Ανακυκλώσαμε 185 τόνους ρούχων και υποδημάτων

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕΣΑ ΣΕ 15 ΜΗΝΕΣ * ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ 26 ΚΑΔΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ * ΡΟΥΧΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2019 21:08
Κάδος ανακύκλωσης ρούχων-υποδημάτων Κάδος ανακύκλωσης ρούχων-υποδημάτων

Οι Λαρισαίοι ανακύκλωσαν μέσα σε διάστημα δεκαπέντε μηνών, 185 τόνους ρούχων και παπουτσιών, στους είκοσι έξι ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης.

Τα στοιχεία αυτά δίνει στην «Ε» η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων, και αν μη τι άλλο, μαρτυρούν τη μεγάλη ανταπόκριση των Λαρισαίων από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του πρωτοπόρου αυτού

προγράμματος ανακύκλωσης ειδών ιματισμού και υποδημάτων, καθώς και την περιβαλλοντική ευαισθησία που αναπτύσσεται σταδιακά σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού.

«Ειδικά στις περιόδους αιχμής, αρχές άνοιξης και αρχές φθινοπώρου, όταν οι περισσότεροι αλλάζουμε και αποθηκεύουμε τα καλοκαιρινά και τα χειμερινά ρούχα αντίστοιχα, διαλέγοντας όσα μας χρειάζονται, και πετώντας όσα δεν χρειαζόμαστε πλέον, οι κάδοι δεν προλαβαίνουν να αδειάσουν από τον όγκο των ρούχων που τοποθετούν οι πολίτες» σημειώνει στην «Ε» η προϊσταμένη του τμήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης, της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Ελένη Χαυτίκη.

Επισημαίνει ότι, από την τοποθέτηση των πρώτων είκοσι κάδων στη Λάρισα τον Απρίλιο του 2018, μέχρι σήμερα, όχι μόνο συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό η κίνηση των τακτικών δρομολογίων αποκομιδής των ρούχων και των υποδημάτων, που υπάρχουν σε αυτούς, αλλά λόγω των αυξημένων αναγκών, προστέθηκαν μέσα στο 2019 και άλλοι έξι νέοι κάδοι, σε διάφορα σημεία της Λάρισας.

Πιο αναλυτικά, αναφέρει: «Από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 συλλέχθηκαν από τους είκοσι κάδους της Λάρισας, 127 τόνοι ρούχων και υποδημάτων. Φυσικά ο μεγαλύτερος όγκος ήταν ρούχα.

Τον Ιανουάριο του 2019, λόγω αυξημένων αναγκών, έχουν τοποθετηθεί από τη συνεργαζόμενη εταιρεία με τον Δήμο Λαρισαίων, έξι νέοι κάδοι.

Από τότε μέχρι και σήμερα –αρχές Ιουνίου 2019- συλλέχθηκαν 58 τόνοι ρούχων. Όπως διαπιστώνεται, τα περισσότερα ρούχα είναι παιδικά…».

Για την ομαλότερη ροή της αποκομιδής και της διαλογής των ρούχων και των παπουτσιών, η κ. Χαυτική δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές, που πρέπει να εφαρμόζουν οι πολίτες: «Είναι προτιμότερο να πετάμε ρούχα καλής κατάστασης, ποιότητας και καθαρά, ώστε να έχει ο Δήμος Λαρισαίων καλύτερη ανταπόδοση από την εταιρεία. Συγκεκριμένα, τα ρούχα που μπορούν να ξαναφορεθούν, η εταιρεία τα απολυμαίνει και ένα μέρος τους τα επιστρέφει στον Δήμο για τις ανάγκες του. Για παράδειγμα πέρυσι επιστράφηκε 1,5 τόνος απολυμασμένα ρούχα, τα οποία προσφέρθηκαν στις φυλακές Λάρισας (τα ανδρικά) και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.

Ένα άλλο μέρος των ρούχων, που είναι σε καλή κατάσταση, η εταιρεία το πουλά σε καταστήματα μεταχειρισμένων ρούχων.

Από τα ρούχα που δεν είναι κατάλληλα να ξαναφορεθούν, δημιουργούνται κουρέλια και πανιά καθαρισμού.

Όσον αφορά στα παπούτσια, είναι καλύτερα να τοποθετούνται στον κάδο, μέσα σε σακούλα ανά ζευγάρι, προκειμένου να διευκολύνεται η διαδικασία της διαλογής».

Η συλλογή και η μεταφορά των συλλεγχθέντων υλικών γίνεται αποκλειστικά με δαπάνες και μέσα της εταιρείας, στις ιδιόκτητες αποθήκες της στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια τα υλικά προωθούνται στο εξωτερικό σε εξειδικευμένο εργοστάσιο διαλογής και ταξινόμησης.

Στο εργοστάσιο διαλογής ανακτάται κατά μέσο όρο το 85% των εισερχομένων αποβλήτων ένδυσης και οδηγείται τελικώς προς επαναχρησιμοποίηση αυξάνοντας έτσι τον κύκλο ζωής τους, ενώ το υπόλοιπο 13-14% οδηγείται σε βιομηχανίες ανακύκλωσης για παραγωγή κουβερτών, μαξιλαριών ή υλικών πλήρωσης στρωμάτων ενώ τελικά μόλις το 0,22 % οδηγείται προς ταφή.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΔΟΙ

Κάδοι ανακύκλωσης ρούχων-υποδημάτων τοποθετήθηκαν στα εξής σημεία: πλατεία Ταχυδρομείου, Κεντρική πλατεία, πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου επί της οδού Χρυσοχόου και 23ης Οκτωβρίου, στην οδό 31ης Αυγούστου κοντά στη συμβολή της με την οδό Αγιάς, στη διασταύρωση των οδών Καραθάνου και Ζαρμάνη, στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου, στη συνοικία Χαραυγή μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο Ζιαζιά, μπροστά στο 37ο Δημοτικό Σχολείο (Ανθίμου Γαζή), στη συμβολή των οδών Ιουστινιανού και Ιάσονος (στο 3ο Δημοτικό Σχολείο), στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας (Ρούσβελτ 59),

στις δύο πλατείες Προφήτη Ηλία στη συνοικία Νεράιδας, στην οδό Καλλιθέας δίπλα στο πάρκινγκ, στους Αμπελόκηπους στο πάρκο Ζωοδόχου Πηγής και Αλμυρού, στο Αλκαζάρ στο Κολυμβητήριο, μπροστά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας επί της οδού Ερυθρού Σταυρού, στον σταθμό των ΚΤΕΛ δίπλα στον δημοτικό χώρο στάθμευσης, στην πλατεία Ανθούπολης, στη Νέα Πολιτεία στην οδό Τσιτσάνη μπροστά στο 42ο Δημοτικό Σχολείο-7ο ΕΠΑΛ, δύο κάδοι στην πλατεία Νεάπολης, στην πλατεία Φιλιππούπολης, στο ΚΑΠΗ Γιάννουλης, μπροστά από το 14ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας στη συνοικία Ιπποκράτη, μπροστά από το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας, στην περιοχή της Ακαδημίας στην οδό Πλούτωνος μπροστά από το 39ο Δημοτικό Σχολείο και τέλος στα Πυροβολικά, στην οδό Καλλισθένους και Θεοφίλου μπροστά στο 22ο Δημοτικό Σχολείο.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass