«Για τη χώρα σας από παιδιά μελετούμε με θαυμασμό»

ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΟΥΒΙΑΝΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΙΡΑΦΛΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ – «ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΔΕΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΑΩΝ» ΤΟΝΙΣΕ Ο ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2019 22:16

 Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη και τον δήμαρχο της Μιραφλόρες, Λουίς Αλφόνσο Μολίνα Αρλες οι δύο πόλεις έβαλαν χθες τα θεμέλια της μόνιμης συνεργασίας τους που ξεκίνησε μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος Διεθνούς Αστικής Συνεργασίας (IUC), που κύριο αντικείμενο έχει τη συνεργασία σε θέματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας, αστικού πρασίνου καθώς και διαχείρισης ενέργειας.

Η επίσημη τελετή αδελφοποίησης έγινε χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο Λάρισας παρουσία θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και φορέων του νομού με τον δήμαρχο της περουβιανής πόλης, να συγκινεί δηλώνοντας τον θαυμασμό του για την Ελλάδα σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «από παιδιά διαβάζαμε την Ιλιάδα», υπενθυμίζοντας πως «όταν σπούδαζα Νομική, διάβαζα Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη».

Η τελετή αδελφοποίησης ξεκίνησε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Τάχο να καλωσορίζει την ξένη αντιπροσωπεία που απαρτιζόταν από αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου της Μιραφλόρες και να κάνει αναφορά στους στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, στην ομιλία του να σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η αδελφοποίηση της Μιραφλόρες με τη Λάρισα έρχεται ως επιστέγασμα της επιτυχούς συνεργασίας των δύο Δήμων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Διεθνούς Αστικής Συνεργασίας. Ένα πρόγραμμα στο οποίο ο Δήμος μας μετέχει με χαρά στο πλαίσιο μιας συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλουμε τα τελευταία χρόνια ώστε η Λάρισα να γίνει περισσότερο εξωστρεφής, αξιοποιώντας έτσι τα σημαντικά πλεονεκτήματά της».

Προσθέτοντας ότι «το ζήτημα της απόδοσης του δημόσιου χώρου στους πολίτες, τα ζητήματα της βιώσιμης κινητικότητας, οι πεζόδρομοι, οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, οι ποδηλατόδρομοι, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και η διαχείριση των χώρων πρασίνου, το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων, η διάσωση αξιόλογων κτιρίων της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι θέματα για τα οποία μπορεί να υπάρξει στενή συνεργασία και ανταλλαγή καλών πρακτικών, όπως αναδείχθηκαν από τις συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών στη Μιραφλόρες και τη Λάρισα.

Πέραν των θεμάτων αυτών, η συνεργασία που αναπτύχθηκε, ανέδειξε τον πλούτο αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει και από τις δύο πλευρές και σε άλλα θέματα, όπως: θέματα πολιτιστικού αποθέματος και παράδοσης, τουρισμού, τοπικής γαστρονομίας, αθλητισμού, όπου υπάρχουν σημαντικές δράσεις και καινοτομίες και στους δύο Δήμους.

Πάνω όμως και πέρα απ΄ όλα τα επιμέρους ζητήματα ως άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα να εργαστούμε για την ειρήνη και τη φιλία των δύο λαών. Ως άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης είμαστε πιο κοντά στους πολίτες και έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε πιο κοντά τις τοπικές κοινωνίες, να αναπτύξουμε πολύπλευρες σχέσεις συνεργασίας και με αυτό που είναι γνωστό ως Κοινωνική Διπλωματία να οικοδομήσουμε δεσμούς στις σχέσεις των δύο λαών».

"Με την υπογραφή των πρωτοκόλλων αδελφοποίησης", υπογράμμισε ο κ. Καλογιάννης «δεσμευόμαστε, να διατηρήσουμε μόνιμους δεσμούς ανάμεσα στις διοικήσεις των δήμων μας, προκειμένου να προάγουμε τον διάλογο, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να υλοποιήσουμε κοινές δράσεις που θα προωθήσουν αμοιβαία βελτίωση σε όλους τους τομείς που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μας.

Να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε ανταλλαγή μεταξύ των συμπολιτών μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε αλληλεγγύη και φιλία μέσω μεγαλύτερης αμοιβαίας κατανόησης καθώς και αποτελεσματικής συνεργασίας.

Να ενεργούμε σύμφωνα με τους κανόνες της φιλοξενίας, με σεβασμό στη διαφορετικότητά μας σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και σε πνεύμα αλληλεγγύης. Να προάγουμε τις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και του Νόμου, μέσω των ανταλλαγών μας και της συνεργασίας» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης υπενθυμίζοντας ότι «οι δύο χώρες, η Ελλάδα και το Περού, συνδέονται με κάποιο τρόπο στο βάθος της Ιστορίας. Το έτος 1821 είναι για την Ελλάδα και το Περού, μια χρονολογία σταθμός. Στη χώρα μας, εκείνη τη χρονιά, σήμανε η ώρα της Επανάστασης για την απελευθέρωσή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Την ίδια χρονιά, στο Περού, ο Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν, ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της χώρας από την Ισπανία».

ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ

«Για τη χώρα σας από παιδιά μελετούμε με θαυμασμό» τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος της περουβιανής πόλης. Για να προσθέσει «διαβάζουμε την Ιλιάδα, την Οδύσσεια, τον Αγαμέμνωνα και τον Αχιλλέα. Στα Μαθηματικά διαβάζαμε για τον Ευκλείδη. Στην Ιστορία για τους Σπαρτιάτες, τις ναυμαχίες, τον Μέγα Αλέξανδρο. Όταν σπούδαζα Νομική διάβαζα Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη» τόνισε ο Λουίς Αλφόνσο Μολίνα Αρλες.

Κάνοντας επίσης αναφορά στην ιστορία της χώρας του αλλά και της πόλης που είναι δήμαρχος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Μιραφλόρες είναι ένα διαμέρισμα της πρωτεύουσας Λίμα «με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού».

Αναφέρθηκε επίσης στους στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματος, για να εκφράσει την ικανοποίησή του για την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης «που δείχνει την απόσταση των 11.800 χλμ. που χωρίζει τις δύο πόλεις, να μοιάζει αμελητέα».

Ακολούθησε η ανάγνωση και υπογραφή του πρωτοκόλλου όπως και ανταλλαγή αναμνηστικών με την τελετή αδελφοποίησης να πλαισιώνεται μουσικά από τον Μουσικό Σύλλογο Λάρισας.

 

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass