Ερωτικό υλικό στο εδώλιο…

*ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ *«ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ» ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ «Ε» ΕΜΠΕΙΡΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ *ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑ Η ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΠΕΙΛΗ

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2019 22:02

Τον δρόμο της δικαιοσύνης πήρε πριν λίγες ημέρες μια υπόθεση εκβίασης διαρροής ερωτικού υλικού στη Λάρισα καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες γυναίκα που απειλήθηκε ότι θα δημοσιοποιηθούν βίντεο και φωτογραφίες από προσωπικές της στιγμές, έψαξε να βρει μέσω των αρμόδιων αρχών λύση στο πρόβλημά της.

Η γυναίκα που ζει στην Αθήνα δέχθηκε μηνύματα μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης από άνδρα που βρισκόταν στον Τύρναβο. Τα μηνύματα περιελάμβαναν υλικό από προσωπικές της στιγμές και ζητούσε ανταλλάγματα για να μην τα δημοσιοποιήσει.

Αμέσως εκείνη ενημέρωσε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο δράστης και να οδηγηθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών Λάρισας στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Εκεί ζητήθηκε αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση στην αγωνία όλων.

Έμπειροι νομικοί εξηγούν στην «Ε» ότι με την κατακόρυφη αύξηση χρήσης των κινητών τηλεφώνων – πολυεργαλείων έχουν ανάλογη αύξηση και τέτοιου είδους περιστατικά. Η εύκολη πρόσβαση στην κάμερα, η δυνατότητα καταγραφής χωρίς να το αντιληφθεί το εκάστοτε θύμα, το γεγονός της άμεσης επικοινωνίας αλλά και το ότι το διαδικτυακό προφίλ αφορά πολύ περισσότερο τους νεαρούς κυρίως πολίτες πλέον είναι οι βασικοί λόγοι της αύξησης.

«Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ενώ δύο άνθρωποι συνομιλούν λόγω απόστασης ή και ευκολίας μέσω καμερών, ο ένας εκ των δύο μπορεί να καταγράφει τις συνομιλίες αυτές, οι οποίες μπορεί και να εμπεριέχουν και ερωτικού ύφους αποκαλύψεις χωρίς ο άλλος να το γνωρίζει. Λίγο αργότερα αυτός που έχει καταγράψει αυτές τις σκηνές να απειλεί τον άλλο πως θα το διαμοιράσει με στόχο να τον πλήξει» μας ενημερώνει δικηγόρος που πρόσφατα εργάστηκε πάνω σε τέτοια υπόθεση.

Ωστόσο οι περιπτώσεις που παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης «αποτελούν την κορυφή ενός παγόβουνου», σημειώνουν χαρακτηριστικά στην «Ε» νομικοί. «Σε συντριπτικό ποσοστό οι διαφορές λύνονται πριν φτάσουν στα δικαστήρια αφού ο φόβος της ντροπής παίζει μεγάλο ρόλο ειδικά στις μικρές κοινωνίες».

Προσθέτουν επίσης πως πολλά τέτοιου είδους περιστατικά καταγράφονται μετά από χωρισμούς και διαπληκτισμούς. Σύμφωνα με τους νομικούς τα ανταλλάγματα που ζητάνε είναι χρήματα, υπηρεσίες αλλά και αποφάσεις που σχετίζονται με την προσωπική τους ζωή.

Μόλις προχθές εν τω μεταξύ η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημέρωσε τους πολίτες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, για μια προσπάθεια οικονομικής εξαπάτησης, μέσω email εκβιαστικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια νέα μορφή απάτης, διεθνώς γνωστή ως απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης "sextortion scam", που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Ειδικότερα άγνωστοι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.

Παράλληλα τους γνωστοποιούν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.

Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης αρχείων ερωτικού περιεχομένου αναφέρεται διεθνώς ως σεξουαλική εκβίαση “sextortion”.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass