεγάλο τμήμα των δυνάμεών του.

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αντίθετα, οι πολιτικοί φίλοι του κ. Βενιζέλου φαίνεται να μην συμφωνούν με τις εκτιμήσεις των προεδρικών και να τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι με την αποχώρηση του πρώην προέδρου μόνο απώλειες μπορεί να έχει το Κίνημα και κάθε απώλεια οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση, αποτέλεσμα αντίθετο από τον επιδιωκόμενο στόχο της αύξησης των δυνάμεων και της σταθεροποίησης σε πρώτη φάση ως τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Οι πολιτικοί φίλοι του κ. Βενιζέλου δεν αποτελούν οργανωτικά τουλάχιστον ομάδα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στη Λάρισα, όπως και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας, οργανωμένη αντίδραση για τις εξελίξεις. Ωστόσο βρίσκονται σε στάση αναμονής προκειμένου σε επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο να καθορίσουν τη στάση τους ανάλογα με τις εξελίξεις τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Ενδεικτική είναι η στάση του γνωστού Βενιζελικού πρώην διοικητή νοσοκομείων στη Θεσσαλία Λάζαρου Μακρή ο οποίος αφήνει όλα τα ενδεχόμενα αντίδρασης ανοιχτά, διαμηνύοντας σε κάθε κατεύθυνση ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και παραμένει στη διάθεση του κ. Βενιζέλου «ό,τι και αν αποφασίσει» αναφορικά με πιθανές αντιδράσεις.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται και οι προσκείμενοι στο περιβάλλον του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, που θεωρείται πολιτικός φίλος με τον κ. Βενιζέλο. «Η τοποθέτηση του κ. Καμίνη ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ο χειρισμός της υπόθεσης που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου δεν ήταν αυτό που χρειαζόταν το Κίνημα Αλλαγής στην παρούσα φάση πηγαίνοντας προς τις εθνικές εκλογές» σημείωνε γνωστό στέλεχος του τοπικού Κινήματος Αλλαγής χωρίς να αποκλείει ανάλογους χειρισμούς και τον Νίκο Ανδρουλάκη, που «μπορεί να είναι ο επόμενος» καθώς η κα Γεννηματά ήταν ξεκάθαρη ότι η απόφαση για τον κ. Βενιζέλο ήταν η αρχή. «Σε κάθε περίπτωση όλα θα μετρήσουν όταν γίνει ο λογαριασμός το βράδυ των εκλογών» κατέληγε αναμένοντας πάντως και τη σύγκληση των κομματικών οργάνων όπου θα συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass