40 χρόνια Γιορτή Κερασιού

ΤΟ ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΑΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2019 22:01

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Ήταν 40 χρόνια πριν, όταν το γραφικό Μεταξοχώρι της Αγιάς πρωτοδιοργάνωνε τη Γιορτή Κερασιού. Το ημερολόγιο έγραφε 7 Ιουνίου 1980 και κανείς ίσως δεν φανταζόταν τότε την επιτυχία που το εγχείρημα αυτό κατόπιν θα είχε.
Επιτυχία τεράστια, αφού γρήγορα η γιορτή αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα του νομού Λάρισας κι έναυσμα για τη διοργάνωση παρόμοιων σε άλλες περιοχές της χώρας μας.
Το Μεταξοχώρι, μέσα από αυτή, μόνο κερδισμένο βγήκε. Το κεράσι του απέκτησε κάτι σαν ταυτότητα, σαν μια ανεπίσημη ονομασία προέλευσης. Οι παραγωγοί του ωφελήθηκαν. Χιλιάδες συνολικά, με αφορμή την ετήσια διοργάνωση της Γιορτής Κερασιού, επισκέφτηκαν το χωριό όλη αυτή τη μακρά περίοδο και γνώρισαν την ασύγκριτη ομορφιά του. Χωριό που συνθέτει αξιοζήλευτα, άλλωστε, τον πολιτισμό, την παράδοση και το φυσικό κάλλος. Χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Κισσάβου, καταπράσινο, χωρισμένο στα δύο από μια ρεματιά κατάφυτη από πανύψηλα πλατάνια, σαγηνεύει τον καθένα που το περπατάει. Γεμάτο από καλντερίμια και καταπληκτικά, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, αρχοντικά, γεμάτο από παλιές εκκλησιές που κρύβουν ανεκτίμητους θρησκευτικούς θησαυρούς, εύκολα αποτέλεσε τις τελευταίες δεκαετίες και συνεχίζει να αποτελεί θέρετρο πάμπολλων γνωστών ανά την Ελλάδα ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.


Η γιορτή μάλλον ήρθε για να δέσει και να διαφημίσει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Ηταν μια ιδέα του αείμνηστου Αγιώτη πολιτικού Τάκη Καρδάρα, του αείμνηστου Μεταξοχωρίτη γιατρού Αντώνη Καφετσιούλη και του τότε προέδρου του χωριού Αντώνη Τσακνάκη που με το Κοινοτικό του Συμβούλιο την έκανε πράξη, για την οποία ασφαλώς ως σήμερα θα είναι υπερήφανος. Την πρώτη αφίσα της γιορτής σχεδίασε ο Μέντης Μποσταντζόγλου, ο γνωστός σε όλους Μποστ, ένας άνθρωπος που αγάπησε με πάθος το Μεταξοχώρι. Την επόμενη χρονιά ο ζωγράφος Μάριος Βατζιάς σχεδίασε τη γνωστή αφίσα της κοπέλας με τα γαλανά μάτια, με κεράσια κρεμασμένα στα αυτιά για σκουλαρίκια και σλόγκαν «Πρόοδος με ομορφιά», η οποία έκτοτε καθιερώθηκε ως η επίσημη αφίσα της γιορτής. Όλοι οι Μεταξοχωρίτες αγκάλιασαν εξαρχής την προσπάθεια. Προσπάθεια, που συνεχίστηκε και από τους επόμενους κοινοτάρχες και κρατά ως και τώρα που ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για να πραγματωθεί και η… 40ή Γιορτή Κερασιού.
Το πρόγραμμα για φέτος περιλαμβάνει:
Σάββατο 8 Ιουνίου
7:30 μ.μ., συνάντηση επισήμων στο Τοπικό Αρχείο – ΓΑΚ Αγιάς. Αφιέρωμα «Δάσκαλοι και σχολεία της Αγιάς».
8:30 μ.μ., αγιασμός, χαιρετισμοί, ομιλίες.
9 μ.μ., ξενάγηση στο Παρθεναγωγείο και στην έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Λούγγου.
10:30 μ.μ., μουσική βραδιά.
Κυριακή 9 Ιουνίου
11 π.μ., παιδικά χορευτικά.
11:30 π.μ., δραστηριότητες για παιδιά από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελασσόνας.
12 μ. – 3 μ.μ., 5 μ.μ. – 8 μ.μ., επίδειξη πινγκ – πονγκ από τον Αθλητικό Σύλλογο «Δύναμη».
7 μ.μ., περπατώντας στα «Βυζαντινά Μονοπάτια».
9 μ.μ., συνάντηση χορευτικών.
Η γιορτή οργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Αγιάς, τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση «Καλυψώ», την Τοπική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Μεταξοχωρίου. Συνδιοργανωτές είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός κι ο Αγροτικός Σύλλογος Μεταξοχωρίου, τα Γ.Α.Κ. και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.
Συμμετέχουν με περίπτερα ο Π.Ε.Σ. Μεταξοχωρίου, η «Fresh Nuts», η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΟΣΣΑ», οι χειροποίητες δημιουργίες «Αλκμήνη», η «STEFITA’S OILS & CREAMS», το Κ.Π.Ε., το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Αγιάς, τα «Κρασιά Μανωλίδη» και το «Κτήμα Γη & Υγεία».
Επισκέψιμοι χώροι για το Σαββατοκύριακο θα είναι τα Γ.Α.Κ., όπου φιλοξενούνται παλαίτυπα, φωτογραφίες κι έγγραφα της ευρύτερης περιοχής της Αγιάς από τον 17ο αιώνα ως σήμερα, το παλιό Παρθεναγωγείο με την έκθεση του Βασίλη Λούγγου και το Αρχοντικό Σουλιώτη, όπου φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Στέφανου Λαζαρόπουλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass